Πώς άλλαξε τον Σκορπιό ο Ριμπολόβλεφ

Πώς άλλαξε τον Σκορπιό ο Ριμπολόβλεφ

Το «ΘΕΜΑ» ταξίδεψε στο νησί-θρύλο, ξεναγήθηκε από τον εξ απορρήτων του Ρώσου ολιγάρχη εκεί όπου πέρασαν τα καλοκαίρια τους ο Ωνάσης, η Κάλλας και η Τζάκι και αποκαλύπτει τα σχέδια των νέων ιδιοκτητών για το νησί

Πώς άλλαξε τον Σκορπιό ο Ριμπολόβλεφ
Το 1963 ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό αντί 3 εκατ. δραχμών. Τον Απρίλιο του 2013 όλος ο κόσμος έμαθε ότι ο «βασιλιάς της ποτάσας» Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και η κόρη του Εκατερίνα ξεκινούσαν τη μετά Αριστοτέλη Ωνάση εποχή του θρυλικού νησιού, καταβάλλοντας στην Αθηνά Ωνάση ένα τίμημα που εικάζεται πως έφτασε τα 120 εκατ. δολάρια. 



Κλείσιμο
Από την πρώτη στιγμή η οικογένεια Ριμπολόβλεφ έδειξε τις προθέσεις της σχετικά με την ανακαίνιση του Σκορπιού, δηλώνοντας ότι θα κρατήσει ζωντανή την ιστορία του και φυσικά τον θρύλο του Αριστοτέλη Ωνάση. 



Ο εξ απορρήτων του Ριμπολόβλεφ και πρώτος ξάδελφός του, Αντρέι Κονογκόροφ, δείχνει στο «ΘΕΜΑ» το νέο βιολογικό μποστάνι και τα αμπέλια του Σκορπιού από όπου η οικογένεια του Ρώσου ιδιοκτήτη προμηθεύεται σταφύλια, ντομάτες, κρεμμύδια, καρπούζια, μαρούλια και λουίζα

Το «ΘΕΜΑ» είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον νέο υπεύθυνο του Σκορπιού και πρώτο ξάδελφο του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Αντρέι Κονογκόροφ, και να δει από κοντά τη μεταμόρφωσή του. 

Η ξενάγηση άρχισε από το μικρό λιμάνι, εκεί όπου πέρυσι η Κάτια Ριμπολόβλεβα γιόρτασε τα 25α γενέθλιά της παρέα με διάσημους προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο. Καλεσμένος της ήταν και ο Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής του τζετ σκι Τζέιμς Μπούσελ, ο οποίος δεν παρέλειψε να δώσει μια άκρως εντυπωσιακή επίδειξη του αθλήματος πάνω στα κύματα. 
Ανεβήκαμε μέχρι την εκκλησία όπου βρίσκονται οι τάφοι της οικογένειας Ωνάση, γύρω από την οποία τα φυτά και τα δένδρα είναι περιποιημένα και άκρως φροντισμένα, ενώ οι τοίχοι της έχουν βαφτεί ξανά στο χρώμα που είχαν κάποτε. 



Η νέα ιδιοκτήτρια του Σκορπιού, Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, ποζάρει στον κήπο του «Pink House», του οποίου η αισθητική αναβάθμιση φέρει τη δική της πινελιά 

Σπάνια δέντρα και φυτά
Τα τελευταία χρόνια τα συνεργεία που πήγαν στον Σκορπιό εργάστηκαν πυρετωδώς για να φτιάξουν και να ανοίξουν τους δρόμους κι έτσι από την εκκλησία μέχρι το λεγόμενο «Pink House» μπορεί κανείς να διακρίνει άνετα τον άψογα ασφαλτοστρωμένο δρόμο, την πυκνή βλάστηση με σπάνια δέντρα και φυτά, πολλά από τα οποία έχει φυτέψει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ. 

Ο κήπος καλλιεργήθηκε και πάλι, με τη θέα από εκεί να φτάνει μέχρι το κεντρικό λιμάνι όπου δεσπόζει η θαλαμηγός «Anna». Να σημειωθεί ότι σε αυτόν καλλιεργούνται αρκετά λαχανικά και δέντρα και όπως μας λέει ο Αντρέι Κονογκόροφ, «έχουμε φυτέψει ντομάτες, κρεμμύδια, καρπούζια, μαρούλια, αλλά και λουίζα γιατί αρέσει του Ντμίτρι». 



Το περίφημο «Pink House», το οποίο η Τζάκι είχε διακοσμήσει σε χωριάτικο στυλ και η Χριστίνα το μετέτρεψε σε μοντέρνο. Σήμερα οι Ριμπολόβλεφ του έδωσαν τη λάμψη που είχε κάποτε. Οσοι μάλιστα έχουν την τύχη να δουν το σαλόνι του, κάνουν λόγο για μια καλόγουστη κλασική διακόσμηση από δέρμα και ξύλο 

Οι γύρω πλίθινοι τοίχοι φτιάχτηκαν από την αρχή από Ελληνες χτίστες, ενώ δίπλα από τον κήπο βρίσκονται οι αμπελώνες, οι οποίοι έχουν καλλιεργηθεί και αυτοί. «Εδώ θέλουμε κάποια στιγμή να βγάλουμε το δικό μας κρασί. Του Ντμίτρι του αρέσει το ροζέ», λέει ο ξάδελφος του μεγιστάνα. Περπατώντας κανείς παρατηρεί τις αμυγδαλιές, τις αγριοτριανταφυλλιές, τα πεύκα, τις πικροδάφνες και τις συκιές, πολλά από τα οποία είχε φυτέψει ο ίδιος ο Ωνάσης. Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, πάντως, όταν έρχεται φροντίζει να βλέπει και να λέει τη γνώμη του για τα λουλούδια και τα δένδρα που φυτεύονται στο νησί, όπως άλλωστε κάνει και η κόρη του. Σημαντική είναι η προσθήκη πυροσβεστικών φωλεών καθώς ο φόβος πυρκαγιάς είναι που τρομάζει το νέο αφεντικό του Σκορπιού, ο οποίος έχει δώσει εντολή για την καθημερινή φροντίδα του νησιού. 



Σεβόμενη το φυσικό περιβάλλον του Σκορπιού, αλλά και την αισθητική που είχε δώσει ο Ωνάσης σε αυτό, η οικογένεια αγόρασε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ένα από τα οποία μεταφέρει τους καλεσμένους στη μεγάλη παραλία

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως περπατώντας κανείς στους δρόμους του μπορεί να δει μικρά παγόνια και φασιανούς. Σκοπός της οικογένειας είναι να δημιουργήσει μια μικρή φάρμα με διάφορα ζώα, όπως πρόβατα, κατσίκια, αγελάδες και κότες, ενώ υπάρχει η σκέψη να παράγονται εκεί γάλα, τυρί και γιαούρτι. Το ελληνικό γιαούρτι είναι άλλωστε αγαπημένη διατροφική συνήθεια του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, όπως μας τόνισε και ο Αντρέι Κονογκόροφ. Αυτή τη στιγμή στο νησί εκτός από κότες, φασιανούς και παγόνια υπάρχουν και τρία λαμπραντόρ. Τα δύο είναι μικρά ενώ το ένα είναι ήδη 15 ετών, αφού ο ίδιος ο Ριμπολόβλεφ το είχε κάνει δώρο στην κόρη του όταν εκείνη είχε κλείσει τα 10 της χρόνια.



Εντυπωσιακή είναι η αλλαγή και στο «Pink House», το σπίτι που είχε διακοσμήσει η Τζάκι Ωνάση σε χωριάτικο στυλ και η Χριστίνα, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της, είχε δώσει εντολή να γίνει μοντέρνο, ίσως για να μην της τη θυμίζει. Σήμερα το συγκεκριμένο ακίνητο έχει μεταμορφωθεί σε ένα μικρό παλάτι, με καινούρια ξύλινα πατώματα, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας, έπιπλα, κουφώματα και πολλά άλλα. Σε αυτό υπάρχει και ένα μεγάλο δωμάτιο το οποίο έχει μεταμορφωθεί σε μικρό μουσείο, με διάφορα αντικείμενα της οικογένειας Ωνάση: τα τηλέφωνα και τον τηλεφωνικό κατάλογο του Ελληνα κροίσου, διάφορα φωτιστικά, καρέκλες και ζαρντινιέρες, αλλά και φωτογραφίες που θυμίζουν τη χρυσή εποχή. 



Αυτό που εντυπωσιάζει στο εσωτερικό του «Pink House» είναι το μουσείο που έχει φτιάξει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ για να τιμήσει τη μνήμη του Ωνάση. Μεταξύ προσωπικών αντικειμένων υπάρχουν και κάδρα με φωτογραφίες του Ελληνα κροίσου

Νέα οικήματα
Παρόλο που στα σχέδια της οικογένειας δεν ήταν να κατασκευαστούν νέες κατοικίες, εντούτοις στις αρχές Ιουνίου ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ φτάνοντας στο νησί συναντήθηκε με αρχιτέκτονες από τον διεθνή οίκο Denniston Architects & Planners οι οποίοι, τραβώντας φωτογραφίες όλο το νησί, ανέλαβαν να εκπονήσουν τα σχέδια για την ανάπλασή του. Σκοπός της οικογένειας είναι να κατασκευαστεί ένα σπίτι για τους ίδιους αλλά και δύο ή τρία ακόμη για τους φιλοξενούμενούς της, αφού ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ όταν έρχεται μένει στη θαλαμηγό του, ενώ η κόρη του ενίοτε μένει στο σπίτι της Χριστίνας Ωνάση. «Ολη η ανάπλαση θα στηριχτεί στις νέες τεχνολογίες. Ηδη σκεφτόμαστε την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με μικρά πάνελ, ενώ έχουμε μιλήσει με ελληνική εταιρεία για να δούμε πώς θα συλλέξουμε το νερό της βροχής για το οποίο ήδη έχουν γίνει κάποιες μικρές κατασκευές», λέει ο Αντρέι Κονογκόροφ. 



Ο νέος υπεύθυνος του Σκορπιού και ξάδελφος του Ρώσου ολιγάρχη, Αντρέι Κονογκόροφ, ξεναγεί το «ΘΕΜΑ» στο θρυλικό νησί του Ωνάση και εξηγεί τις αλλαγές που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια σε αυτό

Εφεραν άμμο για την παραλία
Εκτός από φυτά, δέντρα, αλλά και την ανακαίνιση των υφιστάμενων κατοικιών, εγκαταστάθηκαν και γραμμές Ιντερνετ έτσι ώστε όλο το νησί να έχει WiFi, αλλάχτηκαν οι ηλεκτρολογικές καλωδιώσεις, αλλά και οι σωλήνες ύδρευσης, εγκαταστάθηκαν διάφορα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, ενώ οι παλιές γεννήτριες αντικαταστάθηκαν με τρεις νέες. Εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι η αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το προσωπικό και τους επισκέπτες, όπου σε αρκετά σημεία του Σκορπιού μπορεί κανείς να δει ειδικές παροχές ρεύματος προκειμένου να φορτίζονται. 



Επίσης στη μεγάλη παραλία ανακαινίστηκαν τα μπανγκαλόου, ενώ μεταφέρθηκε και νέα άμμος. Φήμες θέλουν τους εργάτες να σβήνουν τα πρώτα ίχνη που άφησαν ώστε η άμμος να είναι ανέπαφη για τα πρώτα μπάνια του Ριμπολόβλεφ και της κόρης του. 

Σημαντικές είναι οι αλλαγές και στο λιμάνι, εκεί όπου δεσπόζει και αυτό το καλοκαίρι η θαλαμηγός «Anna». Νέα ταχύπλοα έχουν αγοραστεί από την οικογένεια για τις μετακινήσεις της από και προς τον Σκορπιό, ενώ τα βλέμματα κλέβει ένα φουσκωτό το οποίο μπορεί να κάνει την απόσταση Σκορπιός - Φισκάρδο σε 40 λεπτά! 



Το κόστος της μεταμόρφωσης σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα το μπάτζετ που υπολογίζει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ για το νησί αυξάνει συνεχώς. Τα μέτρα προστασίας έχουν ενισχυθεί με την τοποθέτηση ειδικών καμερών, αλλά και με τους άνδρες ασφαλείας, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται όποτε στο νησί φτάνει η οικογένεια. 



Παράπονα
Από όλα όσα μέχρι τώρα έχουν κάνει ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και η κόρη του για το νησί φαίνεται πως έχουν αγαπήσει τον Σκορπιό και με το παραπάνω και ότι σέβονται την ιστορία του Ωνάση. Ωστόσο ενέργειες μεμονωμένων ατόμων τούς έχουν στενοχωρήσει, ενώ προκαλούν και κακή δημοσιότητα για το νησί και τη Λευκάδα γενικά. Τελευταία ήταν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «ψαράδες» του νησιού εμφανίζονται ενοχλημένοι από την απόφαση των νέων ιδιοκτητών του Σκορπιού να μην τους επιτρέπουν το ψάρεμα. Το «ΘΕΜΑ» μίλησε με ψαράδες και βαρκάρηδες που κάνουν ημερήσιες διαδρομές-εκδρομές στα γύρω νησιά, μεταξύ των οποίων και ο Σκορπιός, και σύμφωνα με τις δηλώσεις τους η οικογένεια Ριμπολόβλεφ συζήτησε μαζί τους, αλλά και με το Λιμενικό, όπου αποφάσισαν πως όταν στο νησί βρίσκονται μέλη της οικογένειας Ριμπολόβλεφ αλλά και επώνυμοι καλεσμένοι τους, θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του Λιμεναρχείου Λευκάδας όπως έχει αποφασίσει το υπουργείο Ναυτιλίας. Τις υπόλοιπες ημέρες οι ρυθμίσεις αυτές θα αλλάζουν έτσι ώστε οι ψαράδες και οι ιδιοκτήτες σκαφών που μεταφέρουν τουρίστες να είναι ικανοποιημένοι. Αλλωστε άνθρωποι από το Νυδρί και τη Λευκάδα που έχουν ζήσει από κοντά τον Αριστοτέλη Ωνάση είπαν στο «ΘΕΜΑ» πως όταν δεν ήθελε παπαράτσι ή επιθυμούσε να κρατήσει την ιδιωτική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έβαζε μέχρι και βατραχανθρώπους να διώχνουν όποιον πλησίαζε σε μικρή απόσταση τον Σκορπιό.


Δείτε φωτογραφίες από το περσινό πάρτι της Κάτιας Ριμπολόβλεβα

























































































































































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης