Τι απαντά το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς

Τι απαντά το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς

«Δεν εξαιρούνται της στήριξης από την ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του

Τι απαντά το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς
Δεν εξαιρούνται της στήριξης από την ΕΕ οι ροδακινοπαραγωγοί, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας τονίζει ότι την ερχόμενη Παρασκευή η ΕΕ θα παρουσιάσει στα Κράτη-Μέλη σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα μετά και το ρώσικο εμπάργκο.

Το υπουργείο δίνει με αυτόν τον τρόπο τη δική του απάντηση όσον αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα η Κομισιόν για ορισμένα ευπαθή οπωρολαχανικά και τα οποία -όπως τονίζει- «προκάλεσαν ανησυχία στους ροδακινοπαραγωγούς».

Σύμφωνα με το υπουργείο, δεν εξαιρούνται της στήριξης από την ΕΕ οι ροδακινοπαραγωγοί, «καθώς δεν υπήρξε αναφορά στα εν λόγω προϊόντα», ενώ όπως προσθέτει, τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Ντάτσιαν Τσιόλος στις 11 Αυγούστου.

Κλείσιμο
«Τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού - στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών - πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου. Μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή», σημειώνει το υπουργείο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν σε ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που επίσης έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια, φράουλες κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα.

Υπενθυμίζεται, ότι για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Καρασμάνης, είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη στήριξη των παραγωγών καθώς η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δυσχέραινε τις εξαγωγές προκαλώντας αύξηση του μεταφορικού κόστους με αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές παραγωγού. Σε επαφές του με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος ο κ. Καρασμάνης ζήτησε για πρώτη φορά τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, τόσο των οργανωμένων σε ομάδες, όσο και των μεμονωμένων παραγωγών, μέσω της ενεργοποίησης του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων που διαθέτει η Ε.Ε.

Ο κ. Τσιόλος έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον και ζήτησε να υποβληθεί φάκελος με όλες τις πτυχές του προβλήματος, όπως και έγινε άμεσα. Στη συνέχεια και σε συνεννόηση του Έλληνα υπουργού με τις αντιπροσωπευτικότερες χώρες στην παραγωγή ροδακίνων και νεκταριών, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία εστάλη κοινό υπόμνημα στην Κομισιόν, που αποτελεί και τη βάση για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Όπως τότε είχε αναφέρει το υπουργείο, η πρωτοβουλία αυτή, άνοιγε το δρόμο για την ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ήταν εξαρχής ο στόχος του για την στήριξη των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης