Διαφωνούν οι σεισμολόγοι για το σεισμό της Χαλκίδας: Ηταν ο κύριος;

Διαφωνούν οι σεισμολόγοι για το σεισμό της Χαλκίδας: Ηταν ο κύριος;

Αισθητές οι δονήσεις και στην Αττική - Είχαν μεγάλη ένταση και διάρκεια - Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 και 5 χιλιόμετρα - Δεκάδες μετασεισμοί ακολούθησαν, δεν υπάρχουν ζημιές - Δείτε βίντεο από την ώρα του σεισμού

Διαφωνούν οι σεισμολόγοι για το σεισμό της Χαλκίδας: Ηταν ο κύριος;
Ισχυρή εισμική δόνηση, μεγάλης έντασης και διάρκειας, σημειώθηκε στις
01:05
με επίκεντρο περιοχή 81 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας
και 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της
Κλείσιμο
Χαλκίδας. Λίγα λεπτά αργότερα, στις
01:09
σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση με το ίδιο επίκεντρο και το ίδιο μέγεθος.  

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και οι
δύο δονήσεις είχαν μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα. 



Σύμφωνα με την αυτόματη λύση, οι σεισμοί μετρήθηκαν 5,2 Ρίχτερ, κάτι που διορθώθηκε σε 5,1 Ρίχτερ, μετά την επεξεργασία των δεδομένων από τους επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ισντιτούτου. Ο διπλός σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική, αλλά και στους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας, καθώς και στην περιοχή της Φθιώτιδας.

Μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν ακόμη δύο μετασεισμοί των 3,8 Ρίχτερ στις 01:13 και 3,4 Ρίχτερ στις 01:18. Ο χορός των Ρίχτερ στη Χαλκίδα, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις 2,8 Ρίχτερ στις 01:33, 2,5 Ρίχτερ στις 01:39, 3,7 Ρίχτερ στις 01:40, 3,4 Ρίχτερ στις 02:18, 3,3 Ρίχτερ στις 02:35 και 3,8 Ρίχτερ στις 02:53.  Στις 03:13 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα μετασεισμός, καθώς είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.

Δείτε βίντεο από την ώρα του σεισμού:


Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στη Χαλκίδα, που μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς και την ακολουθία μετασεισμών πετάχτηκαν μέσα στη νύχτα από τα κρεβάτια τους και βγήκαν στους δρόμους υπό το φόβο νέου μεγαλύτερου σεισμού. Και στην περιοχή της Λαμίας, όμως, επικράτησε αναστάτωση, καθώς το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο βόρειο Ευβοϊκό και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας του νομού Φθιώτιδας και του Προκοπίου στο γειτονικό νομό της Εύβοιας.
 
Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματίες, κάτι που επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης και ο διοικητής της Πυροσβεστικής της Χαλκίδας κ. Κωνσταντίνος Ρίννης. 


Διχογνωμία στους σεισμολόγους για τον αν ήταν κύριος ο σεισμός
Διαφωνούν οι σεισμολόγοι, τις πρώτες ώρες μετά τη διπλή σεισμική δόνηση για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή για το εάν θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τη συνέχεια.
 
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο  καθηγητής Γεωολογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σχετικά με τη διπλή σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ στην Χαλκίδα. Ο κ. Λέκκας σε τηλεοπτικές του δηλώσεις λίγο μετά το φαινόμενο, σημείωσε πως οι σεισμοί των 5,1 Ρίχτερ έγιναν αισθητοί κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Λαμία, η Θεσσαλία, η Δυτική Στερεά και η Πελοπόννησος. Μιλώντας στο Star Channel, τόνισε πως «το επίκεντρο ήταν ο βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος», συμπληρώνοντας πως ο σεισμός προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, επίσης, εξήγησε πως: «Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό». Για τη διπλή σεισμική δόνηση, τέλος, ο κ. Λέκκας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών. Είμαστε σε άμεση επαφή με όλα τα σεισμικά δίκτυα της επικράτειας».  «Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις το σεισμικό γεγονός βαίνει προς εκτόνωση. Φυσιολογική η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας», έγραψε ακόμη. Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης άλλων, γειτονικών ρηγμάτων από τον διπλό σεισμό, καθώς συνήθως κάτι τέτοιο γίνεται μόνο μετά από σεισμούς μεγαλύτερους από τουλάχιστον 6 Ρίχτερ. Επιπλέον, ο καθηγητής σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή διαθέτει ευρύ δίκτυο σεισμογράφων, οι οποίοι και καταγράφουν δεδομένα που σπεύδουν να καταγράψουν και να μελετήσουν οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Αντίθετα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης τονίζει ότι έως το πρωί της Τρίτης, η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι ικανοποιητική, καθώς δεν έχουν καταγραφεί «πολλοί μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ». Έτσι, ο κ. Τσελέντης τονίζει ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και όχι «επαγγελμαστίες εφησυχαστές», ενώ απευθυνόμενος προς τους κατοίκους της περιοχής είπε πως θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα παλιά σπίτια τουλάχιστον για μια-δυο μέρες. Διαβάστε αναλυτικά την άποψη του κυρίου Τσελέντη εδώ

Το πρωί της Τρίτης μίλησε και ο ιδρυτής της ομάδας ΒΑΝ, Παναγιώτης Βαρώτσος που ανέφερε ότι: «Από τις 7 Αυγούστου είχαμε αναρτήσει στη διεθνή βάση του πανεπιστημίου του Κορνέλ ότι είχαμε προσεισμικά ηλεκτρικά κύματα για την περιοχή του Ευβοϊκού και δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, το αναμέναμε». Δείτε αναλυτικά εδώ τι δήλωσε ο Παναγιώτης Βαρώτσος.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε πως ναι μεν το ρήγμα της Αταλάντης έχει δώσει κατά το παρελθόν μεγάλους σεισμούς, από την αρχαιότητα ακόμα, και είναι λογικό το γεγονός πως προκαλείται ανησυχία στον κόσμο, όμως επεσήμανε ότι θα πρέπει «να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο».

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δήλωσε στο ΣΚΑΪ: «Η πρώτη εκτίμηση είναι πως είναι κύριοι σεισμοί και οι δυο, έχουμε μετασεισμική ακολουθία, κάτι που είναι θετικό, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ώρες για να αποφανθούμε πως πρόκειται για "ομαλή μετασεισμική ακολουθία". Το πιθανότερο είναι πως πρόκεται για το ίδιο ρήγμα, αν και ο δεύτερος σεισμός είναι λίγο ανατολικότερα από τον πρώτο. Το ρήγμα αυτό σχηματίζει ορθή γωνία με τον Ευβοϊκό Κόλπο, με διεύθυνση από ανατολή προς δύση». 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης