Βρέθηκε ο αρχαιότερος ρινόκερος του κόσμου

Βρέθηκε ο αρχαιότερος ρινόκερος του κόσμου

Τα απολιθώματα ενός μαλλιαρού ρινόκερου ή Coelodonta antiquitatis όπως είναι η επιστημονική του ονομασία που εντοπίστηκαν στο Θιβέτ, εικάζεται πως ανήκουν στο αρχαιότερο...

Βρέθηκε ο αρχαιότερος ρινόκερος του κόσμου
Τα απολιθώματα ενός μαλλιαρού ρινόκερου ή Coelodonta antiquitatis όπως είναι η επιστημονική του ονομασία που εντοπίστηκαν στο Θιβέτ, εικάζεται πως ανήκουν στο αρχαιότερο του είδους του. Το ζώο φαίνεται πως έζησε πριν από 3,6 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν τα άλλα ζώα του είδους του μεταναστεύουν στις στέπες της Ρωσίας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Η επιστημονική ομάδα που εντόπισε τα απολιθώματα ισχυρίζεται πως με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η θεωρία που ήθελε αυτό το εξαφανισμένο είδος να πρωτοεμφανίστηκε στον πλανήτη στις περιοχές των Ιμαλάϊων.



Κλείσιμο

«Είναι ένα εκατομμύριο χρόνια παλιότερο από οποιοδήποτε άλλο του είδους του» αναφέρει στην επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό  «Science» ο Wang Xiaoming από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος Άντζελες. Ο Δρ Wang και οι συνεργάτες του αναφέρουν πως ο ρινόκερος αυτός φέρει κάποια πολύ πρωτόγονα χαρακτηριστικά τα οποία είχαν ήδη εκλείψει από τους απογόνους του που έζησαν στην Ευρασία την πλειστόκαινο εποχή. Η ανακάλυψη αυτή ρίχνει φως στον τρόπο που τα «θηρία» της πλειστόκαινου εποχής και κυρίως οι απόγονοί τους μπορούσαν να αντέξουν σε τόσο ψυχρά περιβάλλοντα, όπως αυτά που διαμορφώθηκαν κατά την εποχή των παγετώνων.



Σύμφωνα με τους επιστήμονες την εποχή που έζησε αυτός ο μαλλιαρός ρινόκερος η θερμοκρασία του πλανήτη ήταν πολύ υψηλότερη και συνεπώς υπήρχαν πολύ λιγότεροι παγετώνας στην περιοχή των Ιμαλάϊων. Όταν ξεκίνησε η εποχή των παγετώνων οι απόγονοι του είχαν ήδη προσαρμοστεί για εκατομμύρια χρόνια στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης