PROTOTHEMA

Ελλάδα

Η «ακτινογραφία» των εργαζομένων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής σοκάρει

Χάος στον Ευαγγελισμό: Χωρίς χρήματα με παλαιά μηχανήματα και διπλοβάρδιες

Χάος στον Ευαγγελισμό: Χωρίς χρήματα με παλαιά μηχανήματα και διπλοβάρδιες

Πάνω από 800 οι κενές οργανικές θέσεις, περισσότεροι από 600 οι συμβασιούχοι, κλειστές χειρουργικές αίθουσες ενώ σε κάθε εφημερία περνάνε τις πύλες 1.200 ασθενείς

«Σκιές» στη λειτουργία του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αττικής, του Ευαγγελισμού, απεικονίζονται στην «ακτινογραφία» που διενήργησε το Σωματείο εργαζομένων.


Δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και «μπαλώματα» σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του, κλειστές χειρουργικές αίθουσες, παλαιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός πλην λίγων εξαιρέσεων, «τσουνάμι» οι προσελεύσεις ασθενών στα Επείγοντα: αυτά είναι μερικά από τα μελανά στοιχεία που εντοπίζουν οι εργαζόμενοι στην βαριά καθημερινότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος και ζητούν την άμεση αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν σειρά κινητοποιήσεων, συγκεκριμένα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, το απόγευμα της Τετάρτης, στις 6μμ, και καλούν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου στη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 15 Μαρτίου, στις 12μμ, στο δώμα του Ευαγγελισμού. 

Οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού έχουν χτυπήσει κόκκινο. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 800 – λείπουν περισσότεροι από 400 νοσηλευτές, 120 γιατροί ειδικευμένοι του ΕΣΥ, 70 ειδικευόμενοι, 80 τεχνικοί, 150 διοικητικοί και τεχνολόγοι κ.ο.κ.

Οι διπλοβάρδιες σε νοσηλευτές και τραπεζοκόμους, τα εκατοντάδες ρεπό που οφείλονται στους εργαζόμενους, η απλήρωτη υπερεργασία αποτελούν στοιχεία της σκληρής εργασιακής καθημερινότητας του υγειονομικού προσωπικού.

Μάλιστα, το Σωματείο καταγγέλλει πως παρά τις εξαγγελίες περί «συνεχών προσλήψεων» στον Ευαγγελισμό, από τις 64 προκηρύξεις νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ από τον Δεκέμβριο 2016), δεν έχει διοριστεί ούτε ένας νοσηλευτής. 

Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει αδιαλείπτως είναι η αναπλήρωση προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το Σωματείο, «προωθείται συστηματικά η απεμπλοκή του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό κι ευθύνη, αφού για να προσλάβεις προσωπικό και να αγοράσεις υλικά πρέπει να έχεις εξασφαλίσει «ίδια έσοδα».

Συνολικά οι συμβασιούχοι κάθε ειδικότητας είναι περισσότεροι από 600, ενώ αμείβονται από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Ωστόσο, οι απολύσεις είναι μαζικές και στο πεδίο των επικουρικών εργαζομένων. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν απολυθεί περισσότεροι από 54 γιατροί και 30 εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο δε λήγουν οι συμβάσεις 70  μακροχρόνια ανέργων που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ.

Αλλά και οι μόνιμοι εργαζόμενοι βιώνουν το σοκ της δραματικής μείωσης των μισθών τους σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου, η μείωση μισθών στους γιατρούς κυμαίνεται από 35-55%, ανάλογα με τον βαθμό, και από 28-50% στο υπόλοιπο προσωπικό.

Μόνο φθίνουσα είναι η πορεία και της χρηματοδότησης του νοσοκομείου, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι και παραθέτουν χαρακτηριστικά στοιχεία: «Το 2017 με δυσκολία καλύφθηκαν κάποιες μόνο από τις ανάγκες με 111 εκατ. ευρώ (με πρόσθετη επιχορήγηση) και το 2018 προβλέπονται μόνο 92 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες για φάρμακα ήταν 38,5 εκατ. ευρώ και το 2018 προβλέπονται 31 εκατ. ευρώ».

 
Εκατοντάδες ασθενείς σε κάθε εφημερία
Λόγω της ανυπαρξίας δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ουσιαστικά σε κάθε γενική εφημερία μετατρέπεται σε ένα γιγαντιαίο Κέντρο Υγείας που υποδέχεται έως και 1.200 ασθενείς στα Επείγοντα.

Ο όγκος δουλειάς είναι σταθερά ανοδικός σε γενικές και καθημερινές εφημερίες. Κάθε εφημερία ολοκληρώνεται με τουλάχιστον 200 εισαγωγές ασθενών και με πενταπλάσιο αριθμό εξεταζομένων στα Επείγοντα. Τα ράντζα παρατάσσονται στους θαλάμους ακόμη και τρεις ημέρες μετά την εφημερία, ενώ από κάποιες κλινικές όπως η Ψυχιατρική δεν φεύγουν ποτέ. 

Την ίδια ώρα, όμως το νοσοκομείο επιχειρεί να σηκώσει το βάρος της περίθαλψης  - Πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας- έχοντας κλειστές 10 αίθουσες χειρουργείων, κλειστές αίθουσες στο 2ο  Αιμοδυναμικό  και στο Τμήμα ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων και νευροχειρουργημένων λόγω έλλειψης και προσωπικού και εξοπλισμού. 

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας – δεν καταγράφεται πουθενά ο επαγγελματικός κίνδυνος και οι επαγγελματικές ασθένειες. Ωστόσο, για την κυβέρνηση αυτά είναι ψιλά γράμματα καθώς, όπως λέει το Σωματείο, «αμφισβητείται ακόμη και το ψίχουλο του ανθυγιεινού επιδόματος, γιατί  πρέπει να «προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Έξαλλη!!13/03/201811:15

πηγαμε την μαμα μου 25/2/2018, την κρατησαν ολη μερα και τελικα το βραδυ αργα την εδιωξαν. ειχε καρδιακη μαρμαρυγη αλλα την "βρηκαν καλα". μετα απο 5 μερες η μαμα μου πεθανε! δεν ξερω ποιος φταιει και γιατι. 3 φορες την πηγαμε με ασθενοφορο μες στον Φεβρουαριο, πρωτα στο Σωτηρία, δεν της βρηκαν τιποτα. Μετα παλι απο το Τζανειο την εστειλαν στο Λαικό, της βρηκαν κολπικη μαρμαρυγη αλλα την εστειλαν σπιτι με αγωγη. Την βαζουμε στον Ευαγγελισμό για να της ρυθμισουν την μαρμαρυγη (ο ιδιωτης γιατρος βρηκε οτι ειχε περασει εμφραγμα!) και "ρυθμιστηκε μονη της". Καρδιολογος, πνευμονολογος, παθολογος, την εστειλαν σπιτι με χαμηλο οξυγόνο. Πεθανε τελικα. ή μαλλον ΤΗΝ ΠΕΘΑΝΑΝ!! Στον Ευαγγελισμο εντωμεταξυ το ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ, και στο σαλονι που περιμενουν ασθενεις/συγγενεις, υπηρχαν ΑΣΤΕΓΟΙ που δεν σε αφηναν να καθήσεις γιατι ήταν ΔΙΚΙΑ τους η θέση!! ο σεκιουριτας ανυμπορος! ποιος ξερει τι εντολές του είχαν δωσει!! ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ!

Απάντηση
Ντροπή!13/03/201811:11

Το κράτος δηχνει το καλό παράδειγμα.... Εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και τους αναγκάζουν να φύγουν ή στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό ή να δουλέψουν μόνοι και τελικά ο μεγαλύτερος χαμένος είναι ο πολίτης! Εν το μεταξύ το κόμμα έχει κάνει χιλιάδες κομματικές προσλήψεις αχρήστων και τεμπέληδων..

Απάντηση
ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΧΑΟΣ ΠΑΝΤΟΥ13/03/201811:05

Υπάρχουν προβλήματα υγείας και οι ασθενείς φοβούνται!!! να πάνε στα κρατικά νοσοκομεία γιατί θα τους πεθάνουν εκεί μέσα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ!!!

Απάντηση
Λελελε13/03/201811:04

Στο νοσοκομειο Αλεξανδρα? Απευθειας αναθεση χωρις διαγωνισμο και χωρις συλλογη προσφορων, αγοραστηκε μονιτορ PHILIPS αξιας 8000 ευρω! Οσο δυο ετησιες μικρες συνταξεις! Χωρις διαγωνισμο, προχειρο εστω! Και απο την αλλη, δηθεν αυστηρο διαγωνισμο με πολεμο των λεπτων του ευρω, για αγορα μασκων κλπ. Εκει διαγωνισμος για αγορα 30 ευρω, αλλα για να παρει μονιτορ PHILIPS, απευθειας αναθεση 8000 ευρω, "για να ειναι ομοιομορφα με τα αλλα μηχανηματα"! Χαχαχαχα!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία