PROTOTHEMA

Πολιτισμός

Στο Λούξορ

Ανακάλυψαν φαραωνικό τάφο 2.500 χρόνων σε εξαιρετική κατάσταση

Ανακάλυψαν φαραωνικό τάφο 2.500 χρόνων σε εξαιρετική κατάσταση

Σε βάθος επτά μέτρων βρέθηκε ένα άγαλμα που εικονίζει τον χρυσοχόο Αμενενχάτ, δίπλα από τη γυναίκα του που φοράει μακρύ φόρεμα, ενώ στα πόδια τους, βρίσκεται ένας από τους γιους τους

Την εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη του πολύ καλά διατηρημένου φαραωνικού τάφου του χρυσοχόου Αμενενχάτ της 18ης Δυναστείας, που χρονολογείται από το 1.000 π.Χ., καθώς και του οικογενειακού τάφου του, παρουσίασε χθες στη Δυτική Όχθη του Λούξορ ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Χάλιντ Ελ Ενάνι, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο, Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση και του Κύπριου ομολόγου του, Χάρη Μορίτση, καθώς και εκπροσώπων των πρεσβειών της Κίνας και της Ελβετίας και του κυβερνήτη της περιφέρειας, Μοχάμεντ Μπαντρ.


Η ανασκαφή που οδήγησε σε αυτήν τη σημαντική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από την αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή του Μουστάφα Ουαζίρι.

Η σημασία του τάφου έγκειται, κυρίως, στο γεγονός ότι ανακαλύφθηκε σε εξαιρετικά διατηρημένη κατάσταση.
Στο εσωτερικό του ταφικού συμπλέγματος, σε βάθος επτά μέτρων, ένα άγαλμα εικονίζει τον χρυσοχόο Αμενενχάτ σε μία ψηλή καρέκλα, δίπλα από τη γυναίκα του που φοράει μακρύ φόρεμα, μεταδίδει η «Αλ Αχράμ». Στα πόδια τους, βρίσκεται ένας από τους γιους τους.

Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν, επίσης, μούμιες σε καλή κατάσταση, που χρονολογούνται από τον 10ο και 11ο αιώνα π. Χ. Μέσα στον τάφο οι τοιχογραφίες, τα κτερίσματα και τα πήλινα αγγεία έχουν διατηρήσει τα χρώματά τους.

Η παρουσίαση της ανακάλυψης έγινε παρουσία πολλών αιγυπτιακών και ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

νηρέας11/09/201715:01

Ελληνική Ιστορία ---Πολιτισμός στην Ελλάδα υπήρχε πριν 4000 πχ ( !8η δυναστεία χρονολογείτε περ 1400 πχ ) Ερώτηση από πότε υπάρχουν γραπτά κείμενα ? ??? Βρίσκουμε κείμενα της γραμμικήςΒ στην Μυκηναϊκή και Μινωική περίοδο και στον ελλαδικό χώρο το αρχαιότερο 1450 πχ στη Μεσσηνία .Η ελληνική γλώσσα μιλιόταν και γραφόταν 500 χρόνια πριν τα έπη του Ομήρου . Είναι γραμμένα σε πλάκες πήλινες και αγγεία . Το 1990 αποκρυπτογραφήθηκε από τον Α Εβανς. Ποιοι Αιγύπτιοι και ποιες βιβλιοθήκες μου γράφετε . Κατάλαβα ότι οι περισσότεροι έχουν άγνοια καιρός να μάθετε .........πάντα φιλικά . (Ας βοηθήσει κάποιος που έχει περισσότερες γνώσεις . )

Απάντηση
παπαριες11/09/201710:47

και εμεις εδω με τους αναρχοαπλυτους και τσιπρο-λαθρομεταναστες δεν βρίσκουμε τιποτα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ντροπη μας!!! αλλαγη εδω και τωρα !!!!

Απάντηση
νηρέας10/09/201723:14

Καλά ..... η 18 δυναστεία των Φαραώ . Εδώ δεν ξέρουμε τα δικά μας . Την εποχή εκείνη οι Αιγύπτιοι είχαν ιερογλυφικά . Ποία γραφή είχαμε εμείς .???

Απάντηση
to: kopan11/09/201711:54

Το 1000 πχ μας ρωτας αν ειχαμε γραφη. Πλακα κανεις; Βιβλιοθηκες ειχαμε.

Απάντηση
Tzimi Ntin11/09/201708:15

Τοτενες εμεις κατοικούσαμε στα Αγραφα, και δεν γνωρίζαμε γραφη

Απάντηση
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΝΤΟΒΟΡΗΣ11/09/201701:32

ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΦΑΡΑΩ ΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΟΤΙ: ΑΙΓΥΠΤΟΣ ==== ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Α - ΑΠΑΞ == Ι - ΙΛΥΝ == Γ - ΓΑΙΗΣ == Υ - ΥΠΕΡΘΕΝ == Π - ΠΟΤΑΜΟΣ == Τ - ΤΑΝΑΟΣ == Ο - ΟΠΩΡΗι == Σ - ΣΚΕΔΑΝΝΥΕΙ ΔΗΛΑΔΗ: Ύπερθεν τής γής ο μακρύς ποταμός μία φορά τό φθινόπωρον λάσπην σκορπίζει. ΡΑ ==== ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Ρ - ΡΙΠΤΕΙ == Α - ΑΚΤΙΝΑΣ ΔΗΛΑΔΗ: Ρίπτει ακτίνας (ο Ήλιος) ή ο ρίπτων ακτίνας (Ήλιος). ΦΑΡΑΩ ==== ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Φ - ΦΟΙΦΟΣ == Α - ΑΠΟΛΛΩΝ == Ρ - ΡΙΠΤΕΙ == Α - ΑΚΤΙΝΑΣ == Ω - ΩΡΙΣΤΩι. ΔΗΛΑΔΗ: Ο Φοίβος Απόλλων ρίπτει ακτίνας εις τόν ώριστον (εις τόν άριστον). ΕΚ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΟΥ: Ο ΕΝ ΤΗι ΛΕΞΕΙ ΛΑΝΘΑΝΩΝ ΟΜΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ.

Απάντηση
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΝΤΟΒΟΡΗΣ11/09/201719:33

ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΗΡΕΥ ΧΑΙΡΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΡΥΠΤΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ. ΑΙ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΑΙ ΘΗΒΑΙ ΕΛΑΒΟΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑΝ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΗΒΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΝ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΕΑ ΕΦΘΑΣΑΝ ΕΚΕΙ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΗΒΩΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΩ: Η - ΘΡΙΓΚΟΥΣ ==== Η - ΗΛΙΒΑΤΟΥΣ == Β - ΒΑΣΙΛΕΥΣ == Α - ΑΜΦΙΩΝ == Ι - ΙΔΡΥΣΕΝ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΟΙ ΙΔΡΥΤΑΙ ΤΩΝ ΘΗΒΩΝ ΗΣΑΝ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΑΜΦΙΩΝ ΚΑΙ ΖΗΘΟΣ.

Απάντηση
MΠΕΤΟΒΛΑΚΑΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚλΑΝΟΣ10/09/201719:36

Βρηκαν και την Τασια;

Απάντηση
Μ.ΠΑΣΟΚ10/09/201720:50

ΟΧΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία