«Σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμά του ο Godzilla

«Σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμά του ο Godzilla

Γιατί στην Ιαπωνία λατρεύουν τις ταινίες με τέρατα;

«Σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμά του ο Godzilla
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Hollywood εμπνέεται απ' την ανατολίτικη φαντασία και το ιαπωνικό σινεμά.

Το «Seven Samurai» έγινε «The Magnificent Seven» όπως και το «Ringu» έγινε, το γνωστό μας,
«The Ring». Όμως ποτέ μέχρι σήμερα το παραμύθι της τεράστιας ραδιενεργής σαύρας Godzilla δεν μεταφέρθηκε με επιτυχία στο Hollywood.

Ο σκηνοθέτης Gareth Edwards ξεκίνησε το φιλόδοξο εγχείρημα με στόχο να το αλλάξει αυτό και οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου τον επιβεβαιώνουν. Η ταινία του σπάει τα ταμεία και ξεπερνά τα πιο αισιόδοξα προγνωστικά, που έκαναν λόγο για 70 εκατ. δολάρια.
Κλείσιμο

Το ντεμπούτο του Godzilla στις 16 Μαΐου ήταν απ' τα καλύτερα που έχουν γίνει ποτέ για ταινία που πρωταγωνιστεί τέρας. Ο τύπος παγκοσμίως υποδέχεται την ταινία με διθυραμβικά σχόλια, με τον Anthony Lane του New Yorker να αποκαλεί το Godzilla, τον Mick Jagger των τεράστιων αμφίβιων!

Ο τεράστιος, στην Ιαπωνία και όχι μόνο, μύθος του Godzilla κάνει το γύρω του κόσμου εδώ και 60 χρόνια, από τότε που γυρίστηκε η πρώτη ταινία στο Τόκιο με τίτλο «Gojira». Όμως για τη χώρα που «γεννήθηκε» ο Godzilla έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και νόημα.

«Ο μύθος του Godzilla έχει τις ρίζες του στην προσωποποίηση των φυσικών καταστροφών: σεισμούς, τσουνάμι, τυφώνες που έχουν πλήξει την Ιαπωνία αν τους αιώνες» λέει ο συγγραφέας Patrick Macias. Οι πρώτοι άποικοι της Ιαπωνίας, χιλιάδες χρόνια πριν, θα πρέπει να ένιωσαν πως πάτησαν το πόδι τους σε μια «οργισμένη» γη. Η Ιαπωνία βρίσκεται στη συμβολή τριών τεκτονικών πλακών και είναι η πιο ηφαιστειακά ενεργή χώρα στον κόσμο. Η χώρα πλήττεται κάθε χρόνο από σεισμούς και δολοφονικά κύματα.

Σημαντική η εξέλιξη του σκηνοθέτη ο οποίος στην δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους που πραγματοποιεί, αναλαμβάνει ένα project πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί τα έχει καταφέρει με επιτυχία. Πριν από 4 χρόνια, ο Edwards έκανε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Monsters». Στην ταινία δυο νεαροί Αμερικανοί πραγματοποιούν ένα συναρπαστικό ταξίδι στη «μολυσμένη ζώνη». Τα ειδικά εφέ για το «Monsters» δημιουργήθηκαν στο λάπτοπ του Edwards.Ο προϋπολογισμός για την ταινία άγγιζε τα 800.000 δολάρια. Η ταινία «Godzilla», το δεύτερο πόνημα του, υπολογίζεται πως ήδη έχει κοστίσει 160 εκατ. δολάρια, που σημαίνει αναγνώριση των ικανοτήτων του και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του.

Στο μέλλον αναμένεται να δούμε και άλλες ταινίες που θα προέρχονται απ' τη σύμπραξη της ανατολίτικης φαντασίας με τις φαντασμαγορικές παραγωγές του Hollywood, καθώς εμπνέουν τους φίλους του κινηματογράφου ανά τον κόσμο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης