Ένας ελαιοπαραγωγός... 400 αστέρων

Ένας ελαιοπαραγωγός... 400 αστέρων

Ποιος είναι ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας που έχει κάνει τους Άγγλους, τους Ελβετούς και τους Ιάπωνες να παραμιλούν για την ποιότητα του λαδιού «Andelea» που παράγεται στη μεσσηνιακή γη

Ένας ελαιοπαραγωγός... 400 αστέρων
Στα 18 του ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο της Οικονομίας. Στα 30 του κατάφερε να γίνει ένας επιτυχημένος Οικονομολόγος. Δέκα χρόνια μετά ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει στη γη τον προγόνων του και να ακολουθήσει το επάγγελμά τους. Εκείνο του ελαιοπαραγωγού. Σήμερα, ο Παύλος Καπλάνης, στα 40 του χρόνια ανήκει σε εκείνους τους Έλληνες που διακρίνονται από σπουδαίους κριτές του εξωτερικού ακόμα και αν δεν έχει βρεθεί ποτέ ανάμεσά τους. 

Ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας, έχει κάνει τους Άγγλους, τους Ελβετούς και τους Ιάπωνες να παραμιλούν για την ποιότητα του λαδιού «Andelea» που παράγεται στη μεσσηνιακή γη. Πρόσφατα, το προϊόν του ανταγωνίστηκε με επιτυχία 10.000 εξαιρετικής ποιότητας τρόφιμα απ' όλο τον κόσμο στο διαγωνισμό Great Taste Awards 2014 της Αγγλίας και κατέκτησε την πρωτιά αφού απέσπασε από ένα αστέρι και από τους 400 κριτές.  

Κλείσιμο


Το προϊόν της μεσσηνιακής γης εκτιμήθηκε δεόντως από τους ξένους γευσιγνώστες καθώς ξεχώρισε σε γεύση περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Ο κ. Παύλος Καπλάνης ζει στο ορεινό χωριό Παραπούγκι, που βρίσκεται βόρεια της Καλαμάτας. Για τον ίδιο το ελαιόλαδο είναι μια «οικογενειακή υπόθεση». Το «Κτήμα Ανδελαία» είναι ο πιο εντυπωσιακός ελαιώνας στο Παραπούγκι. Τα ελαιόδεντρα του, όλα τους της περίφημης κορωνέικης ποικιλίας, φυτεύτηκαν το 1890 και σήμερα είναι υπεραιωνόβια. «Επιπλέον, είναι τοποθετημένα σε μεγάλες αποστάσεις το ένα από το άλλο, ακριβώς όπως θεωρείτο σωστό να γίνεται από τα αρχαία χρόνια», εξηγεί στο
protothema.gr ο κ. Καπλάνης. 

Η «Ανδανία» όπως είναι η αρχαία ονομασία της περιοχής, μαζί με το προϊόν παραγωγής έδωσαν το όνομα της επιχείρησης «Ανδελέα». «Θέλαμε μια ελληνική λέξη η οποία θα παραπέμπει στη μεσσηνιακή γη», λέει ο κ. Καπλάνης.



Όταν ο ίδιος αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, δεν υπήρχε οικονομική κρίση στη χώρα μας. Αντιθέτως, το 2004 ήταν μία περίοδος ευημερίας για τη χώρα και τα ποσοστά της ανεργίας δε θύμιζαν σε τίποτα τα σημερινά. «Εκείνη την περίοδο εργαζόμουν σε δυο επώνυμες εταιρείες. Είχα ξεκινήσει και το δεύτερο πτυχίο μου στην ΑΣΟΕ Ε. Παρόλα αυτά, αποφάσισα να τα παρατήσω όλα, να φύγω από την Αθήνα και να ζήσω στο χωριό μου το Παραπούγκι. Σήμερα και οι δυο εταιρείες στις οποίες εργαζόμουν, έβαλαν λουκέτο», λέει ο κ. Καπλάνης.   

Τα 400 αστέρια που κέρδισε στο διαγωνισμό Great Taste Awards 2014 της Αγγλίας, πιστοποιούν την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος του στο εξωτερικό. «Ο διαγωνισμός αυτός δείχνει στον κόσμο ότι το προϊόν που βραβεύτηκε είναι ιδιαίτερο. Δηλαδή, λένε στον κόσμο, ότι δοκίμασαν το προϊόν, τους άρεσε και τους το προτείνουν. Οι κριτές όταν δοκιμάζουν το προϊόν δεν βλέπουν την αναγραφόμενη μάρκα, ούτε γνωρίζουν την χώρα προελεύσεως. Για αυτό στην Αγγλία ο διαγωνισμός αυτός έχει μεγάλη απήχηση στο αγγλικό κοινό», λέει ο ίδιος. 




«Όσο πιο πικρό τόσο πιο καλό»

Στις αρχές καλοκαιριού το μεσσηνιακό λάδι που παράγει ο κ. Καπλάνης ταξίδεψε μέχρι την Ιαπωνία προκειμένου να λάβει μέρος σε διαγωνισμό λαδιού και γιατί όχι, να γίνει γνωστό στους Ιάπωνες. Το ενδιαφέρον βέβαια είναι όχι μόνο ότι απέσπασε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό «Olive Japan» στον οποίο συμμετείχαν αποκλειστικά ελαιοπαραγωγοί απ' 'όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, κατάφερε να κερδίσει το αργυρό μετάλλιο σε έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν παρευρέθηκε ποτέ. Ο λόγος; Το υψηλό κόστος των εισιτηρίων και της διαμονής στο Τόκιο εμπόδισαν τον νέο επιχειρηματία να ταξιδέψει προς την ασιατική χώρα. «Τα εισιτήρια και η διαμονή για περίπου όλες αυτές τις ημέρες για δυο άτομα ήταν περίπου 20 χιλιάδες ευρώ. Εγώ πλήρωσα 40 ευρώ για τη συμμετοχή μου και τα μεταφορικά για την αποστολή του προϊόντος και παρά την απουσία μου, βγήκα δεύτερος. Ενώ την πρώτη θέση κατέλαβε άλλος ένας Έλληνας», λέει ο κ. Καπλάνης. 

Την προηγούμενη χρονιά συμμετείχε σε αντίστοιχο διαγωνισμό στη Ζυρίχη όπου και σε αυτόν κατέκτησε τη δεύτερη θέση. «Η συγκεκριμένη ποικιλία ελαιόδεντρων δίνει το καλύτερο λάδι».

Την ίδια ώρα ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας σχεδιάζει την επέκτασή του στο εξωτερικό μετά την πρώτη συνεργασία που πέτυχε με εστιάτορες σε Αγγλία και Γερμανία. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης