«Γυριστή» Βαρουφάκη! Αν πάρουμε καλή συμφωνία μέχρι την Τρίτη, θα πούμε «ναι» στο δημοψήφισμα

«Γυριστή» Βαρουφάκη! Αν πάρουμε καλή συμφωνία μέχρι την Τρίτη, θα πούμε «ναι» στο δημοψήφισμα

Τόνισε ότι ήταν απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να συνεχιστεί η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup χωρίς την παρουσία του ίδιου του Έλληνα ΥΠΟΙΚ

«Γυριστή» Βαρουφάκη! Αν πάρουμε καλή συμφωνία μέχρι την Τρίτη, θα πούμε «ναι» στο δημοψήφισμα
Εμφανώς οργισμένος από το γεγονός ότι αποκλείστηκε από το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου συζητείται το «plan B» για την ευρωζώνη, παρουσιάστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Παρά τον εκνευρισμό του, όμως, άνοιξε ένα παράθυρο για συμφωνία της τελευταίας στιγμής, δίνοντας έναν τόνο αποδραματοποίησης του δημοψηφίσματος: "Δεν βρίσκω κανένα λόγο να μην υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη. Εάν πάρουμε μία καλή, βελτιωμένη συμφωνία η κυβέρνηση θα πει κι αυτή ναι στο δημοψήφισμα" είπε ο κ. Βαρουφάκης, ανοίγοντας ξανά το δρόμο για διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Η απόρριψη της παράτασης που ζητήσαμε κάνει μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία του Eurogroup, σημείωσε.

Για την πληρωμή του ΔΝΤ στις 30 του μήνα, o κ. Βαρουφάκης είπε οτι όσα χρήματα είναι  η δόση, άλλα τόσα είναι και αυτα που μας χρωστάει η ΕΚΤ από τα κέρδη της. "Έχουμε προτείνει να γίνει η πληρωμή από αυτά, εμείς τους προτείνουμε συνέχεια λύσεις, ας μας προσφέρουν κι αυτοί τώρα" τόνισε.

Περιγράφοντας το αδιέξοδο και πώς προκληθηκε, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι δανειστές μας έδωσαν μία κακή συμφωνία:
Κλείσιμο

- Πρώτον, είναι βαθιά υφεσιακή, αν και μέρος των μέτρων τα αποδεχθήκαμε για λόγους καλής θέλησης, ενώ ήταν και αναδιανεμητική σε βάρος των αδυνάμων.

- Δεύτερον, το χρηματοδοτικό σκέλος ήταν τεχνικά κακό και επιπλέον υπέκρυπτε ένα νέο πρόγραμμα στο τέλος της παράτασης και

- Τρίτον, η συμφωνία ήταν μία συμφωνία μη βιώσιμη, δεν έβγαζε τη χώρα από την κρίση και επιπλέον μας πρότειναν αξιολόγηση κάθε μήνα!

Τους είπαμε, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, ότι "αυτή η συμφωνία δεν θα περνούσε από τη Βουλή. Αλλά επειδή δεν έχουμε εντολή να την αποδεχθούμε ούτε να την απορρίψουμε, την απάφαση πρέπει να την πάρει ο λαός".

Ο κ. Βαρουφάκης απέδωσε το ναυάγιο των διαπραγματευσεων στο ό,τι οι δανειστές δεν αποδέχθηκαν ποτέ την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου για σύνθεση του παλιού Μνημονίου με τις θέσεις της νέας εληνικής κυβέρνησης και τραβούσαν την όλη διαδικασία προς την πλήρη αποδοχή του πρώτου. "Μπορεί να έχετε όποια συμφωνία θέλετε, αρκεί να ειναι το Μνημόνιο" μας είπαν, επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών προσπαθούσε να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του για το ό,τι βρέθηκε εκτός συνεδρίασης του Eurogroup. Είπε ότι η απόφαση να μην είναι στη συζήτηση ήταν του Γερούν Ντάισελμπλουμ και όχι των εταίρων και της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης.

Αποκάλυψε ότι αντέδρασε, όταν ο Ολλανδός του ζήτησε να φύγει από την αίθουσα, ενώ ζήτησε να μάθει από τη νομική υπηρεσία εάν οι αποφάσεις του Eurogroup χρειάζονται ομοφωνία.

Η γραμματεία του απάντησε ότι το Eurogroup δεν είναι θεσμοθετημένο όργανο της ευρωζώνης, ενώ οι αποφάσεις του λαμβάνονται παραδοσιακά ομόφωνα.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης