mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

H ανησυχητική εικόνα του Χρηματιστηρίου αλλά και η στασιμότητα στην αγορά ομολόγων αποδεικνύουν ότι παρά το πέρας του μνημονίου η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών δεν γίνεται μαγικά.

Και ενώ όλοι αναμένουμε τις προτάσεις των κομμάτων για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας με υπερκομματική στελέχωση και προηγμένη τεχνολογία, το μεταμνημονιακό τοπίο αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά-σιγά όχι ως μια Ιθάκη, αλλά ως ένα πέλαγος που θα χρειαστεί ικανότατο καπετάνιο για να οδηγήσει το πλοίο σε ασφαλή ύδατα.

Η επόμενη μέρα για την οικονομία πλησιάζει. Η έξοδος στις αγορές και η μεταμνημονιακή περίοδος, όμως, εγείρουν ήδη πάρα πολλά ερωτηματικά για τις προϋποθέσεις και τη νέα πραγματικότητα.

H παρατεινόμενη κρίση που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ελλάδα αρχίζει να λειτουργεί υπονομευτικά στην οικονομία, όπως φάνηκε και από τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ.

Αντί να ξεκαθαρίζει ο ορίζοντας, γίνεται όλο και πιο σκοτεινός, καθώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται πλέον τον παράγοντα της μεταφυσικής για να μπορέσει να προβεί κανείς σε ασφαλή εκτίμηση.