Σαμαράς: Δεν αλλάζει η φορολόγηση του επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας των ενστόλων

Σαμαράς: Δεν αλλάζει η φορολόγηση του επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας των ενστόλων

Θα επιστραφούν και οι παρακρατήσεις που έχουν ήδη γίνει στο μεταξύ, διαβεβαιώνει το πρωθυπουργικό γραφείο - Το επίδομα λαμβάνουν πιλότοι μαχητικών, μέλη των ΕΚΑΜ και της ομάδας ΔΙΑΣ, οι κομάντος του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας αλλά και τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

 Σαμαράς: Δεν αλλάζει η φορολόγηση του επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας των ενστόλων
Δεν αλλάζει η φορολόγηση του επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας που λαμβάνουν οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, οι κομάντος του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας, μέλη των ΕΚΑΜ και της ομάδας ΔΙΑΣ, αλλά και -μεταξύ άλλων- τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, όπως αποφάσισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου «με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν αλλαγές στη φορολόγηση του λεγόμενου επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας για τους ενστόλους».

Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται ότι «η φορολόγηση του επιδόματος, που αφορά τις μάχιμες μονάδες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, (όπως οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, οι ναρκαλιευτές, οι αλεξιπτωτιστές, οι άνδρες των ΕΚΑΜ και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ κλπ.) επανέρχεται στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα».

Κλείσιμο
«Τυχόν παρακρατήσεις που έχουν ήδη γίνει εν τω μεταξύ, θα επιστραφούν στους δικαιούχους», είναι η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου «ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους αρμόδιους Υπουργούς για άμεση Νομοθετική ρύθμιση του θέματος».

Η είδηση που πάγωσε τους ένστολους

Η πληροφορία ότι μπαίνει μαχαίρι στο επίδομα επικινδυνότητας, που δημοσίευσε το ΘΕΜΑ της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου, προκάλεσε αναστάτωση στους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς και τα άλλα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας που λαμβάνουν το επίδομα αυτό. 

Από φέτος, σύμφωνα με όσα είχε αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο, το επίδομα επικινδυνότητας επρόκειτο να αθροίζεται με τα υπόλοιπα εισοδήματα των ενστόλων και να φορολογείται στο σύνολό του. Μέχρι το τέλος του 2013 το συγκεκριμένο επίδομα ήταν κατά 65% αφορολόγητο και μόλις το 35% προστίθετο στο ετήσιο εισόδημα των ενστόλων και φορολογούνταν με βάση την κλίμακα φορολόγησης.

Με την κατάργηση του αφορολόγητου που προωθούσε το οικονομικό επιτελείο, κάθε ένας από τους χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θα έχανε ποσοστό που κυμαινόταν από το 32% μέχρι και 42% του καθαρού ποσού, επί της ουσίας δηλαδή θα βρισκόταν στη θέση να εισπράττει το μισό από το επίδομα που έπαιρνε τυπικώς. Για παράδειγμα, με τις νέες ρυθμίσεις ένας πιλότος σε μια πολεμική μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας θα είχε παρακράτηση φόρου η οποία θα έφτανε έως και τις 6.000 ευρώ ετησίως.

Η δυσμενής εξέλιξη με την επικείμενη κατάργηση του επιδόματος επικινδυνότητας κινητοποίησε την στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Οπως πληροφορείται το protothema.gr, σήμερα το πρωί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος έστειλε πλήρες ενημερωτικό στον υπουργό Άμυνας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με την σειρά του ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάργηση του αφορολόγητου στο επίδομα υψηλής επικινδυνότητας. Προκειμένου να μην συρρικνωθούν περαιτέρω τα εισοδήματα των στρατιωτικών -και μάλιστα εκείνων που είναι επιφορτισμένοι με τις πλέον βαρύνουσες στρατιωτικές αποστολές- ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να ετοιμάσουν νομοθετική ρύθμιση που θα διατηρεί το σημερινό καθεστώς φορολόγησης μόνο του 35% του επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης