9+1 πρεμιέρες του Φεβρουαρίου

9+1 πρεμιέρες του Φεβρουαρίου

Αυτές είναι οι δέκα θεατρικές παραστάσεις που ξεκινούν μέσα στον μήνα και δεν πρέπει να χάσεις!

9+1 πρεμιέρες του Φεβρουαρίου
Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του δεύτερου μισού της χειμερινής θεατρικής σεζόν. Εννέα συν μία παραστάσεις που αξίζουν την προσοχή μας αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα μέσα στον μήνα. Πάρτε μία πρώτη γεύση…

1) ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ του Ερρίκου Ίψεν - Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Κλείσιμο
Πρεμιέρα: 3 Φεβρουαρίου



Μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, η Αμαλία Μουτούση, υποδύεται τη Νόρα στο κλασικό αριστούργημα του Ίψεν, που πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από 140 χρόνια. Ένα πρόσωπο που στην εποχή μας γίνεται σύμβολο όχι μόνο για τη γυναίκα, αλλά γενικότερα για τον άνθρωπο. Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί κι εμείς αναμένουμε με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον.

2) ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ - Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Πρεμιέρα: 3 Φεβρουαρίου



Ο Πρόδρομος Τσινικόρης και ο Ανέστης Αζάς ανεβάζουν στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών πέντε αλλοδαπές καθαρίστριες που εργάζονται στην Αθήνα, για να μας πουν τις ιστορίες τους. Πέντε γυναίκες που στις χώρες που γεννήθηκαν ήταν από αρχιτεκτόνισσες μέχρι καθηγήτριες πανεπιστημίου. Μέσα από τις προσωπικές τους μαρτυρίες η «Καθαρή Πόλη» στοχάζεται πάνω στην έννοια του καθαρού, την ταυτότητας μίας «καθαρίστριας», τον κίνδυνο του φασισμού, τον ρατσισμό του αψεγάδιαστου. Πόσο «καθαρότερα» είναι τα βιογραφικά μας; Πόσο ρατσιστές είμαστε κατά βάθος;

3) ΔΑΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ του Λαρς φον Τρίερ - Εθνικό Θέατρο (Νέο Rex)

Πρεμιέρα: 6 Φεβρουαρίου



Η Ρούλα Πατεράκη μεταφέρει στη σκηνή την πολυβραβευμένη ταινία του Λαρς φον Τρίερ, που οδηγεί τις έννοιες της αγάπης και της αφοσίωσης στα άκρα. «Η Μπες είναι η αγάπη σε βαθμό θυσιαστικό.» δηλώνει σε συνέντευξή της η Πατεράκη για την κεντρική ηρωίδα του έργου. Μία παράσταση με εξαιρετικούς πρωταγωνιστές (Ιωάννα Τσιριγκούλη, Άκης Σακελλαρίου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιάννης Βογιατζής κ.α.) που σίγουρα μας κεντρίζει το ενδιαφέρον.

4) ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ του Αύγουστου Στρίντμπεργκ - Νέο Θέατρο Βασιλάκου

Πρεμιέρα: 10 Φεβρουαρίου



Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας, που έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στην Ελλάδα, ανεβαίνει ξανά, αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία της ικανής Λίλλυς Μελεμέ στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου. Η εξουσία, ο έρωτας και η προαιώνια μάχη των δύο φύλων βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου και της παράστασης, που έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει τρεις εξαιρετικά ταλαντούχους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς: τη Μαρία Κίτσου, τον Ορέστη Τζιόβα και την Αμαλία Αρσένη.

5) VICTOR VICTORIA των Μπλέικ Έντουαρντς & Χένρι Μαντσίνι - Pantheon Theater

Πρεμιέρα: 12 Φεβρουαρίου



Ένα από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ του διεθνούς ρεπερτορίου παρουσιάζεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα σε μία εντυπωσιακή παραγωγή υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του νεαρού Απόλλωνα Παπαθεοχάρη. Η Εβελίνα Παπούλια – μετά την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη Μιμή Ντενίση – υποδύεται τη φτωχή σοπράνο Βικτόρια Γκραντ που μεταμφιέζεται σε άντρα και θριαμβεύει στα μεταπολεμικά κλαμπ του Παρισιού ως… Βίκτορ Γκραζίσκι. Ένας θίασος 22 ηθοποιών και χορευτών συνοδεία ζωντανής ορχήστρας ετοιμάζονται πυρετωδώς για να μας παρουσιάσουν το διάσημο μιούζικαλ όπως δεν το είδαμε ποτέ στην Ελλάδα.

6) Ο ΑΔΑΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΦΡΩΝ του Τόμας Μπέρνχαρντ - Εθνικό Θέατρο (Πειραματική Σκηνή)

Πρεμιέρα: 12 Φεβρουαρίου



Τι αποτελέσματα έχει στον καλλιτέχνη η τελειομανία, η στείρα εξειδίκευση, η υπέρμετρη συγκέντρωση, ο αυστηρός αυτοπεριορισμός; Ο κορυφαίος συγγραφέας και διανοητής Τόμας Μπέρνχαρντ υπογράφει μία «άγρια» κωμωδία για την τραγωδία της τέχνης, της επιστήμης και της γονεΐκής χειραγώγησης. Ο Γιάννος Περλέγκας επιλέγει για τη δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα ακόμα ένα έργο του σπουδαίου Μπέρνχαρντ επιχειρώντας να μιλήσει για κάτι πιο βαθύ από το σήμερα.

7) ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ Ή ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ του Μολιέρου - Θέατρο Κιβωτός

Πρεμιέρα: 12 Φεβρουαρίου



Μετά το εξαιρετικό «Μόνος με τον Άμλετ», ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας συνεργάζονται εκ νέου διασκευάζοντας τον «Ταρτούφο» του Μολιέρου και εστιάζοντας στο αληθινό ποιόν του Οργκόν. Είναι το θύμα του Ταρτούφου ή μήπως ο θύτης; Ποιος είναι περισσότερο υποκριτής; Μία άκρως ενδιαφέρουσα ανάγνωση από δύο ανθρώπους, που έχουν αποδείξει αν μη τι άλλο ότι μπορούν να στοχάζονται πάνω στα κλασικά έργα με σύγχρονη, βαθιά πολιτική (ή πολιτειακή καλύτερα) διάθεση. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Άλκη Κούρκουλο, τη Ράνια Οικονομίδου, την Αθηνά Μαξίμου και τον ίδιο τον Αιμίλιο Χειλάκη.

8) ΡΩΜΑΙΟΣ + ΙΟΥΛΙΕΤΑ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ - Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πρεμιέρα: 19 Φεβρουαρίου



Δύο Ιουλιέτες και επτά Ρωμαίοι σε μία παράξενη χώρα, που τίποτα δεν είναι οικείο. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος ρίχνει μία άκρως ανατρεπτική ματιά στο κλασικό αριστούργημα του Σαίξπηρ. Μία ομάδα νέων ταλαντούχων ηθοποιών ψάχνει να βρει το νήμα που ενώνει τον έρωτα και την επανάσταση. Αναμφισβήτητα ένα ενδιαφέρον θεατρικό στοίχημα για τον πολυσχιδή Κωνσταντίνο Ρήγο.

9) ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ - Νέο Θέατρο Βασιλάκου

Πρεμιέρα: 19 Φεβρουαρίου



Μία μουσική παράσταση ή μήπως κάτι περισσότερο από αυτό; Η Χάρις Αλεξίου παραδίδει στον ταλαντούχο Γιώργο Νανούρη ένα χειρόγραφο με κομμάτια της ζωής της κι εκείνος της το κάνει παράσταση. Τα όνειρα, οι εφιάλτες, οι έρωτες, τα τραγούδια, τα ταξίδια, τα θέλω, τα πρέπει, η ψυχή, η φωνή… Μία εξομολόγηση της κορυφαίας ερμηνεύτριας και μια παράσταση που πολύ απλά θέλουμε να δούμε οπωσδήποτε.

10) Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ των Μπέρτολτ Μπρεχτ & Κουρτ Βάιλ - Θέατρο Παλλάς

Πρεμιέρα: 24 Φεβρουαρίου



Ο Γιάννης Χουβαρδάς καταθέτει τη δική του σκηνοθετική οπτική σε ένα έργο, που έχει σημαδέψει τη δραματουργία του 20ου αιώνα. Μιούζικαλ, πολιτική σάτιρα με τραγούδια, μουσικό μπουλβάρ, επιθεώρηση εποχής ή μήπως ένα θεατρικό είδος από μόνη της; Ο Γιάννης Χουβαρδάς μαζί με μία ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών (Καραμπέτη, Φωτοπούλου, Λούλης, Παπαδημητρίου, Καραθάνος, Κοντογεώργη κ.α.) και 12μελή ορχήστρα συναντά το δαιμόνιο πνεύμα του Μπρεχτ και τη τζαζιστική βιρτουοζιτέ του Βάιλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης