ΔΝΤ: Η Ελλάδα να μην πληρώνει μέχρι το 2040 τόκους ή κεφάλαιο για το χρέος της

ΔΝΤ: Η Ελλάδα να μην πληρώνει μέχρι το 2040 τόκους ή κεφάλαιο για το χρέος της

Προτείνει, επίσης, το επιτόκιο να τεθεί στο 1,5% για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

ΔΝΤ: Η Ελλάδα να μην πληρώνει μέχρι το 2040 τόκους ή κεφάλαιο για το χρέος της
Πιο γενναίες κινήσεις σε σχέση με αυτές του ESM ζητά η πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Wall Street Journal η πρόταση του Ταμείου έχει τρεις άξονες:

Πρώτον, ζητά η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην Ευρωζώνη μέχρι το 2040.

Δεύτερον, οι λήξεις των ομολόγων της χρηματοδοτικής βοήθειας να επεκταθούν για την περίοδο 2040 – 2080.
Κλείσιμο

Τρίτον, το επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη να τεθεί στο 1,5% για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

Όπως αναφέρει η WSJ με τις προτάσεις αυτές το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι ετήσιες δαπάνες της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση του χρέους της δεν θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ με βάση και το πιο απαισιόδοξο σενάριο μακροπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής που συνέταξαν οι οικονομολόγοι του Ταμείου. 



Οι άξονες που θέτει η Ουάσιγκτον δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Ταμείο απέχει πολύ απ' το να εμφανιστεί ικανοποιημένο απ' τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ως τώρα οι Ευρωπαίοι. 

Ειδικά καθώς επιχειρείται απ'την γερμανική πλευρά η μετάθεση μίας τελικής συμφωνίας μετά το 2018, η οποία μάλιστα δεν θα περιλαμβάνει γενναίες αποφάσεις. Το Ταμείο επιμένει στη θέση του ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευθούν από τώρα για τη μακροχρόνια ελάφρυνση του χρέους και να μην υπάρχει «κενό» και πιθανή εξέταση του όλου ζητήματος μετά το 2018.

Όπως έλεγε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ στο γερμανικό πρακτορείο MNI «εάν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να είναι ένα υπό προϋποθέσεις (contitional) ζήτημα και μετά το 2019, τότε το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Τι έχει προτείνει ο ESM 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει προτείνει και αποτελεί βάση συζήτησης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης :

-Την επέκταση, κατά πέντε έτη, της μέσης ωρίμανσης των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το EFSF, στα 37,5 έτη
-Τη σταθεροποίηση της ετήσιας αποπληρωμής των δανείων του EFSF στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050
-Τη θέσπιση πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας από το EFSF έως το 2050
-Την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά δάνεια, τα οποία θα ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ
O ESM θεωρεί επίσης ότι τυχόν εναπομείναν ποσό από το "πακέτο" διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τέλος του προγράμματος.

Τα γερμανικά εμπόδια 

Ακόμα και σε αυτές τις προτάσεις όμως υπάρχουν αντιδράσεις εκ μέρους της γερμανικής πλευράς με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλεξ, σύμφωνα με το Spiegel, να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την επιβολή πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων!

Η βιωσιμότητα του χρέους

Σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση ΔΝΤ και Ευρωπαίων εξακολουθεί να είναι μεγάλη ακόμα και ως προς τον υπολογισμό των μεγεθών του χρέους με βάση την οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα και το πρόγραμμα προσαρμογής. 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της τελευταίας Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) από το Ταμείο - η οποία πάντως δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 - το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο.

Την ίδια στιγμή η πιο πρόσφατη ανάλυση από τον ESM, την οποία εξέτασαν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας και σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 146,5% του ΑΕΠ το 2022. Εξακολουθεί, σαφώς, να είναι μη βιώσιμο αλλά πιθανώς τα μέτρα ελάφρυνσης που θα πρέπει να ληφθούν είναι πιο «χαλαρά» και σαφώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης