Βαρουφάκης: Οι διαβουλεύσεις δείχνουν όλα τα σημάδια της σύγκλισης

Βαρουφάκης: Οι διαβουλεύσεις δείχνουν όλα τα σημάδια της σύγκλισης

«Θέλω να σας μεταφέρω το κλίμα της αισιοδοξίας και της καλής σχέσης η οποία σμιλεύεται μέρα-μέρα, ώρα-ώρα, email-email» είπε ο κ. Βαρουφάκης και προανήγγειλε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Παρασκευή - Στο EuroWorking Group οριστικοποιείται το κείμενο συμφωνίας - Η φόρμουλα του «Master Financial Assistance Facility»

Βαρουφάκης: Οι διαβουλεύσεις δείχνουν όλα τα σημάδια της σύγκλισης
Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.  

Σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην εξελισσόμενη εθνική υπόθεση της διαπραγμάτευσης.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα κλείσει καλά, αύριο-μεθαύριο. Είμαστε σε καλό δρόμο, οι διαβουλεύσεις δείχνουν όλα τα σημάδια της σύγκλισης. Βέβαια μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα κανένας δεν μπορεί να το προϊδεάζει. Απλώς εγώ θέλω να σας μεταφέρω αυτό το κλίμα της αισιοδοξίας και της καλής σχέσης η οποία σμιλεύεται μέρα-μέρα, ώρα-ώρα, email-email» 

Σε ερώτημα αν θα κατατεθεί αύριο αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν πρόκειται να επικεντρωθώ αυτή τη στιγμή στη διαδικασία γιατί, ξέρετε, η διαδικασία αλλάζει κάθε στιγμή. Θα κατατεθεί η αίτηση, θα είναι γραμμένη μ' ένα τρόπο που να καλύπτει και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup και νομίζω ότι αν συνεχίσουμε σ' αυτό το κλίμα, την Πέμπτη, στο EuroWorking Group θα υπάρξει μια καλή κατάληξη σε τεχνικό επίπεδο, τεχνικής ανάλυσης του κειμένου που θα έχει συμφωνηθεί και την Παρασκευή μέσα από teleconference θα υπάρξει μια τυπική έγκριση της ελληνικής θέσης».

Κλείσιμο


Αύριο το EuroWorking Group
Στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως το Euroworking Group (πρόκειται για την ομάδα τεχνοκρατών από τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που προετοιμάζει το έδαφος για τις εργασίες τοu Eurogroup), ώστε να εξεταστούν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την επίτευξη μιας πιθανής συμφωνίας, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Η σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Παρασκευή αναμένεται να αποφασιστεί αύριο και όπως είπε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Βαρουφάκης θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν αναζητά συμβιβαστική φόρμουλα για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στη διατύπωση «παράταση της δανειακής σύμβασης» που θέλει η Αθήνα ή «παράταση του τρέχοντος προγράμματος» που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου ανταλλάσσουν ιδέες και προτάσεις για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
Σύγκληση του Eurogroup την Παρασκευή, νέα σύνοδος την Δευτέρα και ίσως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ελλάδα
Κατά πληροφορίες, εκτός από την αναμενόμενη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης την Παρασκευή, το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου (με την φυσική παρουσία των υπουργών) την Δευτέρα. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μετά τις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup Παρασκευή και Δευτέρα ενδέχεται να αποφασιστεί και έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ελληνικό ζήτημα.
Η φόρμουλα του «Master Financial Assistance Facility»
Το «κλειδί» κρύβεται στην ονομασία που θα δοθεί, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Valdis Dombrovskis, ο οποίος, ερωτηθείς σήμερα αν αρκεί ένα αίτημα από ελληνικής πλευράς για παράταση της δανειακής σύμβασης ή αν απαιτείται παράταση του προγράμματος στο σύνολό του μαζί με τις δεσμεύσεις, απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται από το ακριβές περιεχόμενο του όρου δανειακή σύμβαση. Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες επ’ αυτού. Θα εξαρτηθεί συνεπώς από την ακριβή διατύπωση και την ακριβή ουσία των λέξεων που θα χρησιμοποιηθούν».

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η λύση ίσως κρύβεται στην παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίαs, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και της Τράπεζας της Ελλάδος» που συνόδευε την Κύρια Σύμβαση για το Μνημόνιο ΙΙ.

Με τον τρόπο αυτό, εξετάζεται αν ο όρος «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» της Ελλάδας θα μπορούσε να υποκαταστήσει τις λέξεις «δανειακή σύμβαση» ή «τρέχον πρόγραμμα», για τις οποίες δεν θέλουν να βάλουν την υπογραφή τους η κυβέρνηση και οι εταίροι.

Παρόλα αυτά, ο κύριος Valdis Dombrovskis έδειξε ότι σε κάθε περίπτωση, όποιος όρος και αν επιλεγεί, δεν θα μπορεί να μη συνοδεύεται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις.  Κληθείς να σχολιάσει την εμμονή με τις λέξεις και να αποσαφηνίσει αν η επέκταση της δανειακής σύμβασης θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις και αν αυτό σημαίνει στην ουσία παράταση προγράμματος, ο Dombrovskis απάντησε ότι «συνεχίζουμε να συζητούμε ορισμένες διατυπώσεις», οι οποίες δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.


 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης