Τρεις νεκροί μετά από επεισόδια και ταραχές στην Αίγυπτο

Τρεις νεκροί μετά από επεισόδια και ταραχές στην Αίγυπτο

Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της αιγυπτιακής κυβέρνησης

Τρεις νεκροί μετά από επεισόδια και ταραχές στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι στιγμής σήμερα σε ταραχές καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της υποστηριζόμενης από το στρατό κυβέρνησης της Αιγύπτου, ενώ οι αρχές προέβησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις ισλαμιστών.

Ένας 18χρονος υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έπεσε νεκρός από πυρά στην πόλη Νταμιέτα, στο Δέλτα του Νείλου, κατά την διάρκεια επεισοδίων, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα στην επαρχία αλ Μανία της νότιας Αιγύπτου σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αστυνομικούς, όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.
Κλείσιμο

Ο Οσάμα Μετουάλι, επικεφαλής της διεύθυνσης ασφαλείας στην επαρχία αλ Μανία, δήλωσε ότι ο άνθρωπος αυτός έχασε τη ζωή του στα επεισόδια στην πόλη Σάμαλουτ. Η επαρχία αυτή βρίσκεται σε απόσταση περίπου 270 χλμ. νότια του Καΐρου. Ο Μετουάλι δεν διευκρίνισε εάν ο νεκρός ήταν υποστηρικτής της αδελφότητας.

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου και σε πολλές άλλες πόλεις ξέσπασαν επεισόδια σήμερα μετά την ώρα της προσευχής, καθώς σημειώθηκαν οι πρώτες μεγάλες κινητοποιήσεις αφότου η κυβέρνηση ανακήρυξε τρομοκρατική οργάνωση την Μουσουλμανική Αδελφότητα, προχθές Τετάρτη.

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τουλάχιστον 265 πρόσωπα που θεωρούν υποστηρικτές της Αδελφότητας. Το κύμα καταστολής έχει κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση στη χώρα, που βιώνει τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της μετά την ανατροπή του ισλαμιστή τέως προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό την 3η Ιουλίου.

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτώσει εκατοντάδες μέλη και υποστηρικτές της Αδελφότητας, ενώ οι θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και αστυνομικών γίνονται όλο και πιο συχνές. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κηρύχθηκε τρομοκρατική οργάνωση έπειτα από μια επίθεση εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας σε μια επαρχία στη χερσόνησο του Σινά την Τρίτη, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, παρά το γεγονός ότι το ισλαμικό κίνημα καταδίκασε την ενέργεια. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια εξτρεμιστική οργάνωση η οποία δρα στο Σινά.

Αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ με όπλα που ρίχνουν σκάγια για να απωθήσουν φοιτητές που διαδήλωναν στην πανεπιστημιούπολη αλ Άζχαρ, από την οποία υψωνόταν μια στήλη μαύρου καπνού. Πυρά ακούστηκαν και στην πόλη Ισμαηλία, στην Διώρυγα του Σουέζ, ενώ διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον αστυνομικών, σύμφωνα με ανταποκριτή του Ρόιτερς. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις σημερινές ταραχές.

Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν το φόβο ότι η Αίγυπτος οδεύει προς μια παρατεταμένη περίοδο αναταραχής και επιθέσεων από ισλαμιστές, πέραν των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση πάντως που διόρισε de facto ο στρατός διαβεβαιώνει ότι τα επεισόδια βίας δεν θα εκτροχιάσουν την διαδικασία πολιτικής μετάβασης, το επόμενο βήμα στην οποία είναι η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στα μέσα Ιανουαρίου για το νέο Σύνταγμα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέδωσαν ένα νέο γύρο προειδοποιήσεων σε ακόμη πιο αυστηρούς τόνους προς όσους λαμβάνουν μέρος σε διαδηλώσεις υπέρ της Αδελφότητας, διαμηνύοντας ότι θα τιμωρούνται με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία – όποιος λαμβάνει μέρος σε τέτοιες κινητοποιήσεις αντιμετωπίζει από πλέον πέντε χρόνια κάθειρξη ως ισόβια, ενώ οι ηγέτες της Αδελφότητας αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης