Χειραψίες, χαμόγελα και ...«στην υγειά σας» από τον Ομπάμα

Χειραψίες, χαμόγελα και ...«στην υγειά σας» από τον Ομπάμα

Τα ... ελληνικά του Αμερικανού Προέδρου - Γιατί έλειπαν οι σύζυγοι από την επίσημη εκδήλωση - Ο θερμός χαιρερισμός Τσίπρα - Ιερώνυμου και ο διάλογος του  Κ.Μητσοτάκη  με τον Αμερικανό Πρόεδρο - Η έκπληξη από την παιδική χορωδία της Λυρικής Σκηνής και οι selfies

Χειραψίες, χαμόγελα και ...«στην υγειά σας» από τον Ομπάμα
Η απουσία της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα που δεν συνοδεύει στο τελευταίο του ταξίδι επί ευρωπαϊκού εδάφους τον σύζυγό της, επέβαλε την απουσία και των συζύγων όσων παρακάθησαν στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του (απερχόμενου) αμερικανού προέδρου, στην αίθουσα Βυζαντινό του Προεδρικού  Μεγάρου.

Ο επίσημος και τιμώμενος καλεσμένος Μπαράκ Ομπάμα κάθησε στην κορυφή και την κεντρική θέση του τραπεζιού, έχοντας στα αριστερά του τον οικοδεσπότη - Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στα αριστερά του, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δίπλα στον κ.Παυλόπουλο κάθησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και κατά σειρά ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στηνΑθήνα κ.Πάιατ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Κλείσιμο


Αντίστοιχα στα δεξιά του κ.Ομπάμα και δίπλα στον κ.Τσίπρα κάθησαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο Έλληνας ομόλογός του Ευκλείδης Τσακαλώτος. 
Στο δείπνο   το παρών έδωσαν  οι υπουργοί Δ. Παπαδημητρίου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Παππάς, Λυδία Κονιόρδου, Έλενα Κουντουρά, Γιάννης Μουζάλας, Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Τόσκας. Εκτός του Τζακ Λιου, στην Αθήνα και στο δείπνο βρίσκεται και η κ.Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Παρούσες ήταν επίσης οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση. Μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Ανδρεάδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.


Η κ.Μαριάννα Βαρδινογιάννη πλαισιωμένη από τον κ.Π. Μολυβιάτη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος συνομιλεί με την κ.Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Χειραψία του Μπαράκ Ομπάμα με την κ.Μαριάννα Λάτση


Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια του δείπνου





Θερμή χειραψία αντάλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Ο Μπαράκ Ομπάμα συνομιλεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπό το βλέμμα του Προκόπη Παυλόπουλου

Οι γραβάτες

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μείνει πιστός στην απόφασή του να μη φορά γραβάτα και τον ακολούθησε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πριν από τις επίσημες προσφωνήσεις - αντιφωνήσεις των δύο προέδρων έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών από τη μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης, η παιδική χορωδία της Λυρικής Σκηνής ερμήνευσε  τέσσερα τραγούσια: Το Imagine του Τζον Λέννο και το Sound of Silence των Σάιμον και Γκαρφάνκελ, το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» και το Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ, του Μίκη Θεοδωράκη. Το Χρυσοπράσινο Φύλλο, μάλιστα θα ακουστεί προν τιμήν της Κύπρου. Αναφορά στο στίχο του Οδυσσέα Ελύτη έκανε στην προσφώνησή του ο κ.Παυλόπουλος, λέγοντας «Μη λησμονάτε τη χώρα μου».  Οι δύο πρόεδροι, μάλιστα, φωτογραφήθηκαν στη συνέχεια με τα παιδιά της χορωδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, selfie  με τον Αμερικανό Πρόεδρο έβγαλε η υπουργός Τουρισμο Έλενα Κουντουρά.  Ο Μπαράκ Ομπάμα φωτογραφήθηκε επίσης με μέλη του προσωπικού του Προεδρικού Μεγάρου, τη γραμματεία του πρωθυπουργού.

Εκτός από τον Ελύτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στον Αντρέ Μαλρό και τον Μαρκ Μαζάουερ, ενώ Αμερικανός Πρόεδρος στην αντιφώνησή του έκανε αναφορά στον διασημότερο ολυμπιονίκη της αρχαιότητας, το Λεωνίδα το Ρόδιο.





Θερμός χαιρετισμός ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο


Ο κ.Ομπάμα συνομιλεί  με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη



Τα ελληνικά του Ομπάμα: Στην υγειά σας

Στην αντιφώνησή του, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε και πάλι λέγοντας στα ελληνικά «καλησπέρα», όπως είχε κάνει νωρίτερα το απόγευμα, στην κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, στο τέλος της αντιφώνησης, ο κ.Ομπάμα έδειξε ότι είχε κάνει μεγαλύτερη πρόοδο αφού σηκώνοντας το ποτήρι του, ευχήθηκε «ΣτηνΥγειά σας».   Κατά την πρώτη του συνάντηση με τον κ.Παυλόπουλο το μεσημέρι ο  κ.Ομπάμα σπάζοντας τον πάγο είχε ρωτήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν κατοικεί στο Προεδρικό Μέγαρο.



Ο κ.Ομπάμα, πριν περάσει στην αίθουσα για το επίσημο δείπνο υπέγραψε στο βιβλίο των επικεπτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου



Το μενού
Οι δύο πλέον έμπειροι σεφ του Προεδρικού μεγάρου, ο Στέφανος Τσιαμπαλής και ο βετεράνος Θανάσης Σκούρας, επιμελήθηκαν το μενού για το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμήν του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει  γνωστά, οι δύο σεφ ετοίμασαν ως πρώτο πιάτο γαρίδες με ρύζι, ως κύριο  σφυρίδα Λευκάδας με βραστά λαχανικά με συνοδεία λευκού κρασιού. Το επιδόρπιο ήταν  γλυκό με κάστανα, ενώ στο τέλος προσφέρθηκε καφές και τσάι. Ο κ.Ομπάμα σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να δοθούν συγχαρητήρια στους σεφ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, στη φωτογραφία που ανέβασε ο τελευταίος στο facebook μετά το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης