ΠΟΚΑ μεταξύ… εραστών

ΠΟΚΑ μεταξύ… εραστών

Μια συζήτηση με την Ελενα Σαματίου, με αφορμή την παράσταση ΠΟΚΑ, στην οποία υποδύθηκε τη Μαρία Πολυδούρη

ΠΟΚΑ μεταξύ… εραστών
«Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα γι’ αυτό η ζωή μου εδόθη. Στην άχαρη ζωή την ανεκπλήρωτη μένα η ζωή πληρώθη. Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα…». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια της Μαρίας Πολυδούρη προς τον αγαπημένο της Κώστα Καρυωτάκη, στην σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου, για τη θεατρική παράσταση «ΠΟΚΑ». Το έργο που υπογράφει και σκηνοθετεί η Κέλλυ Πήλιουρα, μετά από 7 χρόνια βαθιάς έρευνας και μελέτης, έριξε την αυλαία του πριν από μερικές μέρες. Θα ανέβει όμως ξανά στις 14 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο του Import Festival. Πρωταγωνιστές σε αυτό το έργο του ανεκπλήρωτου έρωτα, η Ελενα Σταματίου
και ο Βασίλης Χατζηδημητράκης
Κλείσιμο
.

Η πιο πολυσυζητημένη σχέση στο χώρο της ποίησης γίνεται αφορμή να θυμηθούμε, μέσα από ένα παιχνίδι αναμέτρησης, τα όσα ο χρόνος μας έχει κρατήσει κλειδωμένα. Ένας παράφορα παθιασμένος χορός βάζει τα σώματα αντιμέτωπα με την αλήθεια και τα βοηθά να ξεδιπλώσουν κάθε τους ανάγκη πάνω σε ένα τραπέζι «ΠΟΚΑ». Γιατί όμως ΠΟΚΑ; «Ηταν ένα παιχνίδι αναμέτρησης. Ποιος θα κερδίσει, ποιος μπλοφάρει, ποιος τολμάει. Και παίζουμε ΠΟΚΑ επί σκηνής. Προκύπτει όμως και από τα αρχικά των ονομάτων τους. ΠΟλυδούρη ΚΑρυωτάκης. Για αυτό ΠΟΚΑ», μας λέει η Ελενα Σταματίου (επί σκηνής Μαρία Πολυδούρη).



H Ελενα Σταματίου μικρή είχε μεγάλη αγάπη για την αντιπτέριση, γνωστή με τον διεθνή όρο μπάντμιντον (badminton). Αυτή η αγάπη την οδήγησε στη Γυμναστική Ακαδημία (ΤΕΦΑΑ). Η πρώτη της επαφή με τη θεατρική πράξη ήρθε στο πρώτο έτος της σχολής, μέσα από μια ερασιτεχνική μουσικοθεατρική ομάδα. Από εκεί, κι ένα μικρό πέρασμα στο παιδικό θέατρο, βρέθηκε στην αγκαλιά του Καρυωτάκη. «Χάρηκα πολύ όταν μου έγινε πρόταση, αλλά ταυτόχρονα το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο. Ομολογώ πως είχα άγχος από την πρώτη έως την τελευταία παράσταση και αντιμετώπισα με τον δέοντα σεβασμό τον ρόλο. Μελέτησα αρκετά πάνω στην Πολυδούρη, τη σχέση της με τον Καρυωτάκη, τα ποιήματά της. Ξέρεις, η Πολυδούρη δεν ήταν μια “μέση” γυναίκα για την εποχή της. Έμπαινε στα καφενεία, μιλούσε ισότιμα με τους άνδρες, ήταν μια προσωπικότητα δυναμική αλλά και ευαίσθητη, μια γυναίκα που έζησε μπροστά από την εποχή της».

Η Έλενα παρά το νεαρό της ηλικίας της, παίζει ώριμα και με συγκρατημένο ενθουσιασμό τον ρόλο της Πολυδούρη. «Το κλασικό θέατρο έχει άλλη ομορφιά, όμως το συγκρουσιακό και το παράλογο είναι εξόχως ελκυστικό». Η Ελενα Σταματίου παίζει πιάνο, ακούει έντεχνα και το έργο που την έχει σημαδέψει είναι οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ. Μένει στο Μεταξουργείο τους τελευταίους έξι μήνες και όπως μας λέει «ήδη νοιώθω παιδί του Κέντρου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης