Νέα ΕΡΤ: Ανοικτός ο αριθμός καναλιών, εργαζομένων και ραδιοφωνικών σταθμών

Νέα ΕΡΤ: Ανοικτός ο αριθμός καναλιών, εργαζομένων και ραδιοφωνικών σταθμών

Όλα θα καθορίζονται από το Εποπτικό Συμβούλιο που θα είναι επταμελές με θητεία 9 ετών - Ο υπουργός Οικονομικών θα καθορίζει το ύψος και τον τρόπο είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους

Νέα ΕΡΤ: Ανοικτός ο αριθμός καναλιών, εργαζομένων και ραδιοφωνικών σταθμών
Κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ) το οποίο θα ακολουθήσει κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο κείμενο με αυτό που πριν από λίγες εβδομάδες έθεσε προς διαβούλευση η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και το οποίο ήδη έχει δει το φως της δημοσιότητας .

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι βασισμένο πάνω στο σχέδιο του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου και του Ηλία Μοσιάλου ενώ όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση η αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί ο κομματικός της εναγκαλισμός.

Πέραν αυτών, στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας ανέρχεται σε 5  εκατ. ευρώ. Τα έσοδα της νέας εταιρίας θα είναι ανταποδοτικό τέλος, για το οποίο προβλέπεται ότι το ύψος και ο τρόπος είσπραξής του θα καθορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών, από διαφημίσεις και από κάθε «άλλη πηγή».

Κλείσιμο
Επιπροσθέτως καθιερώνεται νέο μοντέλο διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών ως βασικό μέτοχο, εν προκειμένω τον Γιάννη Στουρνάρα, να ασκεί καθήκοντα προέδρου της Γενικής Συνέλευσης.

Επίσης δημιουργείται εποπτικό συμβούλιο το οποίο θα καταρτίζει δεκαετές στρατηγικό πλάνο για την εταιρία. Το συμβούλιο αυτό θα συντάξει το νέο οργανόγραμμα από το οποίο θα καθοριστεί ο αριθμός των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και των εργαζομένων καθώς γι' αυτό το θέμα δεν θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία.

Tο Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ θα διορίζεται με απόφαση του εποπτικού συμβουλίου, θα έχει πενταετή μη ανανεώσιμη θητεία, και θα αποτελείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο και τέσσερα μέλη, που και οι πέντε θα επιλέγονται μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης