Γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν δέχεται μνημόνια

Γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν δέχεται μνημόνια

Τι κρύβει η φράση της ότι «αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει παράταση του μνημονίου» - Η... άγρυπνη πρόεδρος της Βουλής και οι μεταμεσονύχτιες ενημερώσεις - Η προσπάθεια αναβάθμισης του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής

Γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν δέχεται μνημόνια
Μόνο δικαίωση πρέπει να αισθάνονται όσοι έσπευσαν να σχολιάσουν πως «με τη Ζωή πρόεδρο, η Βουλή πρέπει να κόβει εισιτήρια» μετά την είδηση ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη δραστήρια βουλευτή για το τρίτο τη τάξη πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Ηδη, από τις πρώτες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής, αν και καθαρά διαδικαστικές, η κυρία Κωνσταντοπούλου κατάφερε με καταλυτικές παρεμβάσεις να πυροδοτήσει εκρηκτικούς διαλόγους, εντάσεις, συνθέσεις και προβληματισμούς, δίνοντας μια... άγρια πολιτική ομορφιά στο Κοινοβούλιο, αλλά και αυξημένες προσδοκίες για όσα θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Παράλληλα, διαψεύστηκαν όσοι ανησυχούσαν ή… ευελπιστούσαν ότι ο νέος θεσμικός ρόλος θα περιορίσει τις καταλυτικές παρεμβάσεις και τον καταγγελτικό της λόγο. Η ίδια φαίνεται ότι επιθυμεί να δώσει ψυχή και μπρίο σε μια καρέκλα στην οποία όποιος καθόταν περιοριζόταν σε διαδικαστικές παρεμβάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο προκάτοχός της, κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όταν οι συζητήσεις λάμβαναν αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο συνήθιζε να λέει ότι τον περιορίζει το κουστούμι του προέδρου από το να εκφραστεί ελεύθερα. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για την κυρία Κωνσταντοπούλου που ήδη κινείται εξαιρετικά άνετα μέσα στο «προεδρικό ταγέρ» της, αδιαφορώντας αν ορισμένες ενέργειές της προκαλούν «εγκεφαλικά» όχι μόνο στους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ισως γι’ αυτό ορισμένοι σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου προετοιμάζει τη δική της μοναχική πολιτική περπατησιά και ότι ο θεσμικός της ρόλος δεν θα την εμποδίσει αλλά θα την ενισχύσει.
«Αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει παράταση του μνημονίου»
Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα φέρουν κύκλους του Μαξίμου να εκφράζουν δυσφορία για μια σειρά πρωτοβουλιών της, με αποκορύφωμα το «όχι» που είπε στην παράταση της δανειακής σύμβασης και στο περιεχόμενο της νέας συμφωνίας κατά την συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε βέβαια προηγηθεί η φράση-μήνυμα από την έδρα της ολομέλειας ότι «αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει παράταση μνημονίου», η οποία, σύμφωνα με ορισμένους, δεν απευθυνόταν μόνο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο που καλούσε το Μέγαρο Μαξίμου να φέρει την παράταση της δανειακή σύμβασης για κύρωση από το Σώμα, αλλά και προς την κυβέρνηση. Φράση-μήνυμα που κρύβει, όπως υποστηρίζουν, τις ουσιαστικές πολιτικές και νομικές της ενστάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και όχι ένα «κοινοβουλευτικό τέχνασμα» μέσω του οποίου θα αποφευχθεί η συζήτηση της τετράμηνης παράτασης από την Ολομέλεια όπως διαρέεται από διαφόρους τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Κλείσιμο
Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους
Πέραν αυτού, η κυρία Κωνσταντοπούλου φέρεται αποφασισμένη να μην παραβιάσει καμία από τις βασικές της προγραμματικές δεσμεύσεις, οι οποίες άλλωστε δικαιώνουν και τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν ορισμένες εμφανίζουν σημαντική απόσταση από τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνητικοί χειρισμοί.
Συγκεκριμένα, προχωρά ακάθεκτη στη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα πραγματοποιήσει λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους. Στόχος, να υπάρξει απόλυτα τεκμηριωμένο πόρισμα που θα ενισχύσει τις διαπραγματευτικές γραμμές της κυβέρνησης.
Οι γερμανικές αποζημιώσεις
Παράλληλα, ετοιμάζει την επαναλειτουργία της διακομματικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις που για πρώτη φορά είχε συγκροτηθεί επί θητείας του κ. Μεϊμαράκη. Η κυρία Κωνσταντοπούλου στοχεύει στο να ενισχύσει τις αρμοδιότητές της και να την εξοπλίσει με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό ώστε η τελική έκθεση να καταγράφει με ακρίβεια το χρέος της Γερμανίας αλλά και τον καλύτερο τρόπο για να διεκδικηθεί. Το έργο των δύο παραπάνω επιτροπών θα υποβοηθηθεί από προσωπικές πρωτοβουλίες της προέδρου που μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας θα αναζητήσει ευρωπαϊκούς και άλλους συμμάχους.

«Κοινοβουλευτικό ριάλιτι» και η πρόεδρος που δεν κοιμάται ποτέ!
Πάντως, η νέα πρόεδρος της Βουλής έχει σηκώσει τα μανίκια και έχει ριχτεί στη δουλειά από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα προκειμένου να υλοποιήσει συγκεκριμένο και λεπτομερές πλάνο για τη νομοθετική και διοικητική λειτουργία του Κοινοβουλίου. Αλλωστε, ακόμα και οι ορκισμένοι εχθροί της τής αναγνωρίζουν την εργατικότητα που ενδεχομένως να αγγίζει τα όρια της εργασιομανίας. Η μαχητικότητα σε θέματα εργασίας έχει θορυβήσει αρκετούς υπαλλήλους της Βουλής και έχει λάβει διαστάσεις μύθου. Στους διαδρόμους κυκλοφορούν πληροφορίες που τη θέλουν να μένει στη Βουλή για δύο και τρεις συνεχόμενες ημέρες και να κοιμάται για λίγες ώρες στο γραφείο της ή να καλεί διευθυντές υπηρεσιών για ενημέρωση 4 η ώρα τα ξημερώματα!

Πάντως η ίδια φαίνεται πως θα εκμεταλλευτεί την τηλεοπτική συχνότητα της Βουλής ως βασικό μέσο επικοινωνίας με τους πολίτες. Γνωρίζει όμως πως για να γίνει αυτό πρέπει να αυξηθούν τα νούμερα τηλεθέασης. Τη συγκεκριμένη στρατηγική υπηρετεί και ο στόχος να αναμεταδίδονται ζωντανά όχι μόνο οι συνεδριάσεις της ολομέλειας, αλλά και αυτές των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Στην πράξη να υπάρξει ένα είδους «κοινοβουλευτικού ριάλιτι» που ενδεχομένως αρχικά να κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τις επεισοδιακές συγκρούσεις πολιτικών αρχηγών και βουλευτών, παράλληλα όμως θα τους δώσει τη δυνατότητα να έχουν πρωτογενή ενημέρωση για μείζονος σημασίας νομοθετικές πρωτοβουλίες. Επίσης, θα μπορεί ο κάθε ψηφοφόρος να διαπιστώνει στην πράξη εάν έστειλε τον κατάλληλο άνθρωπο στη Βουλή.

Ως πρόβα για το τι θα επακολουθήσει μπορεί να χαρακτηριστεί και το «πείραμα» που πραγματοποιήθηκε στις πρώτες συνεδριάσεις των έξι μόνιμων επιτροπών όπου έγινε η εκλογή προεδρείων. Με εντολή της προέδρου η κάθε συνεδρίαση ορίστηκε με μία ώρα διαφορά ώστε να μεταδοθούν όλες live, παράλληλα στο στούντιο υπήρχαν δύο δημοσιογράφοι που επί έξι ώρες μετέδιδαν την ψηφοφορία, παρουσίαζαν τους υποψήφιους και σχολίαζαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ίδια τηλεφωνεί από την έδρα της ολομέλειας στο μάστερ του καναλιού της Βουλής και δίνει την εντολή να ξεκινήσει η ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης. Συνήθως, αργά τη νύχτα κατεβαίνει στο υπόγειο της Βουλής όπου βρίσκεται το μοντάζ και ζητά αντίγραφα κάθε συνεδρίασης. Είναι δε ενδεικτικό ότι τα μεσάνυχτα της ημέρας που διεξήχθη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ανάγκασε τον μοντέρ να επιστρέψει στη θέση του προκειμένου να της ετοιμάσει αντίγραφο της συνεδρίασης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης