O Δρίτσας έκλεισε τη θάλασσα για χάρη του κροίσου Ριμπολόβλεφ

O Δρίτσας έκλεισε τη θάλασσα για χάρη του κροίσου Ριμπολόβλεφ

Με δύο φιρμάνια, και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του υπουργού Ναυτιλίας, το θρυλικό νησί κηρύχθηκε απαγορευμένη ζώνη - 1.500 ευρώ το πρόστιμο σε όσους τολμήσουν να πλησιάσουν με τα σκάφη τους

O Δρίτσας έκλεισε τη θάλασσα για χάρη του κροίσου Ριμπολόβλεφ
Η αριστερής πλεύσης «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποκλίθηκε στις εντολές του 47χρόνου Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και απαγόρευσε όχι μόνο την προσέγγιση, αλλά ακόμα και τη διέλευση κάθε είδους σκάφους στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τον Σκορπιό, που πρόσφατα αγόρασε ο ολιγάρχης της λεγόμενης Λευκής Αρκούδας.

Μετά από αίτημα της εταιρείας του κ. Ριμπολόβλεφ και τη συναίνεση του υπουργείου Ναυτιλίας, ο λιμενάρχης Λευκάδας απαγόρευσε με δύο φιρμάνια του τη διέλευση πλωτών μέσων μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι. Αν αυτό γινόταν την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, οι Συριζαίοι θα είχαν ξεσηκωθεί, καθώς τάχα η κυβέρνηση της Δεξιάς θα έκανε πλάτες στο ρώσικο κεφάλαιο και στην πλουτοκρατία.

Κλείσιμο


O Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αγόρασε τον Σκορπιό ως δώρο για τα 25α γενέθλια της κόρης του Εκατερίνα για να υλοποιήσει το όνειρό της να γίνει η νέα Τζάκι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» (κάτω)



Δεν πρέπει να παραλειφθεί το ότι το ζήτημα της απαγόρευσης είχε τεθεί από τους επαγγελματίες κατοίκους της Λευκάδας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., όταν αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας ήταν και πάλι ο κ. Θοδωρής Δρίτσας. Από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, ο κ. Δρίτσας τον περασμένο Ιούνιο είχε δηλώσει ότι ήταν ενήμερος της κατάστασης και είχε επικοινωνήσει «με το αρχηγείο του Λιμενικού ζητώντας να βρεθεί άμεσα μια λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα θα διασφαλίζει την ασφάλεια όλων». Μάλιστα, τότε είχε τονίσει ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να απαγορευτεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή». Ο κ. Δρίτσας, όμως, από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας πλέον της δεύτερης έκδοσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., που έχει απαλλαγεί πλέον από την Αριστερή Πλατφόρμα, τώρα σιωπά. Ετσι, με δύο αποφάσεις του λιμενάρχη Λευκάδας έχει απαγορευτεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε 24ωρη βάση «η διέλευση κάθε επαγγελματικού και ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, τόσο από τη δυτική όσο και από την ανατολική είσοδο του θαλασσίου διαύλου».



Μάλιστα, ο λιμενάρχης σημειώνει στις αποφάσεις του ότι η απαγορευμένη θαλάσσια περιοχή γύρω από τον Σκορπιό θα είναι οριοθετημένη «με πλωτούς σημαντήρες ευδιάκριτου χρώματος κατά την ημέρα και με φωτιστική πηγή κατά τη διάρκεια της νύκτας». Μετά τις πρωτόγνωρες παραχωρήσεις και διευκολύνσεις προς τον Ρώσο μεγιστάνα, ιδιωτικά ταχύπλοα σκάφη επανδρωμένα με «φουσκωτούς» περιπολούν μέρα και νύχτα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκορπιού και Σκορπιδιού. Οποιο σκάφος τολμήσει να παραβεί την απαγόρευση διέλευσης ακινητοποιείται άμεσα από τα ταχύπλοα των ανθρώπων του ολιγάρχη. Στη συνέχεια οι άνδρες ασφαλείας γνωστοποιούν στον καπετάνιο του πλωτού την απαγόρευση διέλευσης και του επιδεικνύουν τις αποφάσεις του λιμενάρχη. Εάν ο καπετάνιος δεν πειθαρχήσει και συνεχίσει την πορεία του στην απαγορευμένη θαλάσσια περιοχή, καταγράφουν τον αριθμό του σκάφους που είναι σε εμφανές εξωτερικό σημείο και παράλληλα ενημερώνουν με το VHF το Λιμεναρχείο Λευκάδας, με αποτέλεσμα να καταφθάνει σε χρόνο μηδέν ταχύπλοο του Λιμενικού, το οποίο κόβει πρόστιμο 1.500 ευρώ στον ιδιοκτήτη του σκάφους που... τόλμησε να πλησιάσει στην απαγορευμένη ζώνη του θρυλικού Σκορπιού.

Σε περίπτωση που το σκάφος του Λιμενικού είναι σε αποστολή και δεν μπορεί να πλεύσει αμέσως στο σημείο, οι «φουσκωτοί» διαβιβάζουν στο Λιμεναρχείο τα στοιχεία του σκάφους που μπήκε στην απαγορευμένη ζώνη. Το τελευταίο, στηριζόμενο στην καταγγελία του υπαλλήλου του κ. Ριμπολόβλεφ, στέλνει στη συνέχεια την κλήση των 1.500 ευρώ στον ιδιοκτήτη του σκάφους. Οι αποφάσεις του λιμενάρχη για την απαγόρευση διέλευσης των σκαφών (επαγγελματικών αλιευτικών, σκαφών αναψυχής και τουριστικών ημερόπλοιων που πραγματοποιούν βόλτες με τουρίστες γύρω απ’ τα δύο νησιά) εκδόθηκαν έπειτα από αίτημα της διαχειρίστριας εταιρείας του ιστορικού νησιού, Μυκήναι ΑΕΕ, προς το αρμόδιο υπουργείο.



Μόνο το υπερπολυτελές γιοτ του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχει το δικαίωμα να περνά από την απαγορευμένη ζώνη για να δέσει στον Σκορπιό

Ο Σκορπιός αγοράστηκε το 1963 από τον Αριστοτέλη Ωνάση και πριν από δυο χρόνια πουλήθηκε από την εγγονή του Αθηνά (κόρη της Χριστίνας Ωνάση) στον Ρώσο ολιγάρχη. Για τη νομιμότητα ή όχι των αποφάσεων του λιμενάρχη Λευκάδας, με τις οποίες απαγορεύτηκε η διέλευση των σκαφών από την περιοχή του Σκορπιού, θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και αυτό γιατί εταιρεία που κατέχει επαγγελματικό σκάφος προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητεί να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι δύο επίμαχες αποφάσεις του λιμενάρχη. Συγκεκριμένα, παραβιάζουν τους συνταγματικούς κανόνες της ελεύθερης διέλευσης και της ισότητας, ενώ ούτε αιτιολογούν, ως όφειλαν, τους σκοπούς της απαγόρευσης διέλευσης των σκαφών, ούτε δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση των ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής έχει λάβει, πάντως, τεράστιες διαστάσεις, καθώς η ιδιαίτερη μεταχείριση που επιφυλάσσει το Λιμεναρχείο Λευκάδας στον Ρώσο κροίσο πέραν του ότι είναι ζημιογόνα για τους επαγγελματίες, είναι και ιδιαίτερα προκλητική. Οι επαγγελματίες της περιοχής δεν παρέλειψαν να επισημάνουν στο «ΘΕΜΑ» ότι μία από τις πρώτες κινήσεις που φρόντισε να κάνει ο Ρώσος μόλις αγόρασε τον Σκορπιό από την Αθηνά ήταν να δωρίσει στο Λιμεναρχείο Λευκάδας ταχύπλοο σκάφος 8 μέτρων. Για να θολώσει μάλιστα τα νερά σχετικά με τους σκοπούς της προσφοράς του ταχύπλοου, έκανε ένα ακόμη βήμα και δώρισε ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του νησιού. Οι Λευκαδίτες τόνισαν ότι για τα γενέθλια της 25χρόνης κόρης του Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, τον Ιούνιο του 2014, ο Σκορπιός φρουρούνταν σαν αστακός, αφού ήταν δεκάδες οι διάσημοι προσκεκλημένοι που διασκέδασαν όλο το βράδυ στο χλιδάτο πάρτυ που είχε διοργανωθεί. Ολο το 24ωρο περιπολούσαν 4 πλωτά του Λιμενικού για την προστασία των διασημοτήτων, όμως από τότε δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που να επιβάλει την απαγόρευση της διέλευσης των σκαφών, προσέθεταν οι νησιώτες. Η απαγόρευση αυτή, πέρα από όλα τα άλλα, είναι και οικονομικά ζημιογόνα, τόνιζαν οι ψαράδες της Λευκάδας, αλλά και οι ιδιοκτήτες ημερόπλοιων που μεταφέρουν γύρω απ’ τον Σκορπιό τουρίστες που επιθυμούν να δουν από κοντά του νησί του μύθου που λέγεται Αριστοτέλης Ωνάσης.



Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Λιμεναρχείου, η απαγορευμένη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκορπιού και Σκορπιδιού θα είναι οριοθετημένη «με πλωτούς σημαντήρες ευδιάκριτου χρώματος κατά την ημέρα και με φωτιστική πηγή κατά τη διάρκεια της νύχτας», ενώ για όσους δεν πειθαρχήσουν το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ



Οι δύο αποφάσεις του Λιμεναρχείου που απαγορεύουν τη διέλευση όλων των σκαφών στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σκορπιού και Σκορπιδιού. Η διαφορά τους είναι ότι η πρώτη απαγόρευε τη διέλευση τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η δεύτερη και τελική επιβάλλει απαγόρευση όλο τον χρόνο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης