Αγιοβασιλιάτικο «δώρο» από την ΑΑΔΕ στην αγορά

Αγιοβασιλιάτικο «δώρο» από την ΑΑΔΕ στην αγορά

Η ΑΑΔΕ θέλει να βάλει τέλος στο άγχος της υποβολής απανωτών δηλώσεων τιμολογίων για τυπικά στοιχεία

aade12
Ρύθμιση – ανάσα για την αγορά, τους επαγγελματίες και τους λογιστές ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, για να τελειώνουν «μια και καλή» με το άγχος της υποβολής απανωτών δηλώσεων τιμολογίων για τυπικά στοιχεία (χωρίς να προκύπτει ούτε ένα 1 ευρώ φόρος για πληρωμή).

Με απόφαση Πιτσιλή (ΠΟΛ 1217/2018 που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 21-12-2018):

- Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών θα γίνεται ετησίως, έως 31 Μαρτίου του επόμενου έτους. Αποκαθίσταται έτσι ένα τεράστιο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί από το 2014 με την υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων ανά μήνα (που όμως αποδείχθηκε ανεφάρμοστη) ή ανά τρίμηνο, που επίσης δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και διαρκή απειλή προστίμων στους υπόχρεους και στους λογιστές. Η παρακολούθηση των τιμολογίων «σε πραγματικό χρόνο» αποδείχθηκε ως τώρα ανέφικτη, αλλά από το 2020 αυτό αλλάζει καθώς σχεδιάζεται να εισαχθεί η ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων και των τιμολογίων.

- Επιπλέον, μειώνεται δραστικά το πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης. Αν και ισχύει ότι επιβάλλεται 100 ευρώ πρόστιμο, θα υπολογίζεται πλέον μία φορά ετησίως και όχι επί 4 (ανά τρίμηνα). Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «θεωρείται ως μία δήλωση, η υποβολή τροποποιητικών καταστάσεων που υποβάλλονται εντός της ίδιας ημερολογιακής ημέρας και αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του πλήθους των τροποιούμενων στοιχείων σε κάθε μία από τις καταστάσεις αυτές».

Προκύπτει δηλαδή ότι αν κάποιος πάει μία ημέρα και υποβάλει διορθωτικές δηλώσεις για ολόκληρο το χρόνο, θα πρέπει να πληρώσει τα 100 ευρώ της εκπρόθεσμης/ συμπληρωματικής δήλωσης, αλλά όχι 400 ευρώ που θα πλήρωνε για αλλαγές που κάνει στα 4 τρίμηνα της χρονιάς.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης