Ρένα Δούρου: Θα ήταν λαϊκισμός να προσλάβω τις καθαρίστριες!

Ρένα Δούρου: Θα ήταν λαϊκισμός να προσλάβω τις καθαρίστριες!

«Πάγωσε» η Αριστερά με τον κυνισμό της - Αποκαλύπτεται η πλήρης αναντιστοιχία λόγων και έργων  - Η (μη) απάντηση της Ρένας Δούρου και η ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη που δεν διαψεύδει τα όσα γράφει το δημοσίευμα - Καμία ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ που αφήνει μόνη την κυρία Δούρου

Ρένα Δούρου: Θα ήταν λαϊκισμός να προσλάβω τις καθαρίστριες!
«Μαλλιά κουβάρια» γίνανε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη του  «Πρώτου Θέματος» την Κυριακή, για την απόφαση της Ρένας Δούρου να ολοκληρώσει και να μην ακυρώσει διαγωνισμό της προηγούμενης διοίκησης της περιφέρειας, σύμφωνα με τον οποίο η καθαριότητα των κτηρίων του κεντρικού τομέα ανατίθεται σε ιδιώτες, όταν η ίδια, αλλά και το κόμμα της αγωνίζονται ενάντια την επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων σε τομείς του δημοσίου, αλλά και εκφράζουν με πύρινα λόγια τη συμπαράστασή τους στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες απολύθηκαν προκειμένου να αναλάβουν την εργασία τους... ιδιωτικές επιχειρήσεις!

Η πλήρης αναντιστοιχία λόγων - όταν κάνουν αντιπολίτευση - και έργων  -όταν ασκούν διοίκηση και διαχειρίζονται εξουσία και χρήματα - προκάλεσε σοκ στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυρίως γιατί οι πιο ψύχραιμοι και πιστοί στις διακηρύξεις του κόμματος, βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει το πολιτικό πλεονέκτημα που έχει, εξαιτίας των λαθών, των ανικανοτήτων, ου μην και τον κυνισμό που επιδεικνύει η νέα περιφερειακή αρχή της Αττικής, υπό την Ρένα Δούρου.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχονται στο παρασκήνιο οτι δεν έγινε ο καλύτερος χειρισμός της υπόθεσης και για λόγους ουσίας και για λόγους συμβολισμού.

Κλείσιμο
Το γεγονός μάλιστα ότι η αποκάλυψη ήλθε μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού , που είχε συντάξει ουσιαστικά η διοίκηση του Γιάννη Σγουρού και δεν έφερε κανένα αποτύπωμα της νέας αντίληψης για την περιφέρεια, επιβάρυνε κι άλλο το κλίμα για την κυρία Δούρου, στην οποία καταλογίζουν οτι έχει αναλωθεί απλά στη διαχείριση των υπαρχόντων συσχετισμών συμφερόντων.

Με το θέμα των καθαριστριών η κατάσταση φαίνεται να επέφερε αναταράξεις και να προκάλεσε σύγχυση στην περιφερειακή αρχή, ενώ είναι αξιοσημείωτο οτι οι ενδιαφερόμενες απολυμένες, για τις οποίες τόσα δάκρυα έχυσαν η κυρία Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλα και τόσες εκδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν, δεν τοποθετήθηκαν επι του θέματος, προφανώς για να μην βρεθούν στη δύσκολη θέση να δυσαρεστήσουν την Περιφερειάρχη.

Η σύγχυση στη νέα περιφερειακή αρχή έγινε φανερή από τις διαφορετικές αντιδράσεις που είχαν τα στελέχη της: το πρωί της Δευτέρας και με καθυστέρηση σχεδόν δυο ημερών η κυρία Δούρου υπεραμύνθηκε της επιλογής της να μην προσλάβει τις καθαρίστριες αλλά να δώσει τη καθαριότητα στους ιδιώτες. Σημείωνε δε οτι ουδέποτε είχε δώσει τέτοια υπόσχεση στις απολυμένες καθαρίστριες - μόνο που το δημοσίευμα του ΠΘ δεν της καταλόγισε κάτι τέτοιο.
Το βράδυ της Δευτέρας και με καθυστέρηση περισσότερες απο δυο ημέρες, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καραμάνος διευκρίνιζε οτι η σχετική διαδικασία του διαγωνισμού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και πως δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση! Και το ερώτημα, που τίθεται είναι το εξης: ισχύει η δήλωση της κυρίας Δούρου οτι δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να προσλάβει καθαρίστριες απο τις απολυμένες του υπουργείου Οικονομικών γιατί το θεωρεί, όπως είπε πελατειακή σχέση, ή η δήλωση του κ. Καραμάνου οτι δεν είναι οριστική η επιλογή να ανατεθεί σε ιδιώτη η καθαριότητα;

Εάν ισχύει η δήλωση της κυρίας Δούρου τότε η διευκρίνιση του κ. Καραμανου είναι άνευ σημασίας. Εάν όμως η παρέμβαση του κ. Καραμάνου υποκρύπτει κάτι και δεν έγινε τυχαία, υπό το βάρος των αντιδράσεων, τότε η πρωινή παρέμβαση της κυρίας Δούρου δεν ισχύει και η περιφέρεια θα αναζητήσει άλλη φόρμουλα, εκτός ιδιωτικού τομέα, για να λύσει το πρόβλημα της καθαριότητας στα κτήρια της περιφέρειας.

Το δημοσίευμα πάντως επισήμανε την αναντιστοιχία λόγων και έργων, υπό την έννοια οτι η συμπαράσταση σε έναν αγώνα εργαζομένων δεν μπορεί να περιορίζεται σε λόγια, βερμπαλισμους και μεγαλοστομίες, αλλα οφείλει να συνοδεέεται και απο συγκεκριμένα έργα, οταν ένας πολιτικός - στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυρία Δούρου - αποκτά εξουσία και ισχυρά μέσα, όπως αρμοδιότητες και πόρους!

Σημειωτέον οτι απο τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση για το θέμα, καθώς η Κουμουνδούρου άφησε μόνη της την κυρία Δούρου να απολογείται για τις πράξεις της. Κι αυτό παρότι το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις με πολιτικούς παράγοντες όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και αυτοδιοικητικούς όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος, να επιτίθενται στην Περιφερειάρχη.

Σε κάθε περίπτωση το δημοσίευμα δεν επέκρινε την κυρία Δούρου για την επιλογή της να προχωρήσει και να μην ακυρώσει το διαγωνισμό. Ούτε την επέκρινε γιατί δεν προσέλαβε τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, παρότι ο Γιάννης Σγούρος την προκάλεσε να θέσουν μαζί το θέμα στην κυβέρνηση και να αξιοποιήσουν τα μεγάλα διαθέσιμα κονδυλια της περιφέρειας. Επισήμανε απλώς το γεγονός οτι στα λόγια και στην... τζάμπα αλληλεγγύη ειναι όλοι "μανούλες", αλλά όταν έρχεται η ώρα να ασκήσουν διοίκηση και να διαχειριστούν πραγματικά προβλήματα, ανακαλύπτουν τα στενά περιθώρια και το... εφικτόν της εξουσίας. Ή αυτό συνέβη στην περίπτωση της ή ήταν εντελώς απροετοίμαστη να βρει εναλλακτικές λύσεις στο θέμα της καθαριότητας. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, διότι όταν συνεχίζεις την πολιτική της προηγούμενης διοίκησης, ή έλεγες ψέματα και κορόιδευες στην άσκηση της αντιπολιτευτικής κριτικής, ή απλά δεν μπορείς να κανείς κάτι διαφορετικό.

Η (μη) απάντηση  της Ρένας Δούρου

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη του "Πρώτου Θέματος" η Ρένα Δούρου  χαρακτήρισε κατασκευασμένο το δημοσίευμα τονίζοντας ότι ο υποβιβασμός του αγώνα των καθαριστριών σε μία πελατειακή πράξη αποτελεί λαϊκισμό και υπογραμμίζοντας ότι σκοπός τους είναι να επιστρέψουν στην εργασία τους, «από την οποία απολύθηκαν παράνομα, δεν διεκδικούν ελεημοσύνη. Και ούτε βέβαια να χρησιμοποιούνται για ανομολόγητες, αλλά εν τέλει πολύ φανερές σκοπιμότητες». Μεταξύ άλλων, η κ. Δούρου δήλωσε: «Δεν υπήρχε προεκλογικά ή μετεκλογικά καμία δέσμευση για προσλήψεις γενικά στην Περιφέρεια ή για προσλήψεις των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών ειδικά. Κι αυτό γιατί η δική μας πολιτική βρίσκεται στον αντίποδα μίας πελατειακής αντίληψης».

Ανέφερε χαρακτηριστικα: «Συμπαραστέκομαι στον αγώνα των καθαριστριών. Θα ήταν όμως λαϊκισμός και υιοθέτηση πελατειακής λογικής να τις προσλάβουμε στην περιφέρεια Αττικής. Ρωτήστε, όμως, και τις ίδιες και θα σας πουν ότι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους στις θέσεις από τις οποίες παρανόμως απολύθηκαν».

Σχολίασε δε ότι η εν λόγω σύμβαση της περιφέρειας Αττικής με ιδιωτική εταιρία καθαρισμού έχει καταρτιστεί τον περασμένο Μάρτιο και επανεξετάζεται, όπως και όλες οι συμβάσεις της προηγούμενης διοίκησης.

Άδωνις Γεωργιάδης: Χοντρό δούλεμα της Δούρου στις καθαρίστριες

Σε δεν ηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας και αναφερόμενος στο θέμα των καθαριστριών και την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «δούλεμα χοντρό», σημειώνοντας ότι η περιφερειάρχης όχι μόνο δεν ακύρωσε το διαγωνισμό του Σγουρού για την πρόσληψη ιδιωτικού συνεργείου για τον καθαρισμό των κτιρίων της περιφέρειας, «αλλά τον συνέχισε και τον κατακύρωσε κιόλας».

Η απάντηση Καραμάνου

Στην ανακοίνωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καραμάνος επιβεβαιώνει πλήρως οτι η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρία συνεχίστηκε κανονικά και δεν ανακόπηκε απο τη νεα διοίκηση της Ρένας Δούρου. Και οτι εκκρεμεί η υπογραφή της, όπως άλλωστε έγραψε και το «Πρώτό Θέμα»!

Ο κ. Καραμανος δεν διαψεύσει στο παραμικρό τα όσα λέει το δημοσίευμα, τουναντίον φροντίζει να αποκρύπτει ο ίδιος οτι η οικονομική επιτροπή με τη σημερινή της σύνθεση, δηλαδή με πλειοψηφία της παράταξης Δούρου, ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και το θεμα πήρε τη φυσιολογική του ροή, δηλαδή να χρειάζεται την τελική υπογραφή. Αποφεύγει δε να διευκρινίσει τις προσθέσεις και τις επιλογές της νέας διοίκησης: θα δωσει την καθαριότητα στην ιδιωτική εταιρία, αποφεύγοντας οποιαδήποτε άλλη λύση, ´οπως σαφώς προϊδέασε η κυρία Δούρου, ή θα υπάρξει άλλος δρόμος;

Εάν η νεα διοίκηση δεν ήθελε τους ιδιώτες θα ακύρωνε τον διαγωνισμό εδώ και ενάμισι μήνα. Εάν γίνει όμως αυτο που αποφάσισε η οικονομική επιτροπή και είπε η ίδια η κυρία Δούρου, ποιο το νοημα με τις τεχνικές λεπτομέρειες που αναφέρει στην ανακοίνωσή του; Ιδού η Ρόδος, λοιπον...

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής με τη δήλωση του Χρ. Καραμάνου:

Περί ψευδούς δημοσιεύματος

Καταρχήν τα πραγματικά δεδομένα.
Στις 29 Αυγούστου του 2013, το Περιφερειακό  Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εγκρίνει τη σκοπιμότητα διενέργειας διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για τον καθαρισμό των κτηρίων των Υπηρεσιών της Π.Ε. Κεντρικού Τοµέα της Περιφέρειας Αττικής, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ.

Την 1η Νοεμβρίου 2013 η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε με την υπ’ αριθμ. 2401 απόφαση, την έγκριση της δαπάνης και τη διάθεση πίστωσης ποσού 677.000€ (εξακοσίων εβδομήντα επτά χιλιάδων ευρώ) συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. για τη διενέργεια διεθνούς ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για τον καθαρισμό των κτηρίων των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Στις 28 Φεβρουαρίου 2014 η Οικονομική επιτροπή, με την υπ΄αριθμ. 546 απόφασή της, αποφασίζει την έγκριση των όρων της με αρ. 2/2014 διακήρυξης του διεθνούς ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού. Η σχετική διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού, μετά την ανάδειξη μειοδότριας εταιρίας, έφθασε στην Οικονομική Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2014.

Η διαδικασία για να ολοκληρωθεί, πρέπει να υπάρξει υπογραφή της σχετικής σύμβασης από την Περιφερειακή Αρχή, κάτι που η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει πράξει. Γεγονός που σημαίνει ότι η κρίσιμης σημασίας, ξεχωριστή από τη διαδικασία του διαγωνισμού, διαδικασία της συμβασιοποίησης δεν έχει λάβει χώρα. Το θέμα βρίσκεται δηλαδή σε εξέλιξη ενώ, εκτός των άλλων, εκκρεμεί και η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος σχετικός διαγωνισμός είχε ακυρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είχε θεωρήσει το τίμημα υπερβολικό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, τα περί «ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρία» του καθαρισμού των κτηρίων της Περιφέρειας, συνιστούν αβάσιμα και παραπλανητικά ψεύδη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης