Αρχιτεκτονική με 3D εκτυπωτές

Αρχιτεκτονική με 3D εκτυπωτές

Η προσθετική κατασκευή αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία τεχνητών σπηλαίων και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα θεαματικό

Αρχιτεκτονική με 3D εκτυπωτές
Το Digital Grotesque είναι ένα πρότζεκτ που αποτελείται από δύο μεγάλης κλίμακας 3D εκτυπωμένες σπηλιές. Το Grotto II είναι έργο που έγινε κατόπιν παραγγελίας του Centre Pompidou και παρουσιάστηκε στην έκθεση Imprimer le monde τον περασμένο Μάρτιο. Το Grotto I είναι ένα έργο που έγινε κατόπιν παραγγελίας του FRAC Centre, το οποίο ήθελε να το εντάξει στη μόνιμη συλλογή του. Το Grotto II είναι μια λεπτομερώς διακοσμημένη κατασκευή από επτά τόνους εκτυπωμένου αμμόλιθου που παρουσιάζει πώς ο υπολογιστικός σχεδιασμός και η προσθετική κατασκευή (additive manufacturing) μπορούν να κάνουν πραγματικότητα νέους αρχιτεκτονικούς κόσμους.

Η σπηλιά σχεδιάζεται εξ ολοκλήρου από αλγόριθμους και βελτιώνεται ώστε να παρουσιάζει διαφοροποιημένες γεωμετρίες που σφυρηλατούν μια πλούσια εμπειρία για τον παρατηρητή.

Κλείσιμο


Μπροστά στη σπηλιά, κάποιος εκπλήσσεται βλέποντας τον πλούτο λεπτομερειών που ορισμένες φορές δεν γίνεται καν ορατός στο γυμνό μάτι. Το Digital Grotesque είναι μια δήλωση και μία εκδήλωση ενός νέου είδους αρχιτεκτονικής που αφήνει πίσω παραδοσιακά παραδείγματα τυποποίησης, δίνοντας έμφαση στην αντίληψη των θεατών για να προκαλέσει θαυμασμό, περιέργεια, ακόμα και σύγχυση. 

Οι δημιουργοί του στοχεύουν στη δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής που αψηφεί την κατηγοριοποίηση. Εξερευνούν αόρατα επίπεδα ανάλυσης και χωρικής σύνθεσης στην αρχιτεκτονική, δημιουργώντας στρατηγικές που βασίζονται σε καθαρά γεωμετρικές διαδικασίες. Παράλληλα χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να δημιουργήσουν μια μορφή που εμφανίζεται συνθετική και οργανική ταυτόχρονα. Η σχεδιαστική διαδικασία δημιουργεί μια ωραία ισορροπία μεταξύ του αναμενόμενου και του απροσδόκητου.



Οι αλγόριθμοι είναι ντετερμινιστικοί καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν μέσα τους το τυχαίο, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι αναγκαίως εντελώς προβλέψιμα. Η επακόλουθη αρχιτεκτονική δεν βασίζεται από μόνη της σε έναν οπτικό απλουστευτισμό. Ωστόσο, οι διαδικασίες μπορούν να αναπτύξουν εκπληκτικές μεθόδους που ξεπερνούν κατά πολύ το παραδοσιακό.



Ως εικονικός αφηγηματικό χώρος, το Digital Grotesque εξετάζει νέες χωρικές εμπειρίες και αισθήσεις που επιτρέπουν αυτές οι ψηφιακές τεχνολογίες.Το Digital Grotesque είναι ένας πλούσιος, συναρπαστικός χώρος γεμάτος λεπτομέρειες και βρίσκεται στο κατώφλι της αντίληψης, περιμένοντας να ανακαλυφθεί, ωθώντας τη φαντασία προς νέα όρια.
 
Νέα υλικά και μέθοδοι κατασκευής έχουν οδηγήσει ανέκαθεν σε επαναστατικές αλλαγές στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Έχουν γίνει οι πρωταρχικοί φορείς της εξέλιξής του. Σήμερα, η τρισδιάστατη εκτύπωση σηματοδοτεί μια επανάσταση στη μεταποίηση και το design. Στην αρχιτεκτονική, αυτή η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί προς το παρόν μόνο σε μοντέλα μικρής κλίμακας. Το Digital Grotesque παίρνει την προσθετική κατασκευή και την ανάγει σε μια αληθινή αρχιτεκτονική κλίμακα. Δεν εκτυπώνεται ένα μικρό μοντέλο, αλλά ένα ολόκληρο δωμάτιο. Η γεωμετρία αποτελείται από εκατοντάδες εκατομμύρια πλευρές που τυπώνονται σε ανάλυση δεκάτου του χιλιοστού, δημιουργώντας ένα δωμάτιο 16 τετραγωνικών μέτρων με ύψος 3,2 μέτρα.



Οι δυνατότητες της προσθετικής κατασκευής στην αρχιτεκτονική είναι τεράστιες. Δεν υπάρχει επιπλέον κόστος που συνδέεται με τη σύνθεση, καθώς η εκτύπωση μιας λεπτομερούς σπηλιάς κοστίζει το ίδιο με την εκτύπωση ενός απλού κύβου. Ούτε υπάρχει κόστος στην προσαρμογή: η δημιουργία ενός εξατομικευμένου προϊόντος κοστίζει λιγότερο από την εκτύπωση ενός τυποποιημένου. Η διακόσμηση και η εξατομίκευση δεν είναι πλέον πολυτέλεια. Με την πρόσθετη κατασκευαστική, το αρχιτεκτονικό σχέδιο μπορεί να παρουσιαστεί ολόκληρο σε τρεις διαστάσεις χωρίς καμία ανάγκη για τις συμβατές διαδικασίες. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κατασκευαστικοί περιορισμοί.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης