Στους ρυθμούς του πετρελαίου «χορεύει» η ΕΚΤ - Τι προβλέπουν οικονομολόγοι

Στους ρυθμούς του πετρελαίου «χορεύει» η ΕΚΤ - Τι προβλέπουν οικονομολόγοι

Τη λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας φέτος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προβλέπει πάνω από το 60% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg

Στους ρυθμούς του πετρελαίου «χορεύει» η ΕΚΤ - Τι προβλέπουν οικονομολόγοι
Τη λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας φέτος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
(ΕΚΤ) προβλέπει πάνω από το 60% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg, καθώς η νέα βουτιά των τιμών του πετρελαίου κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου της για τον πληθωρισμό. Το 57% αυτών των οικονομολόγων δηλώνουν ότι ο
Ντράγκι θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από το σημερινό ύψος των 60 δις. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 53% προβλέπει και άλλη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων. Το 45% θεωρεί ότι τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν στη μεθεπόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου, ενώ ένα ποσοστό επίσης 45% προβλέπει ότι θα ληφθούν τον Ιούνιο και το υπόλοιπο 10% τον Σεπτέμβριο.

Κλείσιμο
Από την έναρξη του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ πριν από 10 μήνες, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης
έχει αυξηθεί ελάχιστα και το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2%, έχει μετατεθεί χρονικά δύο φορές. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη στη Φρανκφούρτη, έχοντας ήδη εμφανισθεί διχασμένο (στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου) όσον αφορά την κατάλληλη πολιτική.

«Εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά συμπιεσμένα επίπεδα, η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα καθίσει απλώς να περιμένει και να ελπίζει για το καλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη
της εταιρείας Nordea Markets στην Κοπεγχάγη, προσθέτοντας: «Θα μπορούσαμε να δούμε μεγαλύτερη χαλάρωση ακόμη και τον Μάρτιο». Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη αναθεωρημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και οι όποιες αναθεωρήσεις προς τα κάτω θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη δικαιολογία για επιπλέον μέτρα. Σε μία άλλη έρευνα, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει όλα τα επιτόκιά της αμετάβλητα αυτή την εβδομάδα.

Στις 3 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,3%, επέκτεινε τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2017 και δεσμεύθηκε να επανεπενδύει τα κεφάλαια των ομολόγων που λήγουν, για να εμποδίσει την εδραίωση ενός πολύ χαμηλού πληθωρισμού. Η πτώση κατά 42% των τιμών του αργού έκτοτε, σε κάτω από τα 28 δολάρια το βαρέλι σήμερα, δημιουργεί αμφιβολίες όσον αφορά την πιο πρόσφατη πρόβλεψη της ΕΚΤ για επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 1% φέτος και στο 1,6% το 2017. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανήλθε στο 0,2% τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από το προβλεπόμενο, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα γίνει αρνητικός τους ερχόμενους μήνες, πριν αυξηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Η αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και μία μεγαλύτερη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων συζητήθηκαν ήδη στη συνεδρίαση των αξιωματούχων της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Στην ίδια συνεδρίαση, ορισμένοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υποστήριξαν ότι δεν βλέπουν λόγο για τη λήψη μέτρων, με λίγους από αυτούς να θεωρούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να εστιάσει στο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης