Καταψηφίστηκε η πρόταση Λαφαζάνη

Καταψηφίστηκε η πρόταση Λαφαζάνη

Το σχέδιο απόφασης που «πέρασε» αναφέρει πως «τα σχέδια της κυβέρνησης μπορούν να ανατραπούν με πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο που θα αποτρέπουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις» 

Καταψηφίστηκε η πρόταση Λαφαζάνη
Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή το σχέδιο πολιτικής απόφασης στη «γραμμή» που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ αντίθετα καταψηφίστηκε η πρόταση Λαφαζάνη για αποκλεισμό συνεργασιών με δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, τη λεγόμενη κεντροαριστερά.

Η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας που τέθηκε σε ψηφοφορία έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά,  ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης «τα σχέδια της κυβέρνησης μπορούν να ανατραπούν με πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο που θα αποτρέπουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις» αναφορά που παραπέμπει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι «η προοδευτική αλλαγή στη χώρα δεν θα προέλθει από ανακατατάξεις στην κορυφή της πυραμίδας του πολιτικού σκηνικού, αλλά κυρίως στη βάση με τη συγκρότηση και ενεργοποίηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».

Το σχέδιο πολιτικής απόφασης, που σε μεγάλο βαθμό απηχεί το πνεύμα της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας καταγράφει όλα αυτά τα προβλήματα που έθεσαν οι ομιλητές και υπογραμμίζει τη βούληση του κόμματος για την αντιμετώπισή τους. Μάλιστα, στο σχέδιο απόφασης έχει ενσωματωθεί πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει, λόγω των ειδικών συνθηκών που διέρχεται η χώρα και μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ, η ΠΓ και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, έτσι ώστε το κόμμα να μπορεί να αντιμετωπίσει συλλογικά και θεσμικά οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, οι κομματικές οργανώσεις πρέπει να ολοκληρώσουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ παράλληλα οι περιφερειακές οργανώσεις πρέπει να προωθήσουν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κλείσιμο

Η συνολική εργασία (αποτίμηση αποτελέσματος, προτάσεις για την πολιτική δράση και την ανασυγκρότηση του κόμματος) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος ακόμη και για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών.

Η πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη ανέφερε ότι «η Κεντροαριστερά είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το μνημόνιο στην Ελλάδα και είναι ο κατεξοχήν χώρος σε όλες τις ποικίλες παραλλαγές του που στηρίζει, εφαρμόζει, ανέχεται και συγκαλύπτει, συχνά με προοδευτικό προσωπείο, τις άγριες τροικανές μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να «στρογγυλέψει» τις θέσεις του στην κατεύθυνση του Κέντρου, ή να επιχειρήσει ανοίγματα προς το χώρο της αποκαλούμενης Κεντροαριστεράς και πολύ περισσότερο συνεργασίες συνολικά ή επιλεκτικά με δυνάμεις της αλλά αντίθετα να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντι τους με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης