ΔΝΤ: Έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά

ΔΝΤ: Έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά

O Τζέρι Ράις δεν θέλησε να επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να διαψεύσει τη φημολογία ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί τη λήψη μέτρων από το 2018

ΔΝΤ: Έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά
«Έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά», ανέφερε σχετικά με την διαπραγμάτευση Ελλάδας-Θεσμών
ο εκπρόσωπος του
Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής των Θεσμών στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος, καθώς υποστήριξε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται, ευελπιστούμε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα», ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA).

Αναφορικά με το πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ -η οποία σημειωτέον την ερχόμενη Δευτέρα θα παραστεί σε εκδήλωση στο Βερολίνο προσκεκλημένη της Γερμανίδας καγκελαρίου
Άνγκελα Μέρκελ- ότι θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία για το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει -όπως είπε- να προηγηθεί του δεύτερου πυλώνα ο οποίος αφορά τη δέσμευση για την ελάφρυνση του Χρέους. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε περαιτέρω αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις που αφορούν τη διαδικασία του Δημοσίου Χρέους.

Μόνο τότε το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του.

Πάντως δεν θέλησε να επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να διαψεύσει τη φημολογία ότι το ΔΝΤ επιθυμεί τη λήψη μέτρων από το 2018, καθώς δεν θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ ήταν αρκετά διπλωματικός αναφορικά με την απάντηση που έδωσε όταν ερωτήθηκε για το «ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση;», καθώς υποστήριξε ότι όλες οι πλευρές εργάζονται με καλή πρόθεση, προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου αναφορικά με τις αιτιάσεις, στην Ελλάδα, ακόμα και ότι το ΔΝΤ επιχειρεί ανατροπή της κυβέρνησης, πιέζοντας διαρκώς για νέα εμπροσθοβαρή μέτρα, ο κ. Ράις αρκέστηκε να ξεκαθαρίσει ότι το Ταμείο ασχολείται μόνο με τα οικονομικά, απορρίπτοντας ουσιαστικά το σενάριο της εμπλοκής του στο πολιτικό κομμάτι.

Ο κ. Ιγνατίου ρώτησε και για την λιτότητα στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ωστόσο προτίμησε να κωφεύσει...

Τέλος επιβεβαίωσε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χωρίς, όμως, να αναφερθεί στο τι ακριβώς συζητήθηκε σε αυτήν.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης