Μενδώνη για Αμφίπολη: Ό,τι λέγεται είναι εικασίες και σενάρια εργασίας

Μενδώνη για Αμφίπολη: Ό,τι λέγεται είναι εικασίες και σενάρια εργασίας

Όταν αφαιρεθεί το χώμα από τον τρίτο θάλαμο θα ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε - Χρειάζεται χρόνος για την υποστύλωση - Δεν μπορούμε να δούμε αν υπάρχει συνέχεια ή εάν ο τρίτος θάλαμος είναι ο τελευταίος, εξηγεί η γγ του υπουργείου Πολιτισμού

Μενδώνη για Αμφίπολη: Ό,τι λέγεται είναι εικασίες και σενάρια εργασίας
Η ανασκαφή είναι μία αυστηρά επιστημονική διαδικασία που απαιτεί χρόνο και δυνατότητα σκέψης, είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για την πρόοδο των αρχαιολογικών εργασιών στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, σχολιάζοντας το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχουν νεότερα για τα αποτελέσματα: «Αυτή τη στιγμή προχωρούμε στη γη μέσα και χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα πρωτίστως των εργαζομένων και ισάξια και του μνημείου», δήλωσε μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ό,τι συναντήσαμε στον τρίτο θάλαμο αντιμετωπίζεται, απλώς χρειάζεται χρόνος, διευκρίνισε, επισημαίνοντας πως βρίσκονται παρόντες ειδικοί επιστήμονες που επιβλέπουν τις εργασίες υποστύλωσης. 

«Έχει πολύ χώμα ο τρίτος θάλαμος, για να δει κανείς αν υπάρχει συνέχεια, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει, αλλά αυτό σίγουρα δεν το ξέρουμε» εξήγησε για το τι υπάρχει μετά. 

Κλείσιμο
Απαντώντας στο ερώτημα πότε αναμένεται χρονικά να τελειώσει η ανασκαφή, η κ. Μενδώνη απάντησε: «Εξαρτάται. Είναι αυτός ο θάλαμος μόνο; Αν είναι αυτός ο θάλαμος, μπορεί κανείς να βάλει κάποιο όριο. Αν, όμως, υπάρχει συνέχεια; Τι είναι αυτή η συνέχεια; Τι δυσκολία θα έχει η συνέχεια αυτή;».

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Μενδώνη απέφυγε να δώσει τη δική της εκτίμηση για τον ένοικο του τάφου: «Όποιος κάνει εικασίες, είναι απλώς εικασίες, σενάρια εργασίας. Εμείς προτιμούμε να μένουμε στα δεδομένα της ανασκαφής, αυτά τα οποία μας πληροφορούν η ανασκαφική ομάδα και υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη. Το πιο σοφό, αυτήν τη στιγμή, είναι να μένουμε στα δεδομένα μας. Η αρχαιολογία είναι μία επιστήμη που κρύβει πάρα πολλές εκπλήξεις. Η ανασκαφή κρύβει ακόμα μεγαλύτερες», καταλήγει η κ. Μενδώνη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης