«Εκτοξεύτηκε» το ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

«Εκτοξεύτηκε» το ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Ξεπέρασε τα 1,20 δολάρια - Εξαιτίας της ανόδου του ευρώ η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό

«Εκτοξεύτηκε» το ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντράγκι
Ισχυρή άνοδο σημείωσε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, παρά την ανησυχία που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ
Μάριο Ντράγκι για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2015 δολάρια από το επίπεδο  των 1,1917 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Κλείσιμο
Ο Μάριο Ντράγκι
, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, εξέφρασε την ανησυχία, τόσο τη δική του, όσο και αρκετών τραπεζιτών οι οποίοι μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, για την ανατίμηση του ευρώ.
 
Μάλιστα εξαιτίας της ανόδου του ευρώ η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Αντιθέτως ανέβασε προς τα πάνω τον πήχη για τον στόχο της ανάπτυξης, «επιστρέφοντας» στα επίπεδα του 2007.
 
Στο ερώτημα πώς θα συνεχίσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά το 2018, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απεκάλυψε ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα.
 
Για το θέμα της ανατίμησης του ευρώ, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι «μεγάλες διακυμάνσεις του ευρώ αποτελούν πηγή ανησυχίας με αποτέλεσμα να απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση. Και τούτο διότι οι εξελίξεις στο συνάλλαγμα μπορούν να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών». 



 Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει ποιο θα ήταν το επιθυμητό επίπεδο ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, οι προβλέψεις της ΕΚΤ στηρίζονταν στην παραδοχή ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κυμανθεί στο 1,17 φέτος και στο 1,18 το 2018..
 
Εξαιτίας της κούρσας του ευρώ, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,2% το 2018 και στο 1,5% το 2019, οριακά χαμηλότερα (κατά 0,10%) σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις για τα δύο επόμενα χρόνια.
 
Αντίθετα, η ΕΚΤ εμφανίζεται πολύ πιο αισιόδοξη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης ανεβάζοντας κατά 0,30% την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ φέτος το οποίο εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 2,2%. Στο βαθμό που επαληθευτεί η πρόβλεψη αυτή η οικονομία στη ευρωζώνη θα εμφανίσει την καλύτερη αναπτυξιακή επίδοση από το 2007. Η προηγούμενη πρόβλεψη της ΕΚΤ για το 2017 τοποθετούσε την αύξηση του ΑΕΠ στο 1,9%, το 2018 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,8% και το 2019 στο 1,7%.
 
Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ, δεν άνοιξε σήμερα τα χαρτιά της καθώς στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου απλώς εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια.

Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για την αγορά ομολόγων 

Ο επικεφαλής της δεσμεύτηκε ωστόσο ότι οι όποιες αποφάσεις για το πώς θα συνεχίσουν οι αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά από τις αρχές του 2018 πιθανότατα θα ανακοινωθούν μετά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.
 
Πάντως ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα παραμείνουν στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα, για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης