Δύο φίλοι, ένας δίσκος

Δύο φίλοι, ένας δίσκος

Ο Απόστολος Κίτσος και ο Μιχάλης Καλογεράκης παρουσιάζουν την πρώτη κοινή δισκογραφική δουλειά που στηρίζεται σε ποιήματα μεταξύ των οποίων εκείνα του Γκανά και του Χατζιδάκι

Δύο φίλοι, ένας δίσκος
Κάτι παράξενο έλαβε δράση κάτω απ' τη γη.
Δεν εμπιστεύομαι τη σιωπή,
το σκυθρωπό που με κοιτά φεγγάρι.

Το νιώθω πως η νέα μου ζωή
τη ρότα της παλιάς μου έχει πάρει.


Ένα μικρό ποίημα της Αριστέας Παπαλεξάνδρου – κυριολεκτικά σπαράγματα στίχων- δίνει την ευκαιρία σε δύο νέους μουσικούς να φτιάξουν εκ του μηδενός μια μουσική υπερπαραγωγή. Οι δύο μουσικοί είναι ο Απόστολος Κίτσος και ο Μιχάλης Καλογεράκης. Το ποίημα δίνει και το όνομα στη πρώτη κοινή δισκογραφική τους δουλειά. Κάτι Παράξενο. 

Κλείσιμο
Στο youtube είναι ήδη διαθέσιμο το video για το Κάτι Παράξενο. Στο κομμάτι έπαιξαν οι μουσικοί: Τύμπανα, ο Γιάννης Παπαδούλης, μπάσο, ο Αλέξης Δελής, γιουκαλίλι, ο Απόλλων Ρέτσος, βιμπράφωνο, ο Χάρης Σταυρακάκης, τρομπέτα και φλικόρνο, ο Νίκος Σακελλαράκης, τρομπόνι, ο Χρήστος Σπηλιόπουλος, τούμπα, ο Γιώργος Μπουλαξής, πιάνο και hammond, Κρουστά και φωνητικά, ο Απόστολος Κίτσος. Στην απαραίτητη χορωδία συμμετέχουν οι: Κάτια Ανδριανάκου, Μυρτώ Ναούμ, Ναταλία Ρήγα, Δημήτρης Καραμάνος, Χάρης Σταυρακάκης, Παντελής Καλογεράκης, Μιχάλης Καλογεράκης, Απόστολος Κίτσος. 



H κοινή δισκογραφική τους δουλειά περιλαμβάνει 7 κομμάτια – μάλιστα, στο ένα από αυτά, το Ερωτικό (Καληνύχτα) σε ποίηση του Μάνου Χατζιδάκι και σε μουσική του Μιχάλη Καλογεράκη συμμετέχει η Ελλη Πασπαλά και στην ηλεκτρική κιθάρα ο Παναγιώτης Καλαντζοπούλος. 

Η δουλειά που εκδόθηκε από την Μικρή Αρκτο έχει ήδη βρει ανταπόκριση. Σε ένα σημείωμα του εκδότη διαβάζουμε: «Ο Μιχάλης Καλογεράκης και ο Απόστολος Κίτσος, πέρα από στενοί φίλοι είναι και οι δύο διακριθέντες καλλιτέχνες της 4ης Ακρόασης Νέων Δημιουργών και Ερμηνευτών της Μικρής Άρκτου.

Ο Μιχάλης Καλογεράκης ως τραγουδοποιός, (μαζί με το δίδυμο αδελφό του Παντελή) απέκτησε το ιδιαίτερο στίγμα του μελοποιώντας έλληνες και ξένους ποιητές (η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική εργασία του διδύμου με τίτλο Προσωπικό, εκδ. Μικρή Άρκτος 2016, έχει ήδη τη δική της επιτυχημένη πορεία) κι έτσι τον γνώρισε και το κοινό: σε μια βαθύτατα αντιποιητική εποχή εκείνος να επιμένει … ποιητικά.

Ο Απόστολος Κίτσος, ένας ιδιαίτερα αισθαντικός ερμηνευτής, συστήθηκε καλλιτεχνικά τραγουδώντας δύο ιδιαίτερα τραγούδια του Σπύρου Παρασκευάκου πριν 3 χρόνια (Γλυκός Γενάρης, Βήμα εκτός) και συνέχισε με πολύ προσεκτικά βήματα…

Ο κύκλος τραγουδιών Κάτι παράξενο (πέντε μελοποιημένα ποιήματα και δύο ορχηστρικές συνθέσεις), φέρνει τη μυρωδιά μιας ασυνήθιστης συνύπαρξης: ένας πολύ επιδέξια, καλά αρθρωμένος λυρισμός, μια εύθραυστη ευαισθησία, συγκατοικούν αρμονικά με μια σύγχρονη μουσική έκφραση και μια σημερινή ερμηνεία. Τίποτα δεν ξενίζει, τίποτα δεν φαίνεται παράταιρο σ αυτή τη δισκογραφική δουλειά, παρά τη συστέγαση τόσο διαφορετικών ποιητικών κόσμων…

Ο Μιχάλης Γκανάς, η Αριστέα Παπαλεξάνδρου, ο Αχιλλέας Παράσχος, ο Νίκος Σαραντάκος και ο Μάνος Χατζιδάκις, ποιητές με πολύ διαφορετικές διαδρομές, αναφορές και ηλικίες, συνυπάρχουν σε έναν κύκλο τραγουδιών όπου ο Μιχάλης Καλογεράκης, ο οποίος υπογράφει τη μουσική των μελοποιημένων ποιημάτων τους, κατάφερε να τους ενώσει σε μια ενιαία μουσική αφήγηση ενώ ο Απόστολος Κίτσος, ο οποίος υπογράφει και την ενορχήστρωση των τραγουδιών εκτός της ερμηνείας τους, λειτούργησε τόσο προσεκτικά και τρυφερά και με τις δύο ιδιότητές του, ώστε τα τραγούδια αυτά να αποκτήσουν ενιαίο σώμα και η αφήγηση τους μια παράξενη μαγεία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης