10 παραστάσεις για το καλοκαίρι

10 παραστάσεις για το καλοκαίρι

Οι παραγωγές που θα κάνουν περιοδεία τους ερχόμενους μήνες και δεν πρέπει να χάσεις

10 παραστάσεις για το καλοκαίρι

Οι παραγωγές που θα κάνουν περιοδεία τους ερχόμενους μήνες και δεν πρέπει να χάσεις


Αρχές Μαΐου και το καλοκαιρινό θεατρικό τοπίο αρχίζει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει. Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τις επίσημες ανακοινώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά ήδη ξέρουμε μία σειρά από πολυαναμενόμενες παραγωγές που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι. Εκτός απροόπτου φυσικά και… ο νοών νοείτο.

Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μία πρώτη ματιά στον φετινό καλοκαιρινό θεατρικό χάρτη. Στις παραστάσεις που θα διαβάσετε θα έρθουν να προστεθούν κι άλλες πολλές. Εμείς όμως σε αυτό το άρθρο δεν κάνουμε λόγο για τις παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν για μία ή δύο φορές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά σε αυτές που θα κάνουν περιοδεία δίνοντας την ευκαιρία και στο θεατρόφιλο κοινό της περιφέρειας να τις απολαύσει.

Με Αντιγόνη και Λυσιστράτη το Εθνικό
Το Εθνικό Θέατρο έχει ήδη ανακοινώσει από το φθινόπωρο τις δύο καλοκαιρινές του παραγωγές. Πρόκειται για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, και τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Και στις δύο περιπτώσεις οι σκηνοθετικές υπογραφές ιντριγκάρουν ιδιαίτερα για το τελικό αποτέλεσμα. Κυρίως αυτή του Μαρμαρινού στη «Λυσιστράτη».

Είναι η πρώτη φορά που ο πάντα ανήσυχος και καινοτόμος Μαρμαρινός καταπιάνεται με τον Αριστοφάνη και επιλέγει να το κάνει με την ξεχωριστή Λένα Κιτσοπούλου στον ομώνυμο ρόλο. Δίπλα της μια θεατρική dream team: Αιμίλιος Χειλάκης, Λένα Παπαληγούρα, Αθηνά Μαξίμου, Λένα Δροσάκη, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Βογιατζής, Σοφία Κόκκαλη, Θέμης Πάνου, Αγλαϊα Παππά και άλλοι. Κανείς δεν ξέρει τι θα δει, αλλά είναι βέβαιο ότι θα το δούμε.

Από την άλλη ο έμπειρος και ταλαντούχος Λιβαθινός, στην πρώτη του σκηνοθεσία ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πάντα δημοφιλή «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, με τη νεαρή (και άγνωστη στους περισσότερους) Αναστασία Ραφαέλα-Κονίδη στον ομώνυμο ρόλο. Στο πλευρό της ως Κρέοντας θα σταθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή της Μπέτυς Αρβανίτη για να υποδυθεί τον Τειρεσία.

Ένας… διεθνής Οιδίποδας
Το Εθνικό θα δώσει το παρών και με μία ακόμα παραγωγή στην Επίδαυρο. Αυτή τη φορά πρόκειται για διεθνή συμπαραγωγή ανάμεσα στο πρώτο κρατικό θέατρο της χώρας και το ιστορικό θέατρο Βαχτάνγκοφ της Ρωσίας. Ο «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή θα μιλήσει ρώσικα στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του Ρίμας Τούμινας. Θα πρόκειται για μία δίγλωσση παράσταση με Έλληνες και Ρώσους ηθοποιούς. Μία παράσταση, που σύμφωνα με τον δημιουργό της, επαναφέρει στο προσκήνιο την έννοια του συνόλου.

Η Ορέστεια του Χουβαρδά
Μετά τον πολυσυζητημένο «Ριχάρδο» του στο Εθνικό και τον «Κύκλο με την κιμωλία» στο Παλλάς, ο ακαταπόνητος Γιάννης Χουβαρδάς επιστρέφει το καλοκαίρι με την εμβληματική τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια» κι έναν θίασο που συνδυάζει εύστοχα το εμπορικό με το καλλιτεχνικό στοιχείο. Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη και η Χριστίνα Μαξούρη σε ρόλο Κορυφαίας του Χορού. Ο Χουβαρδάς θα χρησιμοποιήσει τη μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, που συνδυάζει τον αρχαΐζοντα λόγο με τη δημοτική, ενώ θα πρόκειται για μία μάλλον «μαζεμένη» έκδοση της τριλογίας, αφού δεν θα ξεπερνά τις τρεις ώρες.

Ο «Πλούτος» των τεσσάρων
Η ισχύς εν τη ενώσει. Κάπως έτσι το σκέφτηκαν ο Γιάννης Μπέζος, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Παύλος Χαϊκάλης και αποφάσισαν να παρουσιάσουν από κοινού τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη φέτος το καλοκαίρι. Ο Γιώργος Κιμούλης σκηνοθετεί και οι τέσσερις δημοφιλείς πρωταγωνιστές αναμένεται να γεμίσουν ασφυκτικά τα υπαίθρια θέατρα που θα επισκεφθούν ανά την Ελλάδα. Μία παράσταση για το ευρύ κοινό, που μάλλον θα κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από πειραματισμούς που θα θέσουν σε κίνδυνο τις εμπορικές της προοπτικές. Όπως και να έχει όμως, έχουμε να κάνουμε με τέσσερις δαιμόνιους κωμικούς–ρολίστες, που δύσκολα θα μας αφήσουν αδιάφορους.

Οι Όρνιθες… ξαναπετούν στο Τέχνης
57 χρόνια μετά την πρώτη θρυλική παράσταση του Καρόλου Κουν, που συζητήθηκε όσο καμία άλλη, οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη παρουσιάζονται ξανά από το Θέατρο Τέχνης. Είναι η πρώτη φορά που δεν πρόκειται για μία αναβίωση της ιστορικής εκείνης παράστασης, αλλά για μία ολότελα καινούρια προσέγγιση από τον πολυσχιδή και ταλαντούχο Νίκο Καραθάνο. Τη μουσική θα υπογράφει ο πάντα εμπνευσμένος Άγγελος Τριανταφύλλου, ενώ το πρωταγωνιστικό καστ αποτελούν ο Χρήστος Λούλης, ο Άρης Σερβετάλης, η Γαλήνη Χατζηπασχάλη, ο Μιχάλης Σαράντης, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Κότσυφας, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη και ο ίδιος ο Καραθάνος. Πρόκειται για μία παράσταση–πρόταση, που δεν χάνουμε με τίποτα!

Οι Επτά… του Κρατικού
Με «Επτά επί Θήβας» θα κατέβει στην Επίδαυρο και θα περιοδεύσει φέτος στην Ελλάδα το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο ταλαντούχος Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί την όχι και τόσο συχνά παιζόμενη τραγωδία του Αισχύλου με τη διανομή να κρύβει εκπλήξεις, αφού ο Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει (σε διπλή διανομή με τον Χρίστο Στυλιανού) τον ρόλο του Ετεοκλή και η Νάντια Κοντογεώργη τον ρόλο της Αντιγόνης.

Αγαπητικός δια χειρός Φασουλή
Το «Επτά επί Θήβας» δεν θα είναι η μοναδική καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Ο Σταμάτης Φασουλής θα παρουσιάσει επίσης το βουκολικό μελόδραμα «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» με τη Φιλαρέτη Κομνηνού στον ρόλο της Στάθαινας. Η Κομνηνού –παιδί του Κρατικού– επιστρέφει σε αυτό μετά από 16 χρόνια.

Αριστοφανειάδα κατά Γάκη
Ο ταλαντούχος ηθοποιός–σκηνοθέτης–μουσικός Κώστας Γάκης έχει τον τρόπο να κάνει θέατρο από το τίποτα. Το έχει αποδείξει πολλές φορές, αλλά κυριολεκτικά θριάμβευσε με την παράστασή του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο», που ήταν χάρμα οφθαλμών. Φέτος το καλοκαίρι βάζει ένα ακόμα στοίχημα. Να δημιουργήσει μία νέα κωμωδία με βάση τον Αριστοφάνη. Η «Αριστοφανειάδα» του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης θέλει τον Αριστοφάνη να πεθαίνει πάνω σε μια πρόβα τη στιγμή ενός έντονου διαπληκτισμού με τους ηθοποιούς του. Κατεβαίνει λοιπόν στον Άδη κι εκεί προσπαθεί να πείσει τους θεούς του Κάτω Κόσμου να του χαρίσουν μια εβδομάδα ζωής, ως τα επόμενα Διονύσια, ώστε να ανεβάσει το τελευταίο έργο του… Η δραματουργική επεξεργασία και η σύνθεση των κειμένων ανήκει στην ομάδα Ιδέα (Γάκης, Μπιμπής, Μουστάκα), ενώ πρωταγωνιστούν ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γεράσιμος Γεννατάς, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και η Ευαγγελία Μουμούρη.

Ο Μουτσινάς και το… Κοκομπλόκο
Με μία ριζικά διασκευασμένη και… εξελληνισμένη γαλλική κωμωδία θα περιοδεύσει φέτος το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα ο Νίκος Μουτσινάς. Το «Κοκο…μπλόκο» του βασίζεται στο “Pyjama pour six” του Μαρκ Καμολετί και θέλει τον Μάνο, την Άνια, τον Πάνο, τη Μάνια, τη Βάνια και τη Μαρίνα να μπλέκουν σε ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων στη Φολέγανδρο. Μαζί με τον Νίκο Μουτσινά που έκανε την απόδοση και σκηνοθετεί παίζουν η Βασιλική Ανδρίτσου, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, ο Αντώνης Κρόμπας και άλλοι.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης