Η εύθραυστη ελευθερία του τύπου στα Βαλκάνια

Η εύθραυστη ελευθερία του τύπου στα Βαλκάνια

Το τριήμερο 26-28 Μαΐου πραγματοποιείται το συνέδριο “Free Media? 2017 Balkans and Turkey”

Η εύθραυστη ελευθερία του τύπου στα Βαλκάνια
Η ελευθερία του Τύπου δεν είναι δεδομένη παντού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου 2017 που δημοσίευσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα πριν από περίπου έναν μήνα, έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των χωρών, όπου η ελευθεροτυπία βρίσκεται σε κίνδυνο. Παράλληλα, οι παραβιάσεις της ελευθερίας της πληροφόρησης έχουν πάψει να αποτελούν αποκλειστικά χαρακτηριστικό των αυταρχικών καθεστώτων· η ελευθεροτυπία αντιμετωπίζει, πλέον, προκλήσεις και στις δημοκρατίες. Αν ρίξουμε μία ματιά στη γειτονιά μας, θα δούμε ότι τα παραδοσιακά μέσα διώκονται και τα νέα κοινωνικά μέσα ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνήσεις.

Τα Βαλκάνια είναι στιγματισμένα από ένα ένοχο παρελθόν όσον αφορά στην ελευθερία του τύπου. Ενώ το μέγεθος και η μορφή του προβλήματος διαφέρουν από χώρα σε χώρα, τα αποτελέσματα είναι εν πολλοίς κοινά: η λογοκρισία, οι περιορισμοί στην ελευθεροτυπία και η χειραγώγηση της δημοκρατίας μειώνουν την πληροφόρηση και ως εκ τούτου περιορίζουν την κριτική σκέψη της κοινής γνώμης. Η Τουρκία αντιμετωπίζει ακόμα εκτενέστερα προβλήματα, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι.

Το ζήτημα της ελευθερίας του τύπου στα Βαλκάνια και την Τουρκία, αλλά και συναφή ζητήματα, αποτελούν τη βασική θεματολογία του τριήμερου συνεδρίου που πραγματοποιείται από αύριο, Παρασκευή 26 Μαΐου, έως την Κυριακή 28 Μαΐου και έχει τίτλο “Free Media? 2017 Balkans and Turkey”. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του EPLO (European Public Law Organization) στο Σούνιο (64ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου).

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, ομιλητές από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από τoν χώρο των ΜΜΕ, των τεχνών και της ακαδημαϊκής κοινότητας θα παρουσιάσουν την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους και στο πώς απειλείται η ελευθερία του τύπου, η οποία είναι και συνήθως η πρώτη ελευθερία που χάνεται, προτού ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.



Με αφορμή το συνέδριο, μέλη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ΕCI) θα παρουσιάσoυν  ένα εργαλείο για την ελευθερία του Τύπου, το VAN (Violence Against Newspersons). Πρόκειται για ένα διαδικτυακό παρατηρητήριο (www.vaneurope.org), που καταγράφει περιστατικά βίας και τα κατηγοριοποιεί, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπινους της ενημέρωσης να καταγγείλουν ηλεκτρονικά περιστατικά ανελευθερίας στα media, γράφοντας την προσωπική τους ιστορία.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Greek Liberties Monitor με τη συνεργασία του EPLO και του ιδρύματος Friedrich Naumann Foundation for Freedom και υπό την αιγίδα του Δήμου Λαυρεωτικής, ενώ στις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχει και η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις. Για την ευκολότερη μετακίνηση, θα υπάρχουν λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους συμμετέχοντες από την πλατεία Συντάγματος στο Σούνιο. Την Παρασκευή 26 Μαΐου το λεωφορείο θα φύγει από την Αθήνα στις 15:45 και θα ξεκινήσει την επιστροφή στην πλατεία Συντάγματος στις 20:00. Το Σάββατο 27 Μαΐου θα φύγουν δύο λεωφορεία: το ένα στις 09:00 και το άλλο στις 10:00. Και τα δύο λεωφορεία θα φύγουν από το Σούνιο για την πλατεία Συντάγματος στις 18:15.

Info
Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής, επισκεφτείτε το site του συνεδρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης