Πρωτιά της ΝΔ στις εθνικές εκλογές

Πρωτιά της ΝΔ στις εθνικές εκλογές

Δείτε όλους τους αναλυτικούς πίνακες της δημοσκόπησης - Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 0,5% στις ευρωεκλογές - Καθαρή υπεροχή Σαμαρά σε αξιοπιστία και καταλληλότητα- Οι ερωτώμενοι πιστεύουν πως οι εξελίξεις στην οικονομία δικαιώνουν τον πρωθυπουργό

Πρωτιά της ΝΔ στις εθνικές εκλογές
Δυναμική επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, παρά το οριακό προβάδισμα της τάξης του 0,5% που ανακτά ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, καταγράφει νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος».

Το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα περνά μπροστά με 0,7% στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, ενώ στην ίδια έρευνα, η οποία διεξήχθη το τριήμερο 23-25 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων, επιβεβαιώνεται και ενισχύεται η υπεροχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που κινούνται ανοδικά και οι δείκτες ικανοποίησης από την κυβερνητική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αυξάνει τη συσπείρωση των οπαδών του -στο 69% από το 64% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco- και βγαίνει κερδισμένος από τον πόλεμο κατά του «Ποταμιού», αφού σχεδόν εκμηδενίζει -από το 8% στο 3%- τη διαρροή ψηφοφόρων του προς το νεοσύστατο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, παραμένει καθηλωμένος σε ποσοστά που απέχουν από την εκλογική έκρηξη που παρουσίασε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Κλείσιμο

Σε αδρές γραμμές, πάντως, η έρευνα αποτυπώνει ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τα οποία φαίνεται ότι θα αναμετρηθούν σκληρά για την πρωτιά στις ευρωκάλπες της 25ης Μαΐου. Η κοινή γνώμη, άλλωστε, εμφανίζεται να είναι απολύτως διχασμένη στον χαρακτήρα που θα έχει αυτή η εκλογική μάχη, καθώς το 42% δηλώνει ότι θα ψηφίσει με κριτήριο την ανατροπή της κυβέρνησης και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, ενώ το 41% αντιτείνει ότι θα κάνει την επιλογή του επιθυμώντας να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα.
 
Η ρευστότητα και το «Ποτάμι»

Ωστόσο, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τέσσερις πριν από τις ευρωεκλογές, η πολιτική ρευστότητα εξακολουθεί να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του εκλογικού σκηνικού που διαμορφώνεται και αποτυπώνεται εναργέστερα στα υψηλά ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που αυξάνονται όταν οι ερωτώμενοι καλούνται να εκφράσουν τη βούλησή τους για τις βουλευτικές εκλογές.



Επιπλέον, ενδεικτικά στοιχεία της ρευστότητας αποτελούν ο έντονος κατακερματισμός των δυνάμεων με τη σχετική ενδυνάμωση μικρότερων σχημάτων που οδηγεί σε, εν γένει, χαμηλότερες επιδόσεις σχεδόν όλων των κομμάτων, φαινόμενο που θεωρείται συμβατό με συνθήκες ευρωεκλογών. Ιδιαιτέρως, δε, αν λάβει κανείς υπόψη του και το εύρημα της ίδιας έρευνας, σύμφωνα με το οποίο ένας στους τρεις ψηφοφόρους (33%) θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν προσδιορίζουν και αυτά των εθνικών.
 
Ταυτοχρόνως, στη δημοσκόπηση της Alco καταδεικνύεται ο καταλυτικός ρόλος που διαδραματίζει στη διαμόρφωση του μελλοντικού πολιτικού σκηνικού το νεοσύστατο «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο, αν και υποχωρεί σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες, παραμένει στην τρίτη θέση της κατάταξης εν όψει των ευρωεκλογών. Ωστόσο, ο πόλεμος που έχει εξαπολυθεί εναντίον του φαίνεται ότι αποδίδει, καθώς το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αποτελεί «ένα ακόμη συστημικό κόμμα», αν και για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 22% -που αποτελείται κυρίως από νέους και γυναίκες- συνιστά «εναλλακτική πολιτική επιλογή».

Εναλλαγή της «πρωτιάς»

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ (ξανα)περ-νά στην πρώτη θέση με 22,3% (+3,8% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Alco). Η Ν.Δ. έπεται με 21,8% (+2,9%), καθώς παρουσιάζει συσπείρωση των οπαδών της σε ποσοστό 65% - 4 μονάδες, δηλαδή, χαμηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζει επίσης οριακές, πλην όμως καθοριστικές για την απώλεια του προβαδίσματος, διαρροές σε μικρότερα κεντροδεξιά σχήματα, ενώ το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη σε αυτή τη φάση συγκρατεί κεντρώους ψηφοφόρους που σε προηγούμενες έρευνες φαινόταν ότι είχαν κατεύθυνση προς τη Ν.Δ.


Στην τρίτη θέση παραμένει το «Ποτάμι» με 7,2% (-1% από τον προηγούμενο μήνα), ελαφρώς υψηλότερα από τη Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει 7% (-0,2%). Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5% (-1,8%), η «Ελιά» με 4,8%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3,4% (-0,5%) και η ΔΗΜ.ΑΡ. με 2,2% (-0,2%).
 


Από τα μικρότερα κόμματα, τη μεγαλύτερη δύναμη εμφανίζει η Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό (ΕΠΑΛ) του Βύρωνα Πολύδωρα με 1,1% και έπονται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 0,9%, οι Οικολόγοι, επίσης, με 0,9%, το Εθνικό Μέτωπο με 0,7% και ο ΛΑΟΣ με 0,5%.Στην αναγωγή επί των εγκύρων, η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται στο 24,4%, της Ν.Δ. στο 23,8%, του «Ποταμιού» στο 7,9%, της Χρυσής Αυγής στο 7,7%, του ΚΚΕ στο 5,5%, της «Ελιάς» στο 5,2%, των ΑΝ.ΕΛ. στο 3,7% και της ΔΗΜ.ΑΡ. στο 2,4%, ενώ άλλο κόμμα υπολογίζεται ότι θα ψηφίσει το 7,1% του εκλογικού σώματος, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να ανέρχεται στο 12,3%. Το μικρό προβάδισμα της τάξης του 0,5% που ανακτά ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ανατρέπεται υπέρ της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 22,2% και προηγείται κατά 0,7% της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η δύναμη της οποίας ανέρχεται στο 21,5%.
 

Ανατροπή, όμως, καταγράφεται και στη σειρά κατάταξης των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς η Χρυσή Αυγή επανακτά την τρίτη θέση με 6,7%, αφού το «Ποτάμι» υποχωρεί στο 5,3%, γεγονός που ενισχύει οριακά την «Ελιά», η οποία ανεβαίνει στο 4,9%, και τη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία, πάντως, με το 2,5% που φαίνεται να συγκεντρώνει εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, τον κίνδυνο να μείνει εκτός της επόμενης Βουλής.
Στο 4,7% και στην έκτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ, ενώ συνεχίζεται η πτωτική πορεία των ΑΝ.ΕΛ. με 3,6%.

Δικαίωση Σαμαρά

Στην έρευνα της Alco επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η σαφής υπεροχή που απολαμβάνει ο πρωθυπουργός στη σύγκρισή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, στο ερώτημα για τον περισσότερο αξιόπιστο πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς προτιμάται από το 32% των ερωτηθέντων (31% στην προηγούμενη έρευνα) και ο κ. Τσίπρας από το 20% (19%). Επίσης, στο πιο εξειδικευμένο ερώτημα για το «ποιον δικαιώνουν οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία», το 29% απαντά τον κ. Σαμαρά (από 27% πριν από έναν μήνα) έναντι του 21% (από 20%) που δηλώνει τον κ. Τσίπρα.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης