Καύσωνας διαρκείας μέχρι και το Σάββατο

Καύσωνας διαρκείας μέχρι και το Σάββατο

Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα «χτυπήσει» σαραντάρια - Οδηγίες του υπουργείου Υγείας - Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ - Ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία από τη ζέστη

Καύσωνας διαρκείας μέχρι και το Σάββατο
Με ζέστη και δίχως ανέμους θα γιορτάσουμε φέτος τον Δεκαπενταύγουστο, με τον υδράργυρο σε κάποιες περιοχές να «αγγίζει» τους 29 βαθμούς Κελσίου. Ο καύσωνας, όπως μας ενημερώνει το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ήρθε για να... μείνει, καθώς μέχρι το Σάββατο ο καιρός θα είναι καυτός.

Όσοι τυχεροί βρίσκονται σε παραλίες, τότε θα συνδυάσουν τις βουτιές τους με υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σταδιακά θα αυξάνονται, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να αναμένονται διήμερο 15-16 Αυγούστου, οπότε οι μέγιστες τιμές σε ορισμένες περιοχές αναμένεται να προσεγγίσουν τους 40 βαθμούς. Οι περιοχές στις οποίες θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και μεγάλα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν τοπικά στη Νότια Κρήτη και στην ανατολική Ρόδο.

Σημειώνεται ότι το διήμερο 17-18 Αυγούστου η αυξημένη υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες θα έχουν ως αποτέλεσμα έντονο αίσθημα δυσφορίας σε αρκετές περιοχές. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να ξεκινήσει από την Κυριακή.

Κλείσιμο
Γενική πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή

Ηλιοφάνεια με υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα, περιμένουμε την Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 36 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 23 έως 38 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 23 έως 39 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 20 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 25 έως 32 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, με τη μέγιστη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε περιοχές των Δωδεκανήσων να φτάνει στους 35 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και μόνο στο Κρητικό και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι, τοπικά ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, τοπικά ισχυροί.

Ηλιοφάνεια και ζέστη περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει στους 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς τόσο στο Σαρωνικό όσο και στο Νότιο Ευβοϊκό, με τάση ενίσχυσης των βορειοδυτικών ανέμων μετά το μεσημέρι τοπικά στο Σαρωνικό.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς και το μεσημέρι νότιοι σχεδόν μέτριοι.

Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ για περιστατικά λόγω του καύσωνα

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να διαχειριστούν τα ενδεχόμενα περιστατικά λόγω του καύσωνα. 

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας συστήνει στις ευπαθείς ομάδες, ιδίως παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς, να είναι πολύ προσεκτικοί στην έκθεσή τους στον ήλιο μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, τις επόμενες πέντε ημέρες σε όλη τη χώρα θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, ενώ σε ορισμένες περιοχές το θερμόμετρο θα ξεπεράσει και τους 41 βαθμούς Κελσίου.
 
Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας
 
Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

- Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
- Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.
- Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
- Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
1. Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
2. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
3. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
- Συχνά ντους.
- Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά.
 
Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

- Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
- Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.
- Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
Συστήνεται κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Οι περιοχές με τις ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες

Εν τω μεταξύ, ανοιχτές θα είναι τα επόμενα 24ωρα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, κλιματιζόμενες αίθουσες  σε Αθήνα και Πειραιά.

Συγκεκριμένα, ανοιχτές θα είναι οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε έξι Λέσχες Φιλίας στις περιοχές Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Αμπελοκήπων, Κάτω Πετραλώνων και Κολοκυνθούς.

Σήμερα και αύριο, οι κλιματιζόμενες αίθουσες θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων στα τηλέφωνα: 210-5210702 και 210-5210635

Ο δήμος Αθηναίων καλεί, επίσης, τους πολίτες να συνδράμουν ώστε να παραμένουν γεμάτα, με δροσερό νερό, τα δοχεία νερού που έχουν τοποθετηθεί από τη Διεύθυνση Αστικής Πανίδας, σε δεκάδες σημεία της Αθήνας, για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Στο Πειραιά, από σήμερα έως και το Σάββατο, από τις 08:00 έως τις 22:00, θα παραμείνουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου:

Κ.Α.Π.Η. Α1
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αντωνίου Θεοχάρη 35-37
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 4511216, 210 4511385

Κ.Α.Π.Η. Β1
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Βασιλέως Γεωργίου Β' 9-11
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης