Ραγδαίες εξελίξεις στις έρευνες για τα εξοπλιστικά

Ραγδαίες εξελίξεις στις έρευνες για τα εξοπλιστικά

Συνελήφθη ο Αντ. Κάντας για δωροδοκία για τη σύμβαση «ΕΡΜΗΣ» - Νέες κατηγορίες σε Σμπώκο για μίζα 12 εκατ. ευρώ για τα TOR-M1

Τζέιμς Κάμερον, η μεγαλύτερη επιρροή στο βρετανικό σινεμά
Ραγδαίες εξελίξεις στις έρευνες για τα εξοπλιστικά
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο «μέτωπο» που έχει ανοίξει η Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της νομιμότητας εξοπλιστικών συμβάσεων.

Με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς, Σπύρου Γεωργουλέα, συνελήφθη ο Αντώνης Κάντας, που διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών, κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην απιστία -που όμως έχει παραγραφεί- του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το ένταλμα εκδόθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία του από τη Siemens, ύψους 500.000 ευρώ, στο πλαίσιο της σύμβασης «ΕΡΜΗΣ».

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, νέο μαύρο χρήμα εντοπίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής, εξέλιξη που φέρνει τον Ιωάννη Σμπώκο, άλλοτε γενικό γραμματέα Εξοπλισμών και δεξί χέρι του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, αντιμέτωπο με νέες βαρύτατες κατηγορίες.

Ειδικότερα, ο Αντώνης Κάντας, άλλοτε αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών (με διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων τον Ι. Σμπώκο) συνελήφθη, καθώς κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για σύμβαση σχετικά με την επέκταση τηλεπικοινωνιών του στρατού και τον εκσυγχρονισμό τους (ΕΡΜΗΣ 2), η οποία υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 1999, επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των 500.000 ευρώ εντοπίστηκε ως έμβασμα σε λογαριασμό του Αντ. Κάντα σε ελβετική τράπεζα.

Από στοιχεία που προέκυψαν στο πλαίσιο της ανακριτικής έρευνας, το ποσό όχι μόνο δεν δικαιολογείται, αλλά φαίνεται να φτάνει στην Ελβετία μέσω της εταιρείας MARTHA HOLDINGS, που έχει συνδεθεί με τον Πρόδρομο Μαυρίδη και τα «μαύρα ταμεία» της SIEMENS.

Από την πλευρά του πάντως ο κατηγορούμενος -που ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του- φέρεται να υποστηρίζει ότι το ποσό είναι νόμιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύστημα «ΕΡΜΗΣ» είχε αποφασιστεί να γίνει διεθνής διαγωνισμός. Ωστόσο, όταν ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Άκης Τσοχατζόπουλος, το συγκεκριμένη έργο ανατέθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ απευθείας στην ΕΑΒ, με υποκατασκευάστρια την εταιρεία SIEMENS.

Όπως διαπιστώθηκε, η σύμβαση ήταν υπερκοστολογημένη κατά 25%. Το ποσό της σύμβασης ανέρχονταν στα 216 εκατ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είναι κατά 25% χαμηλότερο. Το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αν και έχει εξοφληθεί περισσότερο από το 50% του κόστους του.

Νέα κλήση στον Σμπώκο για ξέπλυμα και δωροδοκία για τους TOR-M1


Την ίδια ώρα, ο Ι. Σμπώκος, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση των «χρυσών μιζών», καλείται από τον κ. Μαλλή, που συνεχίζει την έρευνά του για τα εξοπλιστικά, να εμφανιστεί ενώπιόν του, προκειμένου να απολογηθεί για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στο πλαίσιο της υπογραφής των συμβάσεων για τα ρώσικης προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1.

Σύμφωνα με πληρηφορίες, η κλήτευση του Ι. Σμπώκου από τον ανακριτή έρχεται μετά από νέα στοιχεία που προέκυψαν στην ανάκριση για τα εξοπλιστικά, μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτή τη φορά, πρόκειται για ποσό 12 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει διακινηθεί μέσω ενός δικτύου εταιρειών και το οποίο κατέληξε σε εταιρεία-πλυντήριο με την επωνυμία «Clavis International LL».

Κατά τις πληρηφορίες, οι ανακριτικές αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη της νέας μίζας που φέρεται να προέρχεται από την ρωσική Antey, κατασκευάστρια εταιρεία των TOR-M1, μέσα από στοιχεία που προσκόμισε στην ανάκριση ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης εταιρείας.

Σύμφωνα δε με τις ίδιες πληρηφορίες, το ποσό των 12 εκατ. ευρώ είχε κατατεθεί στην εταιρεία-πλυντήριο από τον Βλάση Καμπούρογλου, ο οποίος, ωστόσο, πριν από λίγους μήνες, είχε βρεθεί νεκρός μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στην Τζακάρτα.

Πρόκειται για νέα κατηγορία που βαρύνει τον Ι. Σμπώκο, πέραν αυτής που αντιμετωπίζει στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης