Οι στόχοι των κομμάτων και οι δημοσκοπήσεις
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Οι στόχοι των κομμάτων και οι δημοσκοπήσεις

Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και οι εκλογικοί στόχοι των κομμάτων έχουν τεθεί

Σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπικές καταγραφές, φαίνεται να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε τα περισσότερα κόμματα να μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι από τους κερδισμένους των εκλογών.

Ο πήχης για τη Ν.Δ. έχει τεθεί στο 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών και φαίνεται ρεαλιστικός. Η αύξηση της συσπείρωσης που καταγράφει την τελευταία περίοδο αυξάνει τις πιθανότητες να τον ξεπεράσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο τη δεύτερη θέση, με πήχη ένα ποσοστό ανάλογο με το 17% των βουλευτικών εκλογών. Αν η ανοδική τάση που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις συνεχιστεί, υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να τον πετύχει.

Το ΠΑΣΟΚ, ασχέτως αν επιτύχει τον στόχο της δεύτερης θέσης, φαίνεται να μπορεί να καταγράψει ένα ποσοστό ανάλογο των βουλευτικών και σχεδόν διπλάσιο από αυτό που έλαβε στις προηγούμενες ευρωεκλογές.Στους κερδισμένους των ευρωεκλογών θα είναι και η Ελληνική Λύση, που φαίνεται να αποκτά δυναμική διπλασιασμού των ποσοστών που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές και να προστίθεται στους διεκδικητές της τρίτης θέσης.

Κλείσιμο
Το ΚΚΕ, αν και απειλείται από την Ελληνική Λύση στην κατάταξη των κομμάτων, φαίνεται να μπορεί να καταγράψει αύξηση των δυνάμεών του. Από τα μικρότερα κόμματα, ενίσχυση των ποσοστών και ισχυρή πιθανότητα εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο καταγράφει η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ τουλάχιστον πέντε ακόμη κόμματα διεκδικούν από μία θέση στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι αναπόφευκτα χάνουν. Φαίνεται όμως πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επιτρέπει πολλαπλές ερμηνείες, καθώς η αποτίμησή τους θα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι προσδοκίες που έχει κάθε κόμμα και το με ποιες εκλογές θα συγκριθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές ως αναμέτρηση έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διαφορετικά κριτήρια επιλογής για τους ψηφοφόρους, ήδη φαίνεται πως δεν θα κάνουν όλα τα κόμματα τους ίδιους υπολογισμούς. Το βράδυ της 9ης Ιουνίου είναι πιθανό να έχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα και πολλές ερμηνείες.

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Marc A.E.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα