Ελβετία: Σήμερα ψηφίζουν για κατώτατο μισθό 3.275 ευρώ

Ελβετία: Σήμερα ψηφίζουν για κατώτατο μισθό 3.275 ευρώ

Οι υποστηρικτές της πρότασης δηλώνουν ότι ο υψηλός μισθός είναι απαραίτητος, προκειμένου να μπορέσουν οι Ελβετοί να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος διαβίωσης σε πόλεις όπως η Ζυρίχη και η Γενεύη

Ελβετία: Σήμερα ψηφίζουν για κατώτατο μισθό 3.275 ευρώ
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Ελβετοί θα καταψηφίσουν το αίτημα των συνδικάτων για θέσπιση του κατώτατου μισθού στη χώρα - θα είναι το υψηλότερο στον κόσμο - την ίδια ώρα, όμως, ο ελβετικός Τύπος υποστηρίζει ότι μάλλον θα επαληθευτεί το σενάριο του παρελθόντος με ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος την τελευταία στιγμή.

Οι Ελβετοί καλούνται να αποφασίσουν αν δέχονται κατώτατο ωρομίσθιο 18 ευρώ, μια πρόταση που έχει τις «ευλογίες» των Συνδικάτων, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Αντίθετοι εμφανίζονται η κυβέρνηση της χώρας αλλά και οι επιχειρηματίες που υποστηρίζουν ότι θα αυξηθεί το μισθολογικό κόστος και θα υπάρξουν προβλήματα στην απορρόφηση εργαζομένων. Το προτεινόμενο ωρομίσθιο των 18 ευρώ αντιστοιχεί σε αποδοχές της τάξης των 3.280 ευρώ ανά μήνα.

Κλείσιμο
Εάν επαληθευτεί το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι δημοσκοπήσεις πέφτουν «έξω» για τα δημοψηφίσματα, τότε στην Ελβετία μπορεί να υπάρξει εκλογική ανατροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πλειονότητα των Ελβετών που ήθελαν να ψηφίσουν στο νέο αυτό δημοψήφισμα που πραγματοποιείται στη χώρα το έχουν ήδη κάνει, είτε επειδή κάποια εκλογικά κέντρα στη Ζυρίχη ήταν ανοικτά το Σάββατο, είτε επειδή προτίμησαν την επιστολική ψήφο.

Στη Γενεύη, για παράδειγμα, το 95% του εκλογικού σώματος έχει ήδη ψηφίσει.Οι υποστηρικτές του αιτήματος των συνδικάτων θεωρούν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν οι Ελβετοί να αντέξουν το υψηλό κόστος ζωής κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ οι επικριτές θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε ανεργία και αύξηση στις τιμές των αγαθών.  

Τα εκλογικά κέντρα στην Ελβετία θα κλείσουν 13.00, ώρα Ελλάδας, και τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το απόγευμα. 

Η Ευρώπη, πάντως, περιμένει με κομμένη την ανάσα να δει αν οι Ελβετοί τελικά επικυρώσουν την πρωτοβουλία των εργατικών συνδικάτων που ζητούν την θέσπιση ενναίου κατώτατου μισθού στη χώρα στα 22 φράγκα την ώρα δηλαδή περίπου τέσσερις χιλιάδες ελβετικά φράγκα (3.300 ευρώ) μεικτός μισθός το μήνα για εργασία 42 ωρών εβδομαδιαίως.

Για το διεθνή Τύπο, το βασικότερο επιχείρημα των υποστηρικτών της πρότασης είναι το πολύ υψηλό κόστος διαβίωσης στην Ελβετία, κυρίως σε κατοικία και φαγητό. Πολλοί Ελβετοί αναγκάζονται να ζουν σε γειτονικές χώρες. «Είμαι Ελβετός, αλλά ζω στη Γαλλία, γιατί εκεί τα ενοίκια είναι φθηνότερα. Για εμένα, θα ήταν πολύ καλός ο κατώτατος μισθός» λέει ένας Ελβετός εργαζόμενος. Από τη πλευρά τους, οι ελβετικές επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι θα κάνει τα προϊόντα πιο ακριβά και τις προσλήψεις πιο δύσκολες. Εκτός από τη θέσπιση κατώτατου μισθού, οι Ελβετοί καλούνται σήμερα ννα εκφράσουν τη γνώμη τους για ένα ακόμα θέμα: την αγορά των 22 μαχητικών αεροσκαφών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης