Με τα λεφτά του... ΕΟΠΥΥ και του Ταμείου για τις επόμενες γενιές πληρώνουν τις συντάξεις

Με τα λεφτά του... ΕΟΠΥΥ και του Ταμείου για τις επόμενες γενιές πληρώνουν τις συντάξεις

Τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, μεθόδευσαν την προηγούμενη εβδομάδα το «δανεισμό» τους - άμεσο και έμμεσο - από άλλες πηγές για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα»

Με τα λεφτά του... ΕΟΠΥΥ και του Ταμείου για τις επόμενες γενιές πληρώνουν τις συντάξεις
Τα επιχειρήματα των δανειστών για νέες περικοπές στις συντάξεις φαίνεται ότι ενισχύουν οι μεθοδεύσεις του τελευταίου μήνα ούτως ώστε τα ασφαλιστικά Ταμεία να κλείσουν τις «τρύπες» και να εκτελέσουν την κύρια αποστολή τους: να καταβάλλουν τις συντάξεις.

Κάτι όμως που φαίνεται θα γίνει πλέον με ...λεφτά άλλων, αφού σχεδόν έχει εξαντληθεί η προϋπολογισθείσα κρατική επιχορήγηση. Έτσι λοιπόν για τις συντάξεις ως το τέλος της χρονιάς τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, μεθόδευσαν την προηγούμενη εβδομάδα το «δανεισμό» τους – άμεσο και έμμεσο – από άλλες πηγές για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα»: Παρακρατώντας εισφορές που εισπράττουν υπέρ του ΕΟΠΥΥ και παράλληλα, στην περίπτωση του ΟΑΕΕ, λαμβάνοντας κεφάλαια απ' το ταμείο του ΑΚΑΓΕ, που προορίζεται για τις επόμενες γενιές.

Η περίπτωση του Ταμείου των Ελευθέρων επαγγελματιών είναι ίσως η πιο ακραία σε ότι αφορά την προβληματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Με εισπραξιμότητα εισφορών κάτω απ' το 50% και έχοντας λάβει ήδη την συντριπτική πλειοψηφία της κρατικής χρηματοδότησης ήταν το πρώτο που “έκρουσε” καμπανάκι κινδύνου. 

Κλείσιμο
Τελικώς θα θα κατορθώσει να προβεί στις καταβολές του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου χάρη στην άντληση 350 εκατ. ευρώ από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Παράλληλα, ο ΟΑΕΕ προβλέπεται μέχρι τέλος του 2016 να έχει παρακρατήσει συνολικά 460 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, μη καταβάλλοντάς του τις εισφορές υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τις οποίες εισπράττει για λογαριασμό του. Έτσι, "δανειζόμενος" ο ΟΑΕΕ συνολικά 810 εκατ. (ή το 24% της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης) ευρώ από ΑΚΑΓΕ και ΕΟΠΥΥ,  το ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών θα "κατορθώσει" να καταβάλλει κανονικά τις συντάξεις φέτος.

Σε ότι αφορά το ΙΚΑ, φέτος αναμένεται να παρακρατήσει συνολικά 800 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, μη καταβάλλοντάς του εισφορές υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 
Ακόμα και αυτά όμως δεν είναι αρκετά και είναι σε αναζήτηση επιπρόσθετων 200 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή χρειάζεται 1 δισ ευρώ για να καλύψει τις δαπάνες της χρονιάς (αντιστοιχεί σε ποσοστό 9,2% επί του συνόλου των δαπανών).

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ του ΙΚΑ στις 22/9 είχε αρνηθεί να εγκρίνει πρόταση της διοίκησης για άντληση 200 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης