Προαναγγέλλει συμφωνία ο Ντομπρόβσκις;

Προαναγγέλλει συμφωνία ο Ντομπρόβσκις;

Υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για συμφωνία, τώρα απαιτείται πολιτική βούληση, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Προαναγγέλλει συμφωνία ο Ντομπρόβσκις;
Υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για συμφωνία. Τώρα απαιτείται πολιτική βούληση από την ελλ.πλευρά, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Από κοινού, οι κύριοι Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί δήλωσαν ότι δεν εξετάζουν κανένα σενάριο Grexit, υπάρχει μόνο ένα σενάριο, της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Κλείσιμο
Το Grexit, επί του παρόντος, είναι απλώς μια εικασία σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει νευρικότητα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, αλλά εργαζόμαστε για να καταλήξουμε σε συμφωνία, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι σημαντικό, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση να μην μας λέει μόνο τι δεν θέλει να κάνει αλλά και τι θέλει να κάνει. Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί επανέλαβε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». Ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι είναι πιθανό το αυριανό Eurogroup να μην καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα. Ακόμη περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής πλευράς στην πρόταση που κατέθεσε ο κ. Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει εναλλακτικά μέτρα για την Ελλάδα, τόνισε υπαινικτικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Είναι τέλειως λάθος να λέμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που θέλει να επιβάλλει λιτότητα στην Ελλάδα, επισήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί προσπαθώντας να «αποκρούσει» στις κατηγορίες ότι η Κομισιόν απαιτεί την επιβολή τιμωρητικών μέτρων στον ελληνικό λαό.

Η Κομισιόν έπαιξε το ρόλο της για την διευκόλυνση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Μιλώντας ειδικά για τις αμυντικές δαπάνες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις παρατήρησε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει περικοπές στις αμυντικές δαπάνες διότι το συνολικό ποσό που δαπανά η Αθήνα για την άμυνα είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη ως ποσοστό επί του ελληνικού ΑΕΠ.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του «Πρώτου Θέματος» στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πώς θα καταφέρουν να εξοικονομήσουν οι θεσμοί ποσά ίσα του 1% του ελληνικού ΑΕΠ, χωρίς να μειώσουν τις συντάξεις, αλλά με το να επεκτείνουν την ηλικία συνταξιοδότησης, να κόψουν την πρόωρη συνταξιοδότηση και το ΕΚΑΣ, ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβίσι δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι θεσμοί είναι «δίκαιες και δεν εκφράζουν τη λιτότητα».  Ο Επίτροπος τόνισε πως «δεν είναι αληθές πως οι μεταρρυθμίσεις μας στις συντάξεις θα οδηγήσουν σε περικοπή τους και να εξυγιάνουμε το σύστημα της χώρας.»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης