Η Ευρώπη απελευθερώνεται από τις δυνάμεις του ναζισμού

Η Ευρώπη απελευθερώνεται από τις δυνάμεις του ναζισμού

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη», με προβολή ταινιών, αρχειακού υλικού και ντοκιμαντέρ και ελεύθερη είσοδο

Η Ευρώπη απελευθερώνεται από τις δυνάμεις του ναζισμού
Ο Οκτώβριος αποτελεί μήνα κλειδί όσον αφορά στην εμπλοκή της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 28 Οκτωβρίου 1940 έχουμε το ηρωικό «Όχι», ενώ στις 12 Οκτωβρίου 1944 έχουμε την απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα, τα οποία άφησαν πίσω τους δυστυχία και όλεθρο (για να πάρει τη σκυτάλη ο Εμφύλιος Πόλεμος).

Με αυτές τις αφορμές, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη» από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου. Το αφιέρωμα αποτελεί συνέχεια του αντίστοιχου περσινού, το οποίο είχε τίτλο «Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης» και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Η Αθήνα ελεύθερη», γνωρίζοντας θερμή υποδοχή από το αθηναϊκό κοινό.

Κλείσιμο


Στο πλαίσιο της σύνδεσης της ελληνικής ιστορίας της περιόδου 1941-1944 με τον ευρωπαϊκό της περίγυρο, και ειδικά της περιόδου του τέλους του πολέμου και της απελευθέρωσης της Ευρώπης από τον ναζισμό, θα προβληθούν έξι ξένες και μία ελληνική ταινίες μυθοπλασίας, αρχειακό υλικό, ντοκιμαντέρ και αποσπάσματα από το νέο ντοκιμαντέρ Μνήμες του σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Νίκου Καβουκίδη. Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Με μια σειρά κλασικών και νεότερων ταινιών για το Βερολίνο, τη Βαρσοβία, την Πράγα, την Αθήνα και  την ευρωπαϊκή ήπειρο γενικά, εισαγωγές ομιλητών και μια παρουσίαση βιβλίου, το φετινό αφιέρωμα θα προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό για πρώτη φορά ένα πανόραμα της πιο κρίσιμης περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ού αιώνα. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να αναβαθμίσουν με τον τρόπο τη διοργάνωση «Η Αθήνα Ελεύθερη» και να την καθιερώσουν ως έναν σημαντικό θεσμό για την Αθήνα και τους κατοίκους της.



Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πρόκειται να προβληθούν σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια οι ταινίες «Παϊζά» (1946, Ρ. Ροσελίνι) και «Γερμανία, ώρα μηδέν» (1948, P. Ροσελίνι), ενώ σε συνεργασία με το κινηματογραφικό αρχείο Narodni Filmovy Archiv θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η ταινία «Το σιωπηλό οδόφραγμα» (1949, Ότακαρ Βάβρα). Επίσης, η σπάνια προβεβλημένη ελληνική ταινία «Ο τελευταίος αιχμάλωτος», μία «διαφορετική ματιά στο τέλος του πολέμου» σύμφωνα με τον ιστορικό και κριτικό κινηματογράφου Ιάσονα Τριανταφυλλίδη που θα προλογίσει την ταινία.

Τέλος, το πρόγραμμα αποτίνει φόρο τιμής στον πρόσφατα χαμένο μεγάλο Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα με την προβολή της ταινίας του, «Κανάλ». Το αφιέρωμα γίνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα. Συνεργάτες προγράμματος είναι οι διανομείς AMA Films και Alatas Films.

Τις προβολές των ταινιών θα συνοδεύσει τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 20.00 παρουσίαση του βιβλίου «Ημερολόγιο Κατοχής 1941-1943» της Ειρήνης Ζαχαρία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος. Η συγγραφέας θα ζήσει την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα και θα καταγράψει τις εμπειρίες της στο ημερολόγιο της.



Για το έργο και την περίοδο θα μιλήσουν ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης που έγραψε την εισαγωγή της έκδοσης και ο αδερφός της συγγραφέως και σημαντικός σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας, που είχε λάβει ενεργά μέρος στα γεγονότα της εποχής ως μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΠΟΝ.  Συμμετέχουν επίσης ο εκδότης Πέτρος Κακολύρης και η Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενική Γραμματέας ΔΣ της ΤΤΕ Μαρία Κομνηνού. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Αμαλία Τσεκούρα.

Τέλος, αποσπάσματα από το καινούριο του ντοκιμαντέρ «Μνήμες» με σπάνιο υλικό από την απελευθέρωση θα σχολιάσει ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, ενώ η Μαρία Κομνηνού θα προλογίσει την ψηφιακά αποκατεστημένη «Παϊζά» του Ρομπέρτο Ροσελίνι. Στην εκδήλωση συνεργάζονται επίσης ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ.

Info
Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης