Σενάριο για επιμήκυνση των δανείων στα 50 χρόνια

Σενάριο για επιμήκυνση των δανείων στα 50 χρόνια

Αναμένεται να έχει αποτέλεσμα την σημαντική ελάφρυνση του χρέους - Εφ' όσον το αποδεχθούν οι δανειστές οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα περιοριστούν στα 5-6 δισ. το χρόνο

Οι διάσημοι για την Eurovision
Σενάριο για επιμήκυνση των δανείων στα 50 χρόνια
Τα καλοκαίρια του Γιάννη Στουρνάρα ήταν πάντα ταυτισμένα με τη Σύρο. Προτού αναλάβει υπουργός Οικονομικών και ενώ ακόμα ήταν στο ΙΟΒΕ, όσοι τον γνώριζαν ήξεραν ότι η καλύτερη ώρα για να του μιλήσουν ήταν την Παρασκευή το βραδάκι, όταν ταξίδευε για το αγαπημένο του νησί. 

Φέτος, όμως, λένε οι συνεργάτες του, θα περάσει τον Αύγουστο στην Αθήνα γιατί πρέπει να ετοιμαστεί για τη μεγάλη διαπραγμάτευση που θα γίνει τον Οκτώβριο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. 

Κεντρικός στόχος για το υπουργείο Οικονομικών είναι να φέρει στα ίσα τα έσοδα του κράτους με τα έξοδα χωρίς τους τόκους (το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα) μέχρι τέλος του 2013. Και ο λόγος είναι ότι θεωρούν πως μόνο εάν επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα έχει η ελληνική πλευρά επιχειρήματα για να διεκδικήσει μια νέα ελάφρυνση του χρέους, αλλά και να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση το χρηματοδοτικό κενό και όλα τα δημοσιονομικά μέτρα έως το 2016. 

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρονται σε σχέδια που δεν προβλέπουν κούρεμα του χρέους με μείωση της ονομαστικής αξίας των οφειλών, αλλά γενναία μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων (γίνεται λόγος και για διάρκεια 50 ετών) που θα ισοδυναμούν με «πάγωμα» σε κάποιο βαθμό και θα ελαφρύνουν σημαντικά τον ελληνικό προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια. 

Διαβάστε περισσότερα στο
Κλείσιμο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης