Ο σακχαρώδης διαβήτης «προτιμά» τις γυναίκες

Ο σακχαρώδης διαβήτης «προτιμά» τις γυναίκες

Δύο στις 5 γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία

Ο σακχαρώδης διαβήτης «προτιμά» τις γυναίκες
Ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη «χρόνια πάθηση» στον κόσμο, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Στη γλώσσα των αριθμών, μάλιστα, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η «προτίμηση» της ασθένειας στις γυναίκες καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες με αναλογία 3 προς 2.

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως οι γυναίκες με διαβήτη ανέρχονται σε 200 εκατ. – περίπου μία στις 10 γυναίκες πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, ο διαβήτης αποτελεί την 9η αιτία θανάτου των γυναικών παγκοσμίως και προκαλεί 2,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως..

Η 14η Νοεμβρίου, ημέρα  που έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ, σαν η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, εφέτος είναι αφιερωμένη στη γυναίκα με σακχαρώδη διαβήτη  και το δικαίωμά της να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα και μέλλον.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ), δύο στις 5 γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία και μία στις 7 γεννήσεις  προέρχονται από γυναίκες με διαβήτη εγκυμοσύνης!  

«Η γυναίκα φαίνεται, ότι αποτελεί τον «ομφαλό» της ζωής μας, αφού από τη μήτρα της μητέρας μας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, εάν και κατά πόσο θα εμφανίσουμε στο μέλλον Σακχαρώδη Διαβήτη. Πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό, ότι οι μητέρες, που γεννάνε μεγάλα και υπέρβαρα παιδιά (>4 κιλά) είναι γυναίκες, οι οποίες πιθανότατα εμφάνισαν Διαβήτη Εγκυμοσύνης. Το δε υπέρβαρο παιδί έχει δεκαπλάσια πιθανότητα, όταν μεγαλώσει να εμφανίσει Σακχαρώδη Διαβήτη και η μητέρα του μετά από 10-20 χρόνια εκδηλώνει διαβήτη σε ποσοστό >50%» αναφέρει ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρίας, παθολόγος- διαβητολόγος, κ. Χρήστος Σπ. Ζούπας.           

Σήμερα, επισημαίνει ο ειδικός, χάρη στην ανακάλυψη της ινσουλίνης και στις προόδους της Ιατρικής γενικότερα και της Μαιευτικής και Διαβητολογίας ειδικότερα, οι γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορούν να γεννούν φυσιολογικά παιδιά. Ωστόσο, επειδή οι γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην σύλληψη, η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση είναι απαραίτητη.

Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελεί η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής και πρωτίστως η συστηματική σωματική δραστηριότητα. «Σήμερα, κάθε διαβητικός μπορεί  να ρυθμίσειτη ζωή του, όπως επιθυμεί, με ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή προσαρμογή της θεραπείας του, στον τρόπο ζωής που επιθυμεί» καταλήγει ο ειδικός.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης