Λευκάδα: Δέκα παραδοσιακά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Λευκάδα: Δέκα παραδοσιακά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Μεγάλη η καταστροφή στο ιστορικό κέντρο της πόλης - Οι φλόγες απείλησαν τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων - Άμεση βοήθεια στους πληγέντες από το δήμο

Λευκάδα: Δέκα παραδοσιακά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες
Συνολικά δέκα παραδοσιακά κτίρια κάηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας.

Η φωτιά ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο κέντρο της Λευκάδας και λίγα λεπτά μετά τις 3 τέθηκε υπό έλεγχο. Ωστόσο, η καταστροφή που άφησε πίσω της είναι μεγάλη και θα χρειασθεί να περάσει καιρός για να επουλωθούν οι πληγές στο γραφικό κομμάτι της πόλης της Λευκάδας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λευκάδας Κωνσταντίνο Δρακονταείδη, από τη φωτιά έχουν καεί δέκα κτίσματα, ενώ η αρμόδια  υπηρεσία του Δήμου ξεκίνησε ήδη την πλήρη καταμέτρηση των ζημιών.

Κλείσιμο
«Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές.  Αν δεν ήταν τόσο άμεση η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και των εθελοντών. Θα μπορούσε να είχε καταστραφεί όλη η παλιά πόλη της Λευκάδας», ανέφερε ο κ. Δρακονταείδης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ξαφνική πυρκαγιά  δεν προκάλεσε  ανησυχία στους τουρίστες, αφού όπως ανέφερε «η υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε, αλλά και η συμμετοχή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Έρικσον S-64, είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να περιορισθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, «το πλήγμα που υπέστη η παλιά πόλη της Λευκάδας είναι ανεκτίμητο, αλλά θα προβούμε άμεσα στην καταμέτρηση και την αποκατάσταση της κανονικότητας». Επεσήμανε δε, ότι «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να παρασχεθεί άμεση βοήθεια στους πληγέντες από την πυρκαγιά, που έχασαν το βιός τους. Γιατί μεγαλύτερη αξία από όλα τα υλικά αγαθά έχουν οι ανθρώπινες ζωές και εμείς θα φροντίσουμε άμεσα για τους πολίτες μας».

Ρίψεις νερού πραγματοποιεί το ελικόπτερο της πυροσβεστικής 
   
Για προληπτικούς λόγους ο Μητροπολίτης της Λευκάδας έδωσε εντολή να εκκενωθεί η Παναγία των Ξένων.

Οι πιστοί μετέφεραν σε ασφαλές σημείο αντικείμενα και εικόνες από το εσωτερικό της εκκλησίας.

Από τις φλόγες, όμως,  δεν σώθηκε ο παλιός ιστορικός κινηματογράφος της Λευκάδας, ενώ η πυρκαγιά έφτασε «μια ανάσα» από το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού.


Δείτε φωτογραφίες: 


Η αστυνομία απομακρύνει τον κόσμο από τα φλεγόμενα κτίρια 


Πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρη την πόλη  









Πιστοί εκκενώνουν τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων











Δείτε βίντεο



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης