«Αποφάσισες να σκοτώσεις τον Λουκά Παπαδήμο...»: Βαριές ποινικές διώξεις για τον 29χρονο τρομοκράτη

«Αποφάσισες να σκοτώσεις τον Λουκά Παπαδήμο...»: Βαριές ποινικές διώξεις για τον 29χρονο τρομοκράτη

Κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και τρομοκρατικές πράξεις, μεταξύ των οποίων η δολοφονική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό και η αποστολή παγιδευμένου δέματος στον Σόιμπλε

«Αποφάσισες να σκοτώσεις τον Λουκά Παπαδήμο...»: Βαριές ποινικές διώξεις για τον 29χρονο τρομοκράτη
Στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων σε βάρος του 29χρονου που συνελήφθη για την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Λουκά Παπαδήμου, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του ΔΝΤ, προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γ. διώκεται για:

-  Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
-  Τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου 
Κλείσιμο
-  Τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων.

Σύμφωνα με την κατηγορία, τα παραπάνω αδικήματα τελέστηκαν από την 29χρονο, με τρόπο, σε έκταση και υπό τις συνθηκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας.



Ακόμη διώξεις σε βάρος του 29χρονου ασκήθηκαν για:

- Πλαστογραφία με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων
- Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από κοινού και κατ´επάγγελμα
- Διακίνηση ναρκωτικών

Μετά την  άσκηση της δίωξης ο 29χρονος κατηγρούμενος παραπέμφθηκε σε ανακριτή κα πήρε προθεσμία για την Τετάρτη προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του.



Νωρίτερα ο 29χρονος είχε οδηγηθεί σε ανακριτή αρμόδιο για θεματα τρομοκρατίας στο Εφετείο, από τον οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη. 

Αναλυτικά όσα αναφέρει το κατηγορητήριο σε βάρος του 29χρονου 

Κατηγορητήριο -καταπέλτη σε βάρος του 29χρονου συνέταξε ο ειδικός εφέτης ανακριτής Ε. Νικόπουλος αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε την Κυριακή ο νεαρός κατηγορούμενος. 

Ειδικότερα στο κατηγορήτηριο σε βάρος του 29χρονου -ο οποίος συνελήφθη για την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Λ. Παπαδήμου -αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος από τις αρχές του Δεκέμβριου 2016, φέρεται να εντάχθηκε ως μέλος της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». 

Ο ανακριτής του αποδίδει την επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στις 25 Μαΐου 2017. 

Η επίθεση με παγιδευμένο φάκελο έγινε την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός  βρισκόταν στο αυτοκίνητο του, στη συμβολή των οδών Γ Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να προκληθεί έκρηξη και να τραυματιστεί ο ίδιος σοβαρά και οι άλλοι δυο επιβαίνοντες ελαφρότερα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το κατηγορητήριο για τον 29χρονο σχετικά με την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό: «Έχοντας αποφασίσει ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσεις τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην πρωθυπουργό προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από την διάνοιξη του να του επιφέρεις τον θάνατο».

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, το κατηγορητήριο αναφέρει πως η εγκληματική ενέργεια σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού δεν ολοκληρώθηκε από αίτια «εξωτερικά». Εισημαίνεται δε πως η «έκρηξη δεν ήταν μεγάλης ισχύος εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ως προς την αναλογία της εκρηκτικής ύλης και έγκαιρης παροχής ιατρικής βοήθειας στον Λουκά Παπαδήμο και τους δύο ακόμα επιβαίνοντες στο όχημα».

Επιπλέον στον 29χρονο αποδίδεται η αποστολή των οκτώ παγιδευμένων δεμάτων που εντοπίστηκαν στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου την άνοιξη του 2017.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στον 29χρόνο, καταλογίζεται πως είναι ο κατασκευαστής των οκτώ τρομοδεμάτων. Κατά το κατηγορητήριο ο 29χρονος προμηθεύτηκε, κατείχε εκρηκτικές ύλες και κατασκεύασε τους εν λόγω αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους οποίους στη συνέχεια ταχυδρόμησε προς διάφορους παραλήπτες και τελικά εντοπίστηκαν στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονερι Αττικης.

Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του 29χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και αναμένεται να απολογηθεί μέσα στην εβδομάδα. 

Τι δήλωσε ο δικηγόρος του 29χρονου

«Σήμερα το πρωί πήγαμε πρώτα στον εφέτη ανακριτή ο οποίος εκτέλεσε παρουσία της εισαγγελέως ,το ένταλμα της συλλήψεώς του. Μετά πήραμε προθεσμία επειδή θέλαμε να μελετήσουμε το κατηγορητήριο, τη δικογραφία αλλά και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του και ζητήσαμε και νοσοκομειακή περίθαλψη» λέει στο protothema.gr.

Και προσθέτει: «Η κατηγορία που μας απεδόθη ήταν για συγκρότηση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης και για την παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών απόδοση κατηγορίας για απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον κ. Παπαδήμο. Μετά πήγαμε στην άσκηση διώξεως και τη διαδικασία του αυτοφώρου,για τα όπλα , τα εκρηκτικά που βρέθηκαν επάνω του όπου του ασκήθηκε η δίωξη για 187Α,όπου είναι η τρομοκρατική οργάνωση και παράλληλα ήταν και η δίωξη για κατοχή όπλων και εκρηκτικών. Επίσης βρέθηκαν 60 γραμμάρια χασίσι ακατέργαστο , το οποίο του προσέδωσε και την κακουργηματική κατηγορία επειδή δεν είναι τοξικομανής της κατηγορίας για διακίνηση ναρκωτικών. Αυτό κατέστησε κατά αποκλειστική αρμοδιότητα την εισαγγελέα ναρκωτικών και πήραμε προθεσμία να απολογηθούμε για την Τετάρτη. Τέλος, θέλω να σημειώσω πως ο 29χρονος θα αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές» λέει ο κ. Ραγκούσης


Και δεύτερος συλληφθείς για παράνομα... πυροτεχνήματα

Σε ό,τι αφορά τώρα στο δεύτερο συλληφθέντα που σχετίζεται με την υπόθεση, αντιμετώπιζει κατηγορία πλημμεληματικού χαρακτήρα για κατοχή κροτίδων. Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε σε αυτόφωρο μονομελές δικαστήριο. 









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης