Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Το «Suntan» επιτέλους στις αίθουσες, βραβεία για την «Τετάρτη 04:45» - Οργασμός από καλό ελληνικό σινεμά

Οι ταινίες της εβδομάδας

Suntan

Του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Με τους Μάκη Παπαδημητρίου, Ελλη Τρίγγου,
Γιάννη Τσορτέκη
Δραματική, 2016, Ελλάδα/Γερμανία, 104’.



  Η χειμερινή Αντίπαρος, στην οποία καταφτάνει ο νέος (στο πόστο και, συγκριτικά με τον πληθυσμό, στην ηλικία) γιατρός του νησιού Κωστής, υποδέχεται την καλοκαιρινή της εκδοχή και μαζί της την υπόσχεση για νιάτα, σεξ και περιπέτεια, όπως τα ενσαρκώνουν η νεαρή (συγκριτικά με τον Κωστή) Αννα και η παρέα της. Κι εδώ είναι που ζωντανεύει το ελληνικό καλοκαίρι, με τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο να αποτυπώνει μοναδικά την αίσθησή του: την αλμύρα, τον ιδρώτα, την κάψα, τις μπίρες στην παραλία, τη γύμνια, τα ξενύχτια, τον δρόμο για τη «La Luna». Τίποτα δεν είναι άσπρο-μαύρο: ανάμεσα στον νέο και τον ηλικιωμένο, στον χειμώνα και το καλοκαίρι (της δυσαρέσκειάς τους;), στον έρωτα και την αηδία, στον φτασμένο και τον αποτυχημένο, στη ζωή και τον θάνατο, στον ανδρισμό και τη θηλυκότητα, στο πάθος και την εμμονή, στις προσδοκίες και την πραγματικότητα απλώνονται ωκεανοί ηθικών διακυμάνσεων, ψυχολογικών συγκρούσεων, συναισθηματικών βραχυκυκλωμάτων. Οποιαδήποτε απόπειρα για επίκριση επιστρέφεται μπούμερανγκ ως υποκρισία. Ο Μάκης Παπαδημητρίου έχει αποδείξει ήδη την τόλμη του, κι εδώ βουλιάζει βαθιά μέσα στην αμηχανία και το σύμπλεγμα, ενώ ταυτόχρονα ωθείται μπροστά από την αποφασιστικότητα του απεγνωσμένου καψούρη (εδώ, μια μνεία για τον εξαιρετικό επίσης Γιάννη Τσορτέκη στον ρόλο του μάτσο σοβινιστή νησιώτη). Το αγάπησα το «Suntan», αλλά δεν έχω άλλον χώρο. Δείτε το, είναι επώδυνα και θεραπευτικά οικείο, αστείο και ταυτόχρονα σπαρακτικό, αληθινό πέρα ως πέρα.


Κλείσιμο


Το μάθημα / The Lesson

Των Κριστίνα Γκρόζεβα,
Πέταρ Βαλτσάνοφ.
Με τους Μαργκίτα Γκόσεβα,
Ιβάν Μπάρνεφ
Δραματική, 2014, Βουλγαρία/Ελλάδα, 111’.



 Πολυβραβευμένη, δικαίως, βουλγαροελληνική παραγωγή για μια δασκάλα Αγγλικών που προσπαθεί να αποπληρώσει το χρέος της για να μη χάσει το σπίτι της. Με μια αβάσταχτη σχεδόν συγγένεια με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και έναν επιτακτικό ρυθμό που σφίγγει σαν κλοιός γύρω από την πρωταγωνίστρια στον αγώνα δρόμου που κάνει, οι σκηνοθέτες στρώνουν μια φαινομενικά απλή παραβολή για τα θολά ηθικά πεδία των επιλογών/πράξεών μας.






10 Cloverfield Lane

Του Νταν Τράχτενμπεργκ. Με τους Τζον Γκούντμαν, Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ, Τζον Γκάλαχερ Τζούνιορ
Δραματική, 2016, ΗΠΑ, 91’.


 Μια γυναίκα ξυπνά μετά από τρακάρισμα αιχμάλωτη σε ένα υπόγειο καταφύγιο. Ενα θρίλερ δωματίου στήνει ο Νταν Τράχτενμπεργκ, απολαυστικό στο είδος και την παιχνιδιάρικη ανατροπή των κανόνων του, με τον Τζον Γκούντμαν υπέροχο μέσα στη φρίκη του. Από ένα σημείο και μετά, δε, γίνεται ένας μικρός χαμός ανατροπών τις οποίες δεν χρειάζεται να ξέρετε - αλλά πρέπει να δείτε!










Η κιβωτός των ανθρώπων / Francofonia

Του Αλεξάντρ Σοκούροφ. Με τους Λουί-Ντο ντε Λενκεσέν, Μπενζαμέν Ουτσεράτ
Δραματική, 2015,
Ρωσία/Γερμανία/Ολλανδία, 88’.


 «Ποιος χρειάζεται τη Γαλλία χωρίς το Λούβρο;». Ενα συγκινητικό κινηματογραφικό δοκίμιο για το παριζιάνικο μουσείο, την τέχνη και την Ιστορία, με τον -αρκετά προσωπικό εδώ- Αλεξάντρ Σοκούροφ να παντρεύει ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία. Μεγαλειώδες και ταυτόχρονα ταπεινό - όσο απίθανο κι αν ακούγεται.









Εντι ο αετός / Eddie the Eagle

Του Ντέξτερ Φλέτσερ.
Με τους Τάρον Ετζερτον,
Χιου Τζάκμαν
Δραματική, 2016,
Μ. Βρετανία/ΗΠΑ/Γερμανία, 106’.

 «Ποτέ μη γίνεσαι τελείως καθυστερημένος», έλεγε η θρυλική ατάκα της «Τροπικής καταιγίδας», την οποία μάλλον αγνοεί ο Τάρον Ετζερτον στην ερμηνεία του Εντι Εντουαρντς, του πρώτου Βρετανού άλτη σκι που πήγε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Από τη μουσική τηλεοπτικής βιογραφίας που προλαβαίνει το συναίσθημα δέκα κάδρα πριν έως την αμηχανία που προκαλεί ο Χιου Τζάκμαν (βλ. σκηνή εκσπερμάτωσης), είναι επώδυνο να βλέπεις τον «Εντι τον αετό», και όχι επειδή γκρεμοτσακίζεται τόσες φορές.








Στην αγκαλιά του φιδιού / Embrace of the Serpent

Του Σίρο Γκέρα.
Με τους Νίλμπιο Τόρες,
Αντόνιο Μπολιβάρ
Δραματική, 2015,
 Κολομβία/Βενεζουέλα/Αργεντινή, 125’.


Δύο επιστήμονες αναζητούν ένα θαυματουργό φυτό στα βάθη του Αμαζονίου, όπου θα γνωρίσουν έναν Σαμάνο, τελευταίο επιζώντα της φυλής του.






Το λευκό πραξικόπημα / El golpe blanco

Των Βάλτερ Χαϊνόφσκι, Γκέρχαρντ Σόιμαν.
 Ντοκιμαντέρ, 1975, Α. Γερμανία, 70’.

Ντοκιμαντέρ για το πραξικόπημα του Πινοσέτ εναντίον του Αλιέντε στη Χιλή το 1973, με τους σκηνοθέτες να καταγράφουν με ανορθόδοξους τρόπους το πολιτικό τοπίο της χώρας και τον κρίσιμο ρόλο της CIA.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης