Συζητούν μηδενική προστασία στα «κόκκινα δάνεια»

Συζητούν μηδενική προστασία στα «κόκκινα δάνεια»

Στο τραπέζι και η αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα - Στις 2.30 τα ξημερώματα τελείωσε χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση, αλλά ο Τσακαλώτος μίλησε για «πρόοδο»

Συζητούν μηδενική προστασία στα «κόκκινα δάνεια»
Αγώνα δρόμου για να συμφωνήσουν με τους δανειστές πως... διαφωνούν, δίνει πλέον η κυβέρνηση. Ο χθεσινός μαραθώνιος των συναντήσεων Τσακαλώτου
που διήρκεσε πάνω από δέα ώρες (από Σάββατο 4 το απόγευμα μέχρι στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα) δεν οδήγησε στα επιθυμητά αποτελέσματα και το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο, τόσο στα «κόκκινα δάνεια» και στους νέους φόρους, όσο και στο ασφαλιστικό.
 
Από το πρωί της Κυριακής τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών θα ετοιμάζουν κείμενα, σβήνοντας και γράφοντας νέα μέτρα, ώστε να είναι όλα έτοιμα γύρω στις 4 το απόγευμα της Κυριακής, οι κ.κ. Τσααλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος θα έχουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, που ο υπουργός Οικονμικών ευελπιστεί να καταλήξει απόψε σε μία «καταρχήν συμφωνία» και σε δύο ξεχωριστά κείμενα (από ΕΕ και ΔΝΤ) που θα δίνουν προοπτική συμφωνίας και θα τα πάρει μαζί του στην Ουάσιγκτον, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια»  από Πέμπτη.
 
Κλείσιμο
Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο τρόπος που θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018 ενώ, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, μεταξύ άλλων προτάσεων, συζητήθηκε η αύξηση του Ειδικού Φόρου στα τσιγάρα και σε άλλα καπνικά προϊόντα.
 
Αν  και οι απεσταλμένοι των  δανειστών φέρονται να μένουν ανυποχώρητοι στα βασικά ζητήματα, ο κύριος  Τσακαλώτος έλεγε φεύγοντας από το Χίλτον όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις (λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα) πως «σε όλα είχαμε πρόοδο». Άλλες πηγές της κυβέρνησης έλεγαν πως «πρέπει να κλείσουμε και θα κλείσουμε» ως την Τετάρτη, μέρα κατά την οποία Έλληνες και ξένοι θα διακόψουν τις συνομιλίες στην Αθήνα, για να μεταβούν στις ΗΠΑ για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
 
Το μεγάλο «αγκάθι» στο οποίο έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση για τους νέους φόρους  είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του αφορολογήτου των 2100 ευρώ, αλλά και η κατάργηση φοροαπαλλαγών που σήμερα ισχύουν.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα κόκκινα «δάνεια» η ελληνική πρόταση «χαμήλωσε» επικίνδυνα, αλλά οι δανειστές την απορρίπτουν και πάλι! Η κυβέρνηση προτείνει προστασία από τα funds έως τρία χρόνια και μόνο για «κόκκινα δάνεια» ύψους έως :
 
-        100.000 ευρώ, προκειμένου για επαγγελματίες

-        75.000 ευρώ, πρειμένου για επαγγελματίες

-        5.000 ευρώ για κόκκινα δάνεια.

 
Οι δανειστές επιμένουν για μηδενική προστασία, αλλά αρμόδιος παράγοντας της κυβέρνησης έλεγε χθες πως «είναι εφικτό» να συμφωνηθεί να υπάρξει ένας χρόνος παράτασης τουλάχιστον, αντί για τρία.

Η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς πάντως προέβλεπε εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds για τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι του ποσού των 500.000, ως 250.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μέχρι 20.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια.
 
"Θέλουν αίμα"

 
Νωρίτερα, λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, έγινε συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι παραμένουν ακόμη διαφορές κυρίως για τις επικουρικές συντάξεις λέγοντας τη χαρακτηριστική φράση "μας ζητούν αίμα".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης