Ανοίγει για το κοινό το «Λούβρο» του Άμπου Ντάμπι- Κόστισε 1,1 δις δολάρια

Ανοίγει για το κοινό το «Λούβρο» του Άμπου Ντάμπι- Κόστισε 1,1 δις δολάρια

Το μουσείο, που «βρέχεται» στις τρεις πλευρές του από τη θάλασσα, θα στεγάζει 23 μόνιμες γκαλερί με 600 έργα τέχνης

Ανοίγει για το κοινό το «Λούβρο» του Άμπου Ντάμπι- Κόστισε 1,1 δις δολάρια
Tην τιμητική του έχει σήμερα το μουσείο της χρονιάς, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, καθώς σήμερα ανοίγει τις πύλες του στο κοινό με εκθέματα από ολόκληρο τον κόσμο.

Το μουσείο, που «βρέχεται» στις τρεις πλευρές του από τη θάλασσα, θα στεγάζει 23 μόνιμες παραθαλάσσιες γκαλερί, με 600 έργα τέχνης που απέκτησε, αλλά και άλλα 300 έργα που δανείστηκε από 13 κορυφαία γαλλικά πολιτιστικά ιδρύματα, πολλά από τα οποία φέρουν τις υπογραφές των Πολ Γκογκέν, Βίνσεντ Βαν Γκονγκ και Πάμπλο Πικάσο.

Δέκα χρόνια από την έναρξη των εργασιών που κόστισαν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια,το πρώτο "παγκόσμιο" μουσείο στον αραβικό κόσμο, το μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι,εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη παρουσία του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και του ισχυρού άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζάγεντ.

Κλείσιμο


Το Λούβρο των Εμιράτων θα γιορτάσει με συναυλίες και χορευτικά θεάματα από καλλιτέχνες απ όλο τον κόσμο, τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 14 Νοεμβρίου. Ένα πορτρέτο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι (Belle Ferronnierre), που εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό μαζί με θησαυρούς της αρχαίας Αιγύπτου, βρίσκεται μεταξύ των 600 εκθεμάτων. Τα 300 από αυτά είναι "ενοίκιο" από μουσεία της Γαλλίας. Το ίδιο ισχύει και και το όνομα Λούβρο το οποίο δανείστηκε για 30 χρόνια το αραβικό Μουσείο, έναντι του ποσού των 520 εκατομμυρίων ευρώ. 



Το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι φέρει την υπογραφή του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα, Ζαν Νουβέλ. Αυτός σχεδίασε την "πόλη-μουσείο" κι εμπνεύστηκε από τις παλιές αραβικές συνοικίες για να κατασκευάσει στο νησί Σααντιγιάτ τον χώρο που περιλαμβάνει 55 λευκά κτίρια.

«Η ομορφιά ενώνει τους ανθρώπους και ο πολιτισμός διασχίζει σύνορα, μεταφέροντας οικουμενικά μηνύματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κατά την τελετή των εγκαινίων.

Σύμφωνα με τα αραβόφωνα ΜΜΕ, το κτίριο, που μοιάζει αρκετά με διαστημόπλοιο, βρίσκεται κατά το ήμισυ στη θάλασσα, στη νοητή προέκταση του νησιού Σααντιγιάτ. Πριν αρχίσει η κατασκευή του πανίσχυρες αντλίες αποστράγγιζαν από το θαλασσινό νερό την περιοχή όπου οικοδομήθηκε το μουσείο επί έξι ολόκληρα χρόνια .Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό καθώς οι αντανακλάσεις του νερού στο εσωτερικό του χώρου λειτουργούν σαν φυσικό φωτορυθμικό. 

Τα 2/3 του μουσείου καλύπτονται από έναν θόλο διαμέτρου 180 μέτρων, εμβληματικό χαρακτηριστικό της αραβικής αρχιτεκτονικής.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης