Ρένα Δούρου: Καθάρισε τις καθαρίστριες και βάζει ιδιώτες

Ρένα Δούρου: Καθάρισε τις καθαρίστριες και βάζει ιδιώτες

Τι απαντά η Ρένα Δούρου στο δημοσίευμα του "ΘΕΜΑτος": «Συμπαραστέκομαι στον αγώνα των καθαριστριών. Θα ήταν όμως λαϊκισμός και υιοθέτηση πελατειακής λογικής να τις προσλάβουμε στην Περιφέρεια Αττικής. Δεν υπήρχε προεκλογικά ή μετεκλογικά καμία δέσμευση για προσλήψεις γενικά στην Περιφέρεια ή για προσλήψεις των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών ειδικά...»

 Ρένα Δούρου: Καθάρισε τις καθαρίστριες και βάζει ιδιώτες
Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που η κυρία Ρένα Δούρου έτρεχε στις συγκεντρώσεις και στις συναυλίες συμπαράστασης για τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας την αλληλεγγύη της στους αγώνες τους για την επαναπρόσληψή τους. Ομως, όλα αυτά σήμερα δείχνουν να αποτελούν μακρινό και λησμονημένο παρελθόν.

Καίτοι έχει τη δυνατότητα ως περιφερειάρχης Αττικής -δηλαδή του μισού κράτους- να επιληφθεί του προβλήματος, προτίμησε να αναθέσει τον καθαρισμό του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας σε… ιδιωτική εταιρεία (!), ξεχνώντας τα μεγάλα λόγια και τις δακρύβρεχτες υποσχέσεις!

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η κυρία Δούρου έβαλε στο ράφι τις προεκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές δηλώσεις της υπέρ των καθαριστριών και αποφάσισε να υλοποιήσει τον προγραμματισμό της προηγούμενης διοίκησης του κ. Γιάννη Σγουρού, η οποία προκήρυξε αρχικά τον διαγωνισμό για την καθαριότητα των κτιρίων υπό την ασφυκτική πίεση που της άσκησαν η κυβέρνηση και η τρόικα, οι οποίες δεν ήθελαν εκείνη την περίοδο να εγκρίνουν προσλήψεις.

Κλείσιμο
Η κυρία Δούρου εγκατέλειψε άρον άρον το εμπόριο της ευαισθησίας, τις μεγαλοστομίες και τον τσαμπουκά με τον οποίο άσκησε την προεκλογική εκστρατεία της και έκανε θεαματική στροφή στον ρεαλισμό και τις απαιτήσεις που έχει η διαχείριση υπαρκτών προβλημάτων. Η υπόθεση με τις καθαρίστριες άλλωστε δεν είναι η μόνη στην οποία η φιλόδοξη περιφερειάρχης και αποκαλούμενη από τα διεθνή μίντια «μίνι πρωθυπουργός της Ελλάδας» φανερώνει τη διάθεση αναδίπλωσής της σε καίρια θέματα. Μόλις προ τριημέρου το περιφερειακό συμβούλιο ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2015, ο οποίος είναι ουσιαστικά αυτός που είχε συντάξει ο κ. Σγουρός με ελάχιστες αλλαγές - γι’ αυτό μάλιστα η παράταξη του προηγούμενου περιφερειάρχη έδωσε θετική ψήφο!  Το σοκ ωστόσο με τις καθαρίστριες είναι μεγάλο. Η κυρία Δούρου είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τις αγωνιζόμενες γυναίκες και είχε κάνει σημαία την προσπάθειά τους να δικαιωθούν. Τον περασμένο Μάιο, στο μέσον της προεκλογικής περιόδου, είχε αλυσοδεθεί συμβολικά μαζί τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών, λίγο αργότερα, τον Ιούλιο, έδινε το «παρών» στη συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου για τον αγώνα τους, ενώ και οι καθαρίστριες την ένιωθαν δικό τους άνθρωπο. Αντιπροσωπία τους είχε παραβρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας της νέας περιφερειάρχη στα Ανω Λιόσια, με την οποία είχε θερμούς εναγκαλισμούς σε πανηγυρικό κλίμα.  



Στο Κλειστό Γυμναστήριο των Ανω Λιοσίων βρέθηκαν οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες προκειμένου να παραβρεθούν στην ορκωμοσία της νέας περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου


Στο Twitter και το Facebook η κυρία Δούρου φρόντιζε να έχει πάντα αναφορές στις δοκιμαζόμενες απολυμένες, χτυπώντας τις πιο ευαίσθητες χορδές των πολιτών και πλασάροντας ένα προφίλ κοινωνικά ευαίσθητης και μαχητικής ακτιβίστριας. Θα περίμενε κανείς, επομένως, να συνδράμει ως πανίσχυρη περιφερειάρχης και πρακτικά στη δικαίωση των καθαριστριών, αλλά φευ!
   
Η κυρία Δούρου άφησε τον διαγωνισμό που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση να τρέξει και να ολοκληρωθεί κανονικά, χωρίς να «σκίσει» την προκήρυξη και να τον ακυρώσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα. Απέφυγε να κάνει στο μεταξύ οποιαδήποτε άλλη κίνηση για να βρει εναλλακτική λύση και να μην επιτρέψει την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στην Περιφέρεια σε έναν τομέα με τόσο έντονο πολιτικό και κοινωνικό συμβολισμό, όπως είναι η καθαριότητα. Τουναντίον, η οικονομική επιτροπή -η οποία είναι διακομματική, εκλέγεται από το περιφερειακό συμβούλιο και αποτυπώνει τους συσχετισμούς στην Περιφέρεια (ελέγχεται δηλαδή από την παράταξη της κυρίας Δούρου)- ενέκρινε χωρίς πολλά λόγια το αποτέλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού και προωθεί το θέμα για την τελική υπογραφή από την ίδια την περιφερειάρχη.

Η κυρία Δούρου απέρριψε ακόμη και την πρόταση-έκκληση που της είχε απευθύνει πριν από έναν μήνα (στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 23 Σεπτεμβρίου) ο κ. Σγουρός, ο οποίος την κάλεσε να καταθέσει πρόταση πρόσληψης των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών στην Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας το διαθέσιμο αποθεματικό που «κληρονόμησε». Κατά την εκτίμηση του πρώην περιφερειάρχη, θα μπορούσε να ασκηθεί αυτή την περίοδο μια συνδυασμένη πίεση προς την κυβέρνηση και οι σχετικές διαδικασίες να έχουν αποδώσει ως τις αρχές του νέου χρόνου. Να υπάρξει δηλαδή νομοθετική ρύθμιση η οποία θα πατούσε και στο γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει τεράστια διαθέσιμα για να καλύψει τις σχετικές δαπάνες επί μακρόν. Η κυρία Δούρου έκλεισε τ’ αυτιά της στην πρόταση, αν και στην ίδια συνεδρίαση  χαρακτήρισε τις καθαρίστριες «ηρωικές» - ίσως σε μια προσπάθεια να τους χρυσώσει το χάπι. Η επίσημη-ανεπίσημη δικαιολογία για την επιλογή που έκανε η νέα περιφερειακή διοίκηση είναι η εξής: τα κτίρια είναι ήδη σε κακή κατάσταση από άποψη καθαριότητας και χρειάζεται γρήγορα λύση για να μη μετατραπούν σε… χαβούζα. Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία πλην της δρομολογημένης θα επέφερε μεγάλες καθυστερήσεις και θα εξέθετε την Περιφέρεια. Εν ολίγοις, δηλαδή, η κυρία Δούρου ανακαλύπτει κάπως όψιμα και βεβιασμένα ότι το μείζον είναι να μαζευτούν τα σκουπίδια και να καθαριστούν τα κτίρια γρήγορα και αποτελεσματικά και όχι ποιος θα κάνει τη δουλειά - σε απάντηση των όσων έλεγε προεκλογικά ότι αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός περιφερειάρχης και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός! Πρόκειται προφανώς για μια άκρως ρεαλιστική και, τελικά, κυνική προσέγγιση, που φανερώνει όμως το χάσμα ανάμεσα στα όσα λέγονται από τη θέση της αντιπολίτευσης και όσα γίνονται από τη θέση της εξουσίας, ακόμη και για τα μέτρα της (όποιας) Αριστεράς εκφράζει η κυρία Δούρου.




Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, βρέθηκε στο πλευρό των καθαριστριών έξω από το ΥΠΟΙΚ κι ανέβασε αυτή τη φωτογραφία στο Twitter γράφοντας: «Παίρνω δύναμη από τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες στο ΥΠΟΙK»

Στην πραγματικότητα η υπόθεση με τις καθαρίστριες και την ανάθεση της καθαριότητας των κτιρίων της Περιφέρειας σε ιδιωτική εταιρεία (όπως ακριβώς έκανε, δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών απολύοντας τις εργαζόμενες στον τομέα αυτό) εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυρία Δούρου. Διότι συμβαίνει ένα από τα δύο -αν όχι και τα δύο- τινά: Ή γνώριζε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό από την προηγούμενη διοίκηση την οποία κατέκρινε συνολικά, έλεγε σκόπιμα ψέματα και υποσχόταν πράγματα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει και άρα κορόιδευε συνειδητά και τις καθαρίστριες και τους πολίτες που έχουν ευαισθησίες και αγωνίες για τα κοινωνικά προβλήματα μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, ή επέδειξε εκκωφαντική ανικανότητα, αν όχι αδιαφορία, για το πρόβλημα των καθαριστριών, για το πώς λειτουργούν αυτές οι υπηρεσίες και πώς λύνονται αυτά τα προβλήματα, ώστε βρέθηκε τελικά χωρίς εναλλακτικό σχέδιο και διαφορετική πολιτική από τον προκάτοχό της.

Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για τον έσχατο λαϊκισμό, δημαγωγία και ηθελημένη εξαπάτηση των χειμαζόμενων ανθρώπων από την κρίση. Αν ισχύει η δεύτερη, φανερώνει ότι κάποιοι, που καλούνται από την Ιστορία να αναλάβουν τις τύχες της χώρας σε κρίσιμες στιγμές, αντιλαμβάνονται την εξουσία ως «καραβάνι της χαράς» και ευκαιρία να… ξεχαρμανιάσουν, ικανοποιώντας απλώς τα απωθημένα και τις προσωπικές φιλοδοξίες τους.

    
Ο διαγωνισμός
Ο ανοιχτός διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός ξεκίνησε προ μηνών με πρωτοβουλία της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας υπό τον κ. Σγουρό. Αφορούσε τα κτίρια του κεντρικού τομέα της Περιφέρειας, δηλαδή της παλιάς Νομαρχίας Αθήνας. Ο προϋπολογισμός του έργου ορίστηκε στις 677.000 ευρώ και κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν προσφορές με βάση συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μειοδότησε η εταιρεία η οποία προσέφερε 22.399 ευρώ ανά μήνα. Η σύμβαση είναι ετήσια με εξάμηνη προαίρεση -μπορεί δηλαδή να παραταθεί τελικά και να διαρκέσει ενάμισι χρόνο- και το ποσό φτάνει στο συνολικό ύψος των 403.168, 68 ευρώ! 

Η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο είναι η FMS Facility Management Services Α.Ε.



Η εισήγηση στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία του καθαρισμού του κεντρικού κτιρίου της



Ποια είναι η ιδιωτική εταιρεία
Υπηρεσίες σε Δημόσιο και ιδιωτικές εταιρείες

Η εταιρεία FMS Facility Management Services Α.Ε. ιδρύθηκε το 2008 και έκτοτε κατέχει δεσπόζουσα θέση στον κλάδο παροχής υπηρεσιών καθαρισμού. Η δυναμική της παρουσία στον χώρο καταγράφεται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με το πελατολόγιό της να περιλαμβάνει από κατασκευαστικές εταιρείες και τηλεοπτικούς σταθμούς μέχρι δήμους και υπουργεία. Στο πλαίσιο αυτό τον περασμένο Μάρτιο η Περιφέρεια Αττικής κατακύρωσε στη συγκεκριμένη μειοδότρια εταιρεία τον καθαρισμό των κτιρίων των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών αντί του ποσού των 25.092 ευρώ. Η τελευταία, δε, σύμβαση με το Δημόσιο που υπέγραψε η FMS Facility Management Services Α.Ε. έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Αντικείμενό της, η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε 8 κτίρια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων για χρονικό διάστημα 12 μηνών με το συνολικό ποσό της σύμβασης αυτής να ανέρχεται στα 152.766 ευρώ.

Δείτε την... μη απάντηση της Ρένας Δούρου στο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος

Μέσα από τηλεοπτικές της δηλώσεις η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ουσιαστικά δεν απάντησε στην αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για την απόφασή της να αναθέσει τον καθαρισμό του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας σε… ιδιωτική εταιρεία (!) ξεχνώντας τα μεγάλα λόγια και τις δακρύβρεχτες υποσχέσεις της προς τις καθαρίστριες.

Η κυρία Δούρου με τα λεγόμενά της το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, παραδέχεται πως δεν θέλει τις καθαρίστριες στην Περιφέρεια, παρότι τώρα έχει και τους πόρους για να υλοποιήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες, ενώ επεσήμανε πως ούτε και οι καθαρίστριες διεκδικούν μια θέση στην Περιφέρεια παρά την επαναπρόσληψή τους στις ίδιες θέσεις από τις οποίες απολύθηκαν. Προφανώς τα αλυσοδεσίματα στο πλευρό των καθαριστριών ήταν για τις προεκλογικές της ανάγκες. 

Για την ακρίβεια, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Ρένα Δούρου τόνισε ότι προεκλογικά δεν είχε τάξει κάτι και πως η ίδια και η παράταξή της βρίσκονται στον αντίποδα της λογικής του βολέματος ημετέρων: «Συμπαραστέκομαι στον αγώνα των καθαριστριών. Θα ήταν όμως λαϊκισμός και υιοθέτηση πελατειακής λογικής να τις προσλάβουμε στην περιφέρεια Αττικής. Ρωτήστε, όμως, και τις ίδιες και θα σας πουν ότι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους στις θέσεις από τις οποίες παρανόμως απολύθηκαν» δήλωσε, για να συμπληρώσει πως «ο υποβιβασμός του αγώνα τους σε μία πελατειακή πράξη αποτελεί λαϊκισμό» και πως σκοπός τους είναι να επιστρέψουν στην εργασία τους, «από την οποία απολύθηκαν παράνομα, δεν διεκδικούν ελεημοσύνη. Και ούτε βέβαια να χρησιμοποιούνται για ανομολόγητες, αλλά εν τέλει πολύ φανερές σκοπιμότητες».

Μεταξύ άλλων, τόνισε η κ. Δούρου: «Δεν υπήρχε προεκλογικά ή μετεκλογικά καμία δέσμευση για προσλήψεις γενικά στην Περιφέρεια ή για προσλήψεις των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών ειδικά. Κι αυτό γιατί η δική μας πολιτική βρίσκεται στον αντίποδα μίας πελατειακής αντίληψης».

Ως προς το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Θέματος» αρκέστηκε στο να σχολιάσει ότι η εν λόγω σύμβαση της περιφέρειας Αττικής με ιδιωτική εταιρία καθαρισμού έχει καταρτιστεί τον περασμένο Μάρτιο και επανεξετάζεται, όπως και όλες οι συμβάσεις της προηγούμενης διοίκησης. Μάλιστα στις δηλώσεις της δεν δίστασε να επιτεθεί στο «Θέμα» κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένο θέμα» την ώρα που μέσα στο ρεπορτάζ υπάρχουν όλα τα στοιχεία, αλλά και η σχετική εισήγηση στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας.

Η ίδια, δε, ζήτησε στις σημερινές της δηλώσεις ... «λίγη τσίπα, από εκείνους που έχουν κάνει επάγγελμα την παραπληροφόρηση», αγνοώντας ηθελημένα ότι το «Θέμα» πάντοτε σε ό,τι δημοσιεύει παρουσιάζει τα σχετικά ντοκουμέντα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Χοντρό δούλεμα της Δούρου στις καθαρίστριες

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας και αναφερόμενος στο θέμα των καθαριστριών και την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «δούλεμα χοντρό», σημειώνοντας ότι η περιφερειάρχης όχι μόνο δεν ακύρωσε το διαγωνισμό του Σγουρού για την πρόσληψη ιδιωτικού συνεργείου για τον καθαρισμό των κτιρίων της περιφέρειας, «αλλά τον συνέχισε και τον κατακύρωσε κιόλας». (Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.protothema.gr/politics/article/421563/georgiadis-gia-dourou-doulema-hodro-me-tis-katharistries/)



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης