Guardian: Στο χείλος της καταστροφής η Ελλάδα - Bloomberg: Τελευταία προσπάθεια Σαμαρά

Guardian: Στο χείλος της καταστροφής η Ελλάδα - Bloomberg: Τελευταία προσπάθεια Σαμαρά

Σε προεκλογικούς ρυθμούς ο ΣΥΡΙΖΑ, που προεξοφλεί αδυναμία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας

Guardian: Στο χείλος της καταστροφής η Ελλάδα - Bloomberg: Τελευταία προσπάθεια Σαμαρά
«Η Ελλάδα στο χείλος μίας νέας καταστροφής καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές», είναι ο τίτλος του άρθρου της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», το οποίο αναφέρεται στην χθεσινή συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά και στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα ενόψει της αυριανής τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε έκκληση στου βουλευτές το Σάββατο σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές οι οποίες θα μπορούσαν σχεδόν βέβαια να βυθίσουν την Ευρωζώνη σε μία νέα κρίση» αναφέρει το δημοσίευμα στο οποίο επίσης παρατίθεται: «Μία πιθανή αποτυχία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας θα πυροδοτήσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις οποίες είναι πιθανόν να κερδίσει η ριζοσπαστική αριστερά. Ως εκ τούτου, η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει καταστήσει ηλεκτρισμένη την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα ταρακουνώντας τις αγορές και την τρομαγμένη Ευρώπη».

Επίσης, στο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Guardian επισημαίνεται πως αυτό που θα συμβεί στο ελληνικό κοινοβούλιο την Δευτέρα, δεν θα καθορίσει μόνο την πορεία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. «Με την Ελλάδα αντιμέτωπη με την αποπληρωμή χρέους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός των πρώτων τριών μηνών του 2015, το φάντασμα της άτακτης χρεοκοπίας εμφανίζεται ξανά».

Πηγή www.newmoney.gr

Κλείσιμο
Bloomberg: Τελευταία προσπάθεια για τον Α. Σαμαρά η σημερινή ψηφοφορία

Η τρίτη και τελευταία προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να αποφύγει τις πρόωρες  εκλογές  αποτελεί η σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, όπως σχολιάζει το Bloomberg, αναλύοντας την πολιτική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες.

Στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή στις 12:00 το μεσημέρι ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται 180 ψήφους για να αποφύγει τις εκλογές, οι οποίες απειλούν να αποκόψουν τη χώρα από τη διεθνή σανίδα σωτηρίας, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.

Μετά τον α' γύρο και την αποτυχία να εκλέξει Πρόεδρο ο Σαμαράς προχώρησε σε συμβιβασμό δηλώνοντας να προκηρύξει εκλογές στο τέλος του 2015 εάν ψηφιστεί Πρόεδρος και δεν διακοπούν οι συνομιλίες με τους δανειστές.

“Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στην υπόθεση, η οποία στηρίζεται σχεδόν από όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, ότι οι Έλληνες δεν θέλουν πρώρες εκλογές τον Ιανουάριο” τονίζει ο Θεόδωρος Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα


Σε προεκλογικούς ρυθμούς ο ΣΥΡΙΖΑ, που προεξοφλεί αδυναμία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας

Την επιβεβαίωση όλων των προγνωστικών και των εκτιμήσεων ότι δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Δευτέρας, με την τρίτη και τελική ψηφοφορία στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι δεν πρόκειται να ευοδωθεί καμία προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση προεδρικής πλειοψηφίας, ακόμη κι αν επιστρατευτούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Εκτιμά δε ως πλήρως αναποτελεσματική την τακτική της «τυχοδιωκτικής κινδυνολογίας», που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός, όπως τον κατηγορεί.

Η Κουμουνδούρου είναι ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τα συλλογικά όργανα να συνεδριάζουν διαρκώς, ενώ οι νομαρχιακές επιτροπές καλούνται σήμερα να αποστείλουν στην ηγεσία τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων. Οι οργανώσεις θα προτείνουν, με συλλογικές αποφάσεις, έναν αριθμό υποψηφίων διπλάσιο από τις θέσεις που θα έχει κάθε ψηφοδέλτιο και η κεντρική επιτροπής συγκρότησης ψηφοδελτίων (την αποτελούν οι Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Βίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θοδωρής Δρίτσας και Τάσος Κορωνάκης) είναι υποχρεωμένη να διαμορφώσει την τελική λίστα κατά 70% με βάση αυτές τις προτάσεις. Το υπόλοιπο 30% μπορεί η ηγεσία να το διαμορφώσει με δικές της επιλογές, κυρίως με στόχο τις συμμαχίες, αλλά την τελική απόφαση θα λάβει η κεντρική επιτροπή του κόμματος, που πιθανότατα θα συνεδριάσει το ερχόμενο σαββατοκύριακο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης