Χειμερινό surfing στην Αθήνα

Χειμερινό surfing στην Αθήνα

Οι λάτρεις του surf παίρνουν τη σανίδα τους και εξασκούν το αγαπημένο τους άθλημα μέσα στην καρδιά του χειμώνα, αψηφώντας το κρύο 

Χειμερινό surfing στην Αθήνα
Ημέρες που συνήθως, αν και πρωί, θυμίζουν προχωρημένο απόγευμα, σύννεφα γκρίζα ή μαυρισμένα πάνω από τη θάλασσα της Βουλιαγμένης, άνεμος δυνατός, η θερμοκρασία του νερού κοντά στους 12 βαθμούς Κελσίου και κύμα... 

Οι περισσότεροι κάτοικοι των νοτίων προαστίων κοιτούν τη χειμερινή αυτή θέα μέσα από τα ζεστά τους διαμερίσματα. Οι υπόλοιποι Αθηναίοι στριφογυρίζουν με κασκόλ και κουκούλες στο κέντρο και τα βόρεια της πόλης, έχοντας απολέσει την πληροφορία -τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο- ότι σε απόσταση μιας ώρας υπάρχει και η θάλασσα. Και όμως κάποιους τους κατακλύζει μια άγρια χαρά.

Κλείσιμο
Για τους surfers της Αθήνας, μια τέτοια μέρα είναι μια καλή μέρα, και εμφανίζεται μετά από αναμονή με καθημερινή παρακολούθηση των προγνώσεων του καιρού, μια πολύμορφη αναμονή, μέσα και έξω από το νερό, για το καλό κύμα.



Σε μια άλλη περιοχή της Αθήνας, τη Μεταμόρφωση, και -παραδόξως- στην ευθεία μιας συστάδας από φοίνικες, βρίσκεται η A-ke surfboards. Πρόκειται για μία από τις γνωστότερες ελληνικές εταιρείες κατασκευής σανίδων και πώλησης εξοπλισμού για surf, με σήμα της έναν διπλό πέλεκυ, τον άνθρωπο και το κύμα, δημιουργημένο από τον γνωστό graphic designer, icnoc. Ο Βασίλης Οικονομόπουλος μετά από ένα ταξίδι του στο Λονδίνο και την Κορνουάλη αλλά και τη μαθητεία του κοντά σε παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές στην κατασκευή σανίδων, αποφάσισε να αφήσει πίσω του τις σπουδές σε Οικονομικά και Ναυτιλιακά προκειμένου να ιδρύσει την Α-ke ή Α-γει (αν υπήρχε το «γ» στα αγγλικά). 

Όπως μου εξηγεί ο ίδιος, «το surf στην Αθήνα διαδίδεται όλο και περισσότερο και αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει πολύ εύκολα μια “καλή” μέρα σε ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη (σποτ) για το άθλημα: τη Βουλιαγμένη. Ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία, αν έχει ήλιο ή όχι, μια μέρα με κύμα θα βρεις όλη την έκταση της παραλίας να κατακλύζεται από εκατοντάδες (κυριολεκτικά) ανθρώπους που θέλουν να εξασκήσουν τις δυνατότητες τους στο surf. Έτσι κι αλλιώς, το μόνο που χρειάζεσαι είναι όρεξη, μια σανίδα και μια στολή». 



Η χειμερινή περίοδος του surf στην Αθήνα ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου και διαρκεί ως τις αρχές Μαΐου, ενώ το καλοκαίρι τη σκυτάλη παίρνουν τα πολυπόθητα μελτέμια από τον Ιούλιο έως και τον Αύγουστο. Τα δημοφιλέστερα σποτ, τα οποία επιλέγονται πάντα με βάση τον καιρό είναι η Βουλιαγμένη, η Βάρκιζα και η Ραφήνα. Όπως επισημαίνει, ωστόσο, ο Βασίλης, σχεδόν σε όλα τα παράλια της Πελοποννήσου, από την Πάργα έως τη Φοινικούντα, και της βορειοδυτικής Ελλάδας που κοιτάζουν προς την Ιταλία, σε μέρη στη Θεσσαλονίκη, στην Ασπροβάλτα, μέχρι τα Χανιά και Ηράκλειο, τα κύματα πολλές φορές δεν υστερούν σε τίποτα από εκείνα του εξωτερικού. Ειδικά το καλοκαίρι όμως, οι πιο διάσημοι προορισμοί για surf είναι η Τήνος, η Ικαρία, τα Χανιά αλλά και ο Λαγκουβάρδος. 



Το surf, που έχει εμφανιστεί δυναμικά στην Ελλάδα από το 2008, αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Ο Βασίλης και η εταιρεία του που είναι «φτιαγμένη από surfers για surfers», αποβλέπει, αλλά και πιστεύει στην περαιτέρω εξέλιξη του αθλήματος στην χώρα μας. Έτσι φέτος, η A-ke surfboards ξεκινά συνεργασία με άλλες τρεις ελληνικές εταιρείες με είδη surf, τις Moxha, Head High και Sea Zen, ενώ συμβουλεύει κάθε αρχάριο λάτρη του αθλήματος να ξεκινά με μαθήματα από πιστοποιημένους από την ISA (International Surfing Association) δασκάλους. 



















Φωτογραφίες: Γεώργιος Ξύγκος, Ζαχαρίας Δημητριάδης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης