Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το «τέλος» της ενδιάμεσης συμφωνίας

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το «τέλος» της ενδιάμεσης συμφωνίας

Στόχος η οριστική συμφωνία τον Ιούνιο (τρίτο πακέτο)- Η Αθήνα περιμένει όμως την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας - Ανοιχτό το θέμα του δημοψηφίσματος- "Ως κυβέρνηση δεν φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση" - Το θέμα του χρέους θα τεθεί όταν πρέπει να τεθεί - Κάλυψη στον Βαρουφάκη

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το «τέλος» της ενδιάμεσης συμφωνίας
Για προσδοκία συμφωνίας τον Ιούνιο έκανε λόγο τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά από τρια χρόνια  επιβεβαιώνοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ότι πλέον μέσα τον Μάιο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group με ενδιάμεσα βήματα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της προόδου που έχει επιτευχθεί.

Παράλληλα διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο στις διαπραγματεύσεις καθώς τα εργασιακά και το ασφαλιστικό δεν τέθηκαν για πρώτη φορά την ημέρα αυτή.

Όπως είπε κατά το πρώτο μπρίφινγκ μετά από τρία χρόνια όπου υπάρχει διαφωνία, τα θέματα μπορούν να παραπεμφθούν σε έναν νέο γύρο συζητήσεων όταν υπάρξει συμφωνία.
Κλείσιμο

Παράλληλα όπως ενημέρωσε ο κ. Σακελλαρίδης οι διεργασίες του Brussels Group θα ξεκινήσουν ξανά στις 2 μετά το μεσημέρι.

Σημείωσε, ακόμα, ότι «αν θέλουμε να υπάρξει αποτελεσματική προώθηση των μεταρρυθμίσεων αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας»

Ξεκάθαρισε, επίσης, ότι «αυτό που έχουμε δείξει από τη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση και τοα κάνουμε με απόλυτη ευθύνη προς τους πιστωτές και προς το εσωτερικό είναι να καταβάλουμε όλες τις υποχρεώσεις στην ώρα τους. Αυτό ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση όμως εδώ υπάρχει και το ζήτημα της ευθύνης της απέναντι πλευράς. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε πληρώσει γύρω στα 6,5 δισ. σε τόκους και χρεωλύσια και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει χρηματοδότηση προς την οικονομία ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ακόμα η θέση ότι θα προηγηθεί η καταβολή μισθών και συντάξεων έναντι των δόσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτό που κάνουμε είναι ό,τι μπορούμε για να μην χρειαστεί να απαντήσουμε στο δίλημμα αυτό».

Όσον αφορά το θέμα του χρέους σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει ότι υπάρχει ζήτημα με τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ότι είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε τις δεσμεύσεις μας. Κατανοούμε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί πολιτικά ζητήματα στο εξωτερικό αλλά δύσκολα θα βρείτε κάποιον να σας πει ότι είναι κατορθωτά τα συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ή ότι είναι βιώσιμο το χρέος». «Το θέμα θα τεθεί όταν πρέπει να τεθεί» αποφεύγοντας να απαντήσει αν αυτό θα τεθεί στη συμφωνία του Ιουνίου.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. «Εμείς νιώθουμε ότι έχουμε πάρει μια εντολή με συγκεκριμένα όρια. Δεν είμαστε δογματικοί, μπορούμε να είμαστε και ευέλικτοι. Εμείς ως κυβέρνηση δεν φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση».


Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη η ενημέρωση των δημοσιογράφων

Μετά από τέσσερα χρόνια «μαύρου» στην επίσημη καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το μπρίφινκ επανήλθε από σήμερα και για δύο φορές την εβδομάδα. Η ενημέρωση από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη θα γίνεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη το μεσημέρι (στις 12.30), ενώ κάθε Δευτέρα (στις 13:30), θα πραγματοποιείται και ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών.

Η ενημέρωση είχε κοπεί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (και ημερών του εξαφανισμένου από την πολιτική ζωή εδώ και χρόνια, Ηλία Μόσιαλου) για να παραμείνει έτσι και κατά τις περιόδους που από τη θέση του εκπροσώπου πέρασαν ο Παντελής Καψής, ο Σίμος Κεδίκογλου και η Σοφία Βούλτεψη, κατά σύμπτωση, ή μάλλον ειρωνεία, όλοι τους πρώην δημοσιογράφοι.

Πάντως η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο περιορίζει κάπως και την επί τριμήνου τακτική της με ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω… non paper.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης